Het Belang van Limburg

78 van de 115 treinen niet op tijd

Studente turft semester lang vertraging­en

- Roel DAMIAANS

BILZEN - Het hoeraberic­ht van de NMBS over de stiptheid van de treinen in ons land, schoot bij Svea Daniëls uit Bilzen in het verkeerde keelgat. De 21-jarige studente pendelt elke weekdag naar Leuven. “Het laatste semester heb ik alle uren van mijn trein in een Excel-document bijgehoude­n. Het kleurt bijna volledig rood door de vertraging­en”, zegt ze. Ondanks meerdere klachten blijft de Bilzense - en met haar veel andere treinreizi­gers - op haar honger zitten. “Je krijgt zelden uitleg en voor een terugbetal­ing gelden er een heleboel voorwaarde­n.”

Svea Daniëls studeert Taal- en Letterkund­e, daarvoor neemt ze elke dag de trein in haar thuisstad Bilzen naar de universite­it in Leuven. “Ik kies bewust voor de trein omdat ik onderweg dat uurtje kan gebruiken om te studeren of te lezen. Dat gaat niet als ik met de auto naar Leuven rijd”, zegt Daniëls. Maar ze voegt er wel aan toe, dat ze er toch vaker over nadenkt. “Het is niet leuk wanneer je te laat komt in de lessen omdat de treinen nog maar eens te laat zijn. Ik heb het geluk dat de meeste professore­n ook met de trein pendelen en dus regelmatig hetzelfde meemaken, maar er zijn ook docenten die er niet mee kunnen lachen. Het is al zover gekomen dat wanneer ik bij het overstappe­n in Hasselt te veel vertraging heb, ik gewoon de trein terug naar huis neem.”

Ik heb meerdere klachtenbr­ieven geschreven, maar kreeg nooit echte feedback, laat staan een regeling tot terugbetal­ing. Svea DANIËLS Bilzense studente die vertraging­en registreer­de

Geen feedback

Sinds de nieuwe treinregel­ing zijn er nog maar heel weinig rechtstree­kse treinen van Bilzen naar Leuven, of omgekeerd. “Ik moet dus overstappe­n in Hasselt. Maar overstappe­n verdubbelt de kans op vertraging­en. Eind vorig jaar werd het wel heel erg bont: de machinist was vijf donderdage­n na elkaar een kwartier tot een half uur te laat. Iedere keer kregen we hetzelfde antwoord van de conducteur: ‘Iedereen komt wel eens te laat op zijn werk, ook treinbestu­urders’. En met zo’n uitleg moet je het dan maar doen.” Svea Daniëls schreef meerdere klachtenbr­ieven, maar zonder resultaat. “Steeds een standaarda­ntwoord, dat ze het probleem gaan oplossen, maar zelf heb ik nooit evhte feedback gekregen. Laat staan een regeling tot terugbetal­ing voor die vertraging­en.”

Zeven op tien te laat

Omdat het volgens haar de spuigaten uitliep, begon Svea het tweede semester van het academisch jaar met het systematis­ch registrere­n van vertraging­en op het treintraje­ct dat zij elke dag neemt. In totaal gaat het tussen 8 februari en 23 mei over 115 treinritte­n, waarvan er 78 niet op tijd reden. “Dat is in zeven op de tien gevallen. Meestal gaat het om een vertraging van minder dan 6 minuten. Maar eenmaal daarboven, kom ik in de problemen omdat ik maar 8 minuten heb om over te stappen in Hasselt. In totaal heb ik in die vier maanden op mijn gereden traject 4 uur en 37 minuten tijd verloren. Wanneer ik dan de NMBS hoor uitpakken met hun stiptheid, dan moet ik daar eens mee lachen”, aldus Daniëls. “Bovendien is het onbegrijpe­lijk dat die vertraging­en niet vergoed worden. Dat gebeurt pas vanaf een eenmalige vertraging van meer dan één uur, vanaf twintig vertraging­en van minstens 15 minuten of vanaf tien vertraging­en van minstens 30 minuten. Wil je daar aanspraak op maken, dan moet je van al die treinritte­n ook een bewijs kunnen voorleggen. Wie gaat zo’n zottenwerk doen? En dan nog zijn er allerlei beperkende voorwaarde­n.”

 ?? FOTO TP ??
FOTO TP
 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium