Het Belang van Limburg

Limburgse waterlopen bij levendigst­e in Vlaanderen

Doorgedrev­en waterzuive­ring zorgt voor meer natuurleve­n

-

Vissen, waterplant­en, bevers, ijsvogels: geen enkele waterloop in Vlaanderen zit zo bomvol leven als de Kleine Nete in de provincie Antwerpen. Dat blijkt uit onderzoek van Natuurpunt. Met dank aan drie decennia volgehoude­n waterzuive­ring. Het contrast met de Neerbeek in het West-Vlaamse Wevelgem kan niet groter zijn: daar hebben ze al negentien jaar geen vis meer gezien. Limburg scoort dan weer uitstekend: zo staan de Warmbeek, de Abeek en de Berwijn in de top vijf van levendigst­e waterlopen.

HASSELT -

Ja, er zijn waterlopen in Vlaanderen waar het natuurleve­n – opnieuw – grote sier maakt. Aan de Kleine Nete in Antwerpen kan het niet op, zo blijkt uit een telling van Natuurpunt. De milieuorga­nisatie bracht de vijftien meest “levendige” waterlopen in Vlaanderen in kaart. “Geen enkele rivier of beek kan tippen aan de Kleine Nete”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. IJsvogels, bevers of rivierdond­erpadden: de Kleine Nete is de meest levendige waterloop in Vlaanderen. “Vissen, ijsvogels, tal van waterplant­en, zeldzame soorten als de rivierdond­erpad en de beschermde beekprik, oeverzwalu­wen, bevers... Op alle vlakken is de Kleine Nete een grootse waterloop.” Hoe dat komt? “Het Netebekken geldt als pionier voor de waterzuive­ring in Vlaanderen”, zegt Moeremans. “Al in de jaren 70 hebben de gemeenten uit de buurt daar werk van gemaakt.” Met resultaat.

Minder meststoffe­n

Opvallend: de top tien van waterlopen met het meeste leven bestaat uitsluiten­d uit Antwerpse en Limburgse beken. De drie andere provincies moeten het elk stellen met één vertegenwo­ordiger, in de staart van het peloton: de Kalkense Vaart (Oost-Vlaanderen, op plaats 13), de IJzer (West-Vlaanderen, op 14) en de IJse (VlaamsBrab­ant, op 15). “De toename van het leven in de beken is grotendeel­s te danken aan de toegenomen zuivering van het industriee­l en huishoudel­ijk afvalwater”, zegt Moeremans. “Maar we zijn er nog niet. Volgens de Europese kaderricht­lijn Water moest al het oppervlakt­een grondwater tegen 2015 van goede kwaliteit zijn. Die deadline hebben we niet gehaald. Verre van. Om de waterkwali­teit op te krikken, is het belangrijk dat de landbouw minder meststoffe­n en pesticiden gebruikt. De gemeenteli­jke riolerings­stelsels moeten ook verder uitgebouwd worden en de natuurlijk­e structuur van onze waterlopen moet worden hersteld.” Want wie scoort het slechtst? De Neerbeek, die van Wevelgem naar Bissegem loopt. Daar gaat zowat alles verkeerd. “Sinds 1997 is er bij de metingen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek nooit een vis waargenome­n”, zegt Moeremans. “Hoewel er hier en daar riolering ligt, zijn zeker niet alle huizen erop aangeslote­n, er wordt nog heel wat afvalwater rechtstree­ks in de beek geloosd. Intensieve landbouw zorgt dan weer voor een toevoer van meststoffe­n en pesticiden die van het water allesbehal­ve een gezonde omgeving maken.”

 ?? Foto JOREN DE WEERDT ??
Foto JOREN DE WEERDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium