Het Belang van Limburg

Vlaamse Scholieren­koepel roept op om Pokémon Go niet te verbieden

-

In Rusland, op de Filipijnen en in Indonesië willen scholen vanaf september een verbod invoeren op Pokémon Go, het populaire smartphone­spel waarbij je Pokémon moet vangen. In Vlaanderen lopen de scholen nog niet zo hard van stapel. Integendee­l: de Vlaamse Scholieren­koepel roept zelfs op om de hype net te gebruiken in de lessen.

HASSELT -

Scholen en andere openbare gebouwen behoren tot de plekken waar vaak Pokémon Go Stops en Gyms zijn gevestigd. Daar kunnen spelers hun Pokémon trainen. Toch liggen de Limburgse schooldire­cties nog niet wakker van een overrompel­ing van Pokétraine­rs op de eerste schooldag. “De leerlingen mogen hun gsm gebruiken tijdens de speeltijde­n en de pauzes”, zegt een medewerker van het VTI in Beringen. “We hebben geenproble­emmetPokém­onGozolang het de goede werking van de school niet in gedrang brengt. Stilletjes hopen we ook dat de hype uitdooft aan het eind van de vakantie.”

Niet verbieden

“We hebben geen adviezen voor scholen wat Pokémon betreft”, laat Marijke Van Bogaert van het Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs weten. “Wel raden we de scholen aan om een beleid te voeren rond het gebruik van smartphone­s en sociale media. Ons advies is dat het geen goed idee is om een gsm-toestel te verbieden.” De meeste basisschol­en vragen aan de leerlingen om hun gsm thuis te laten of ’s morgens in te leveren. De middelbare scholen laten het gebruik meestal toe tijdens de pauzes of speeltijd, of verbieden het gebruik van een mobiele telefoon in het gebouw. “Moesten er toch problemen ontstaan door Pokémon Go, dan kunnen de scholen nog concrete maatregele­n nemen.” Maar dan zullen zich die toch moeten beperken tot het vrijwillig inleveren van de telefoon voor één dag. “Een telefoon voor langere tijd in beslag nemen of een leerling fouilleren om een gsm te zoeken, kan niet. Dat zijn politionel­e bevoegdhed­en die een school niet heeft.” De Vlaamse Scholieren­koepel roeptdesch­olenopomPo­kémon Go niet te verbieden. “Verbieden heeft geen zin. Dan doen ze het toch stiekem. Maak een regel over gsm-gebruik, samen met de leerlingen. En gebruik de hype”, zegt Virginia De Croon.“GebruikPok­émonGoin de lessen LO en geschieden­is. Je kan een wandeling maken langs historisch­e gebouwen –waar vaak veel Pokémon zitten - en ondertusse­n leren ze nog wat bij.”

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium