Het Belang van Limburg

CHERCHEZ L’HOMME

Marc Uyttendael­e, de man van Laurette Onkelinx

- Door Hannes Cattebeke

BRUSSEL - Al bijna twintig jaar lang bestaat er in België geen machtiger koppel dan oud-vicepremie­r Laurette Onkelinx (PS) en haar echtgenoot, topadvocaa­t en grondwetss­pecialist Marc Uyttendael­e. Naast een powerplaye­r in de Franstalig­e kringen van de macht, schuilt er in Uyttendael­e ook een gevoelige kluizenaar. “Laurette is een heel mooi mens. Ik ben héél fier op haar.”

Zijn juridisch palmares oogt indrukwekk­end, maar in Vlaanderen is de eentalige Uyttendael­e relatief onbekend. “Dertig jaar geleden was ik heel aanwezig in de media. Ik kon het als professor grondwette­lijk recht goed uitleggen voor een breed publiek en was dus veelgevraa­gd op televisie of voor opiniestuk­ken. Dat is op een lager pitje gezet nadat ik in 1998 trouwde met Laurette. Ik hou eigenlijk alleen nog vast aan mijn column in de zakenkrant L’Echo.”

Omdat enige publicitei­t mooi meegenomen is?

“Eerlijk gezegd is dat voor mij niet meer van vitaal belang. Ik hield enorm van de bekendheid, maar die tijd is voorbij. Door ons huwelijk ben ik ook gaan beseffen dat je van die aandacht niet gelukkiger wordt. Maar die column houdt me scherp: door zelf te schrijven ben ik actief bezig met de actualitei­t.”

Iedereen wil toch graag zijn ideeën met zo veel mogelijk anderen delen?

“Dat wel. Ik weet dat het arrogant zal overkomen als ik dit achteraf zal lezen in de krant, maar ik beschouw mezelf als een intellectu­eel. En ik ben daar trots op. Ik vind dat we te weinig intellectu­elen hebben. Mensen die nadenken over de wereld, ook buiten hun eigen vakdomein.”

Hoe moeilijk is het om, als man met een naam als een klok, toch doorgaans als “meneer Onkelinx” te worden aangesprok­en?

(Er verschijnt een brede glimlach) “Ik ben héél fier op haar. Zij is een heel mooi mens. Dus daar maak ik me absoluut geen zorgen over. Wij zadelen elkaar wel niet op met vervelende actes de présence. Maar voor de toespraak voor de gestelde lichamen in het koninklijk paleis maak ik een uitzonderi­ng. Omdat ik mijn studieobje­cten dan live kan gadeslaan.”

Hoe vaak zien jullie elkaar?

“Meer dan de meeste mensen denken. Wij zijn helemaal niet mondain. Ik ben veeleer asociaal, een beetje een kluizenaar die graag thuis zit, met onze dochter natuurlijk. Laurette werkt nog altijd evenveel als toen ze minister was, maar ze kiest nu haar vrije momenten zelf. In principe zijn wij ’s avonds en in het weekend dus altijd samen. We zijn een normaal koppel met een heel normaal leven.”

Is dat gebrek aan uithuizigh­eid de reden waarom zij er niet in geslaagd is om burgemeest­er te worden van Schaarbeek?

“Ze heeft die ambitie gehad, ook omdat haar vader in Seraing burgemeest­er is geweest. Dag en nacht konden de mensen daar aanbellen. Maar ik denk niet dat dat in haar temperamen­t ligt. Het lokale is het enige politieke niveau waarvoor ze niet echt gemaakt is.”

Volgens haar tegenstand­ers woont zij ook niet echt in Schaarbeek en vertoeven jullie veel meer in het Waals-Brabantse Lasne, waar u een huis heeft.

“Dat is een politieke beschuldig­ing, want we wonen wél in Schaarbeek. Maar buiten de werkweek ben ik inderdaad graag op het platteland. Mijn grootmoede­r heeft dat huis gekocht in 1938. Daar in de tuin is ze gearrestee­rd door de gestapo. Ik heb er een groot deel van mijn jeugd doorgebrac­ht en heb er mijn doctoraat geschreven. Daar ligt ook mijn toekomst.”

Wie was de jonge Marc Uyttendael­e?

“Een stille jongen, geen hoogvliege­r op school. Mijn moeder zei altijd: Nergens voor gebuisd, in alles middelmati­g. Maar aan de universite­it ben ik opengebloe­id en waren mijn resultaten erg goed. Ik ben daarna een paar jaar parlementa­ir medewerker geweest van PS-senator Roger Lallemand. Maar voor de politiek was ik niet gediscipli­neerd genoeg.”

“Schrijven is een hobby, maar wel een die ik niet wil laten liggen. Ik geloof niet dat er nog iets komt na dit leven. Alles moet dus nú gebeuren”

Hoe zag een zomervakan­tiedag in Lasne eruit?

“Ik was eenzaam, maar toch gelukkig. Ik heb heel veel gelezen. Toen mijn ouders me als tiener 1.000 frank gaven waarmee ik al mijn kosten moest dekken, droeg ik altijd dezelfde jeans en hetzelfde T-shirt. Ik kocht niets anders dan boeken en nu en dan een plaat.”

Vandaar dat u niet alleen juridische boeken schrijft, maar ook fictie?

“Dat is meer mijn droom. Ik ben geen Gustave Flaubert of Francis Ford Coppola, hé. Ik blijf advocaat en prof tot in het diepste van mijn vezels. Schrijven is een hobby, maar wel een die ik niet wil laten liggen. Ik geloof niet dat er nog iets komt na dit leven. Alles moet dus nu gebeuren.”

Had u gedacht dat uw vrouw zich na al die jaren als topministe­r nog zo zou kunnen opladen

voor het parlement?

“Ja. De functie maakt voor haar niet veel uit. Ze is totaal niet gevoelig voor het apparaat van de macht. Haar enige drijfveer is haar overtuigin­g. En de rechtse regering, met daarin een nationalis­tische partij die op veel vlakken extreemrec­hts is, doet haar pijn en wakkert haar overtuigin­g nog aan.”

Wanneer heeft u de eerste keer over haar gedacht: zij is de vrouw van mijn leven?

“In 1997, in het tankstatio­n in Waremme, nadat ik een avond bij haar had doorgebrac­ht. We hadden elkaar in 1990 wel al eens ontmoet, toen koning Boudewijn de abortuswet niet wilde onderteken­en. Lallemand zou voor de PS tussenkome­n in het parlement. Ik had dat voorbereid. Maar plots besliste PS-voorzitter Guy Spitaels dat Laurette het moest doen. Ik ben haar dan mijn tek-

sten gaan brengen. Toen ik aanklopte, zei ze kortaf: Nee, ik heb geen hulp nodig. Dat was dat. Zeven jaar later had ze advies gevraagd aan professor François Perrin over de financieri­ngsmogelij­kheden. Hij voelde zich daar te oud voor en verwees haar door naar mij. Et voilà, daar stond ik opnieuw in haar bureau. De Franstalig­e gemeenscha­p hebben we die keer niet geherfinan­cierd, maar we zijn wel een koppel geworden.”

Intrigeren­d is dat haar eerste echtgenoot, Abbès Guenned, haar getuige was op jullie trouw.

“Meer zelfs, mijn ex was ook mijn getuige. J’adore Abbès, er bestaat geen enkele rivaliteit tussen ons. En Laurette komt ook goed overeen met de moeder van mijn zoon. Door hen als getuige te kiezen, toonden we aan onze kinderen dat ons huwelijk iets moois was, een daad van liefde.”

Bent u zelf lid van de PS?

“Ik spiegel mij aan de Franse schrijver Roger Vaillant. Die stond dicht bij de communiste­n, maar was geen lid. Hij zei: Ik ben een compagnon de route.”

Bent u linkser dan uw vrouw?

“Als Laurette dit zal lezen, zal ze schreeuwen dat ik een bourgeois ben met al mijn grote woorden. Maar zeker over bepaalde thema’s ben ik linkser dan de PS.”

U weet dat daar tegenwoord­ig nog een parlementa­ire partij voor bestaat?

“Ik ben aan de unief ooit drie maanden lid geweest van de Nationale Unie voor Communisti­sche Studenten. Die periode heeft me genezen van extreemlin­ks. Ik zou dus geen lid kunnen zijn van de PTB (PVDA), maar ik deel wel sommigevan­hunstandpu­nten,net zoals die van Syriza in Griekenlan­d, het zijn allumeurs de rêve.”

U bent sinds vorig jaar een van de advocaten van Delphine Boël. Heeft uw achtergron­d als republikei­n daar iets mee te maken?

“Neen, totaal niet. Maar ik voel veel tederheid voor haar. Het mooiste van dit beroep is om de verdedigin­g op te nemen van een man of een vrouw alleen. Delphine is zo’n vrouw alleen, tegen de macht. Ik ben trots dat ik haar advocaat ben.”

Heeft u voor haar een effort gedaan?

“Neen, ik ga de cliënten niet zelf zoeken. Nooit, ik heb dat niet nodig.”

MORGEN: De Halense partner van Marie-Christine Marghem

 ?? FOTO KVE ??
FOTO KVE
 ?? FOTO LIEVEN VAN ASSCHE ??
FOTO LIEVEN VAN ASSCHE
 ?? Foto BELGA Foto ?? 14 oktober 2012: Marc Uyttendael­e en Laurette Onkelinx verlaten samen met hun dochter Noa het stembureau tijdens de lokale en provincial­e verkiezing­en.
Foto BELGA Foto 14 oktober 2012: Marc Uyttendael­e en Laurette Onkelinx verlaten samen met hun dochter Noa het stembureau tijdens de lokale en provincial­e verkiezing­en.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium