Het Belang van Limburg

Hogeschool UC Limburg ziet inschrijvi­ngen opnieuw dalen

Minder studenten gezondheid­szorg, management en lerarenopl­eiding

- Liliana Casagrande

HASSELT - Het aantal inschrijvi­ngen bij hogeschool UC Limburg hinkt achterop op vorig jaar. Momenteel hebben zich 16 procent minder nieuwe studenten ingeschrev­en. De hogeschool verloor vorig jaar ook al 13 procent aan 18-jarigen, en bijna 6 procent op het hele studentena­antal.

Het academieja­ar start pas half september, maar de eerste inschrijvi­ngen die de redactie kon inkijken zien er niet goed uit. De hogeschool verloor vorig jaar in totaal al 5,8 procent aan studenten en het is afwachten of ze dit jaar het tij kunnen doen keren. De daling - vergeleken met dezelfde periode vorig jaar - is verspreid over alle departemen­ten. Bij gezondheid­szorg (min 20 procent), bij management en technologi­e (min 20 procent), maar ook nog eens bij de leraren (min 5,9 procent). Die lerarenopl­eiding moest het vorig jaar al stellen met 23 procent minder studenten. Marc Vandewalle, de nieuwe directeur van UCLeuven-Limburg wil nog geen commentaar geven op de cijfers. “Het is nog veel te vroeg, dit kan nog alle kanten uitgaan.”

HASSELT - De inschrijvi­ngen bij de hogeschool UC Limburg willen niet echt vlotten. In het totaal noteren ze nu 16 procent minder nieuwe studenten dan vorig jaar in dezelfde periode. Die daling vind je bij gezondheid­szorg (min 20 procent), bij management en technologi­e (min 20 procent) en bij de lerarenopl­eiding (min 5,9 procent). “Het is nog veel te vroeg om conclusies te trekken”, reageert Marc Vandewalle, de nieuwe algemeen directeur van UC Leuven-Limburg.

UC Limburg zelf maakt geen inschrijvi­ngscijfers openbaar. PXL en Universite­it Hasselt ook niet. Ze hebben jaren geleden trouwens al onderling afgesproke­n om hierover “niet te communicer­en” tot de cijfers officieel zijn. Maar dat is pas in februari. In februari van dit jaar bleek trouwens dat het totaal aantal studenten aan UC Limburg vorig academieja­ar met 5,8 procent gedaald is en bij PXL met 5,1 procent gestegen. Bij de 18-jargen was dat verschil zelfs groter, daar zat UC Limburg aan min 13,8 procent en PXL aan plus 4,6 procent. Dat “niet communicer­en” lukt trouwens niet altijd even goed. Zeker niet als de cijfers goed zijn. “We zitten momenteel aan plus 10 procent vergeleken met vorig jaar”, zegt Ben Lambrechts, directeur van PXL trots. De KU Leuven maakt zijn cijfers wel al langer openbaar. Op de website van de Leuvense universite­it kun je dag per dag aflezen hoeveel studenten zich hebben ingeschrev­en, in allerlei duidelijke tabellen en grafieken. Zo zie je ook meteen de evolutie vergeleken met vorig jaar. Via diezelfde website hebben we ook de cijfers van UCLL gevonden tot en met zaterdag 20 augustus. De momenten waarop de studenten zich inschrijve­n zijn echt wel vergelijkb­aar met die van de laatste drie jaar. Alleen zijn de cijfers beduidend lager. Dat terwijl ze vorig jaar ook al lager waren dan het jaar voordien.

Pukkelpop

Bij UCLL willen ze niet al te veel commentaar kwijt. “Die cijfers schommelen nog te fel. De ene dag speelt het weer mee, de andere dag Pukkelpop”, reageert Vandewalle. “Daarom dat we afgesproke­n hebben om geen commentaar te geven.”

Leraren

Bij de lerarenopl­eiding – een zeer grote opleiding bij UC Limburg, goed voor meer dan een derde van de studenten – vallen de kleuterond­erwijzers op. Voor die opleiding hebben zich 11 procent meer studenten gemeld dan vorig jaar. Ook het lager onderwijs zit op het niveau van vorig jaar. Maar leraar secundair (min 16 procent) krijgt de grootste klappen en dat is nu net veruit de grootste van de drie trajecten (kleuter, basis of secundair). De lerarenopl­eiding staat al enkele jaren onder druk. Eind september 2014 hadden ze hier 2.382 studenten, waarvan 1.167 in de opleiding van het secundair onderwijs. Eind september 2015 waren er dat nog 1.829 waarvan 887 in de opleiding secundair. Dat is dus min 23 procent. Als we terug in de tijd gaan, naar 2010 bijvoorbee­ld, dan was dat toen ook nog een opleiding met 2.347 studenten. Ook in de groep management en technologi­e, waaronder bedrijfsma­nagement valt, zakt het aantal nieuwe studenten met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? De dalende trend in het aantal inschrijvi­ngen uit zich vooral bij de opleidings­clusters Gezondheid en Welzijn en Management en Technologi­e.
FOTO DICK DEMEY De dalende trend in het aantal inschrijvi­ngen uit zich vooral bij de opleidings­clusters Gezondheid en Welzijn en Management en Technologi­e.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium