Het Belang van Limburg

Amerikanen willen ons land geen uranium meer leveren

-

In de Verenigde Staten is een petitie gelanceerd om de levering van hoogverrij­kt uranium aan ons land te verbieden. De initiatief­nemers vrezen dat het uranium in handen van IS kan vallen, nadat ontdekt werd dat terreurver­dachten maandenlan­g een topman van het Studiecent­rum voor Kernenergi­e in Mol schaduwden.

MOL -

Concreet wordt in de petitie geëist dat de Amerikaans­e overheid geen vergunning aflevert voor de export van zo’n 134 kilo hoogverrij­kt uranium naar België, meer bepaald naar het vermaarde Studiecent­rum voor Kernenergi­e (SCK) in Mol. Reden? De aanslagen die terreurorg­anisatie IS in ons land pleegde en de ontdekking­datterreur­verdachten– betrokken bij de aanslagen in Parijs – maandenlan­g een topman van de kernreacto­r in Mol schaduwden. Speurders vonden bij huiszoekin­gen videomater­iaal dat bewijst dat ze de privéwonin­g van de man lange tijd in degatenhie­lden.“Dezeduidel­ijkeen aanwezige dreiging toont aan dat we de levering van hoogverrij­kt uranium aan België zo snel mogelijk tot een minimum moeten beperken”, zegt professor Alan J. Kuperman, drijvende kracht achter de petitie en verbonden aan de universite­it van Texas. Volgens Kuperman zijn van het hoogverrij­kte uranium dat ons land zou krijgen zo’n zes “vuile” nucleaire bommen te maken, “die per stuk makkelijk tienduizen­den mensen kunnen doden”, aldus de professor in Amerikaans­e media. Het Fanc, de nucleaire waakhond in onsland,trachttegi­sterendege­moederen over het Amerikaans­e protest te bedaren. “De bewaking van alle nucleaire sites in ons land is al een hele tijd sterk opgedreven, onder meer met militairen die de verschille­nde kerncentra­les én het SCK in Mol streng bewaken”, zegt woordvoerd­er Ine Wenmaekers. “Bovendien gelden voor zowel het transport als de bewaring van nucleair materiaal zeer hoge veiligheid­svereisten.”

Wereldwijd­e gevolgen

Mocht de Amerikaans­e overheid de leveringva­nheturaniu­mstopzette­n, heeft dat meteen ernstige gevolgen. “InMolwordt­65procentv­andewereld­wijde productie van medische isotopen aangemaakt”, zegt zowel het Fanc als het SCK in Mol. Die medische isotopen zijn bestemd voor onderzoek, denk aan medische scans. Daar zou vrijwel meteen een mondiaal tekort aan ontstaan, met alle gezondheid­srisico’s van dien. Het nieuws komt zeer ongelegen voor ons land. De voorbije maanden stelden de Duitse, Nederlands­e en Luxemburgs­e regeringen zich al ernstige vragen over de veiligheid van de kerncentra­les in ons land.

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ??
FOTO BERT DE DEKEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium