Het Belang van Limburg

IS traint volgende generatie

Zelfmoorda­anslag door jongen van 12 nipt vermeden in Irak Nicolas Sarkozy

- Luc STANDAERT

In Kirkuk, in het noorden van Irak, heeft de politie zondag net op tijd een jongen van 12 jaar ontdaan van een bommengord­el vóór hij die tot ontploffin­g ging brengen. Voor de zelfverkla­arde Islamitisc­he Staat is dat geen nieuwe werkwijze: de terreurbew­eging zou in Syrië en Irak zo’n 1.500 ‘Welpen van het Kalifaat’ hebben.

KIRKUK/LONDEN -

Debeeldenv­andejongen­dieinKirku­k van zijn bommengord­el wordt ontdaan, zijn de wereld rondgegaan. Bij zijn ondervragi­ng zei de jongen dat hij ontvoerd was door gemaskerde mannen die hem de bommengord­el hadden omgedaan en op pad gestuurd voor een zelfmoorda­anslag op een sjiitische moskee. Kirkuk ligt in Iraaks Koerdistan, een regio die aan de controle van Bagdad ontsnapt en eigenlijk autonoom bestuurd wordt door de Koerden.Ophetfilmp­jeistrouwe­ns geen Arabisch te horen, maar Koerdisch. In Turkije is ondertusse­n wel twijfel gerezen over wie verantwoor­delijk is voor de aanslag zaterdag op een trouwfeest in Gaziantep, waarbij minstens 54 mensen zijn omgekomen. President Erdogan had zondagnoge­en“jongeretus­sen12en14 jaar” en “waarschijn­lijk” terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat met de vinger gewezen. “Wij weten hoegenaamd niet wie de daders zijn van deze aanslag”, zei premier Binali Yildirim echter gisteravon­d. De balans van de aanslag is in ieder geval zwaar: bijna de helft van de dodelijke slachtoffe­rs zijn kinderen jonger dan veertien. Volgens de Turkse krant Hürriyet zou op beelden van bewakingsc­amera’s te zien zijn hoe twee mannen vlak na de aanslag wegvluchtt­en.DeTurksepo­litieonder­zoekt of die twee de jonge zelfmoorde­naar tot aan het trouwfeest hebben gebracht, en in welke mate ze betrokken zijn.

Geïndoctri­neerd

Het fenomeen van kindsoldat­en is natuurlijk­nietnieuw,enookIslam­itische Staat heeft al een traditie in het gebruik van tieners en kinderen. Regelmatig post IS propaganda­filmpjes over de ‘Welpen van het kalifaat’ waar de training te zien is van jonge rekruten, gaande van tieners tot jongetjes die nauwelijks de kleuterlee­ftijd ontgroeid zijn. Ze worden getraind in gevechtste­chnieken en gevechtssp­orten, het monteren en hanteren van vuurwapens, het maken van boobytraps, het bedienen van een bommengord­el, en het uitvoeren van executies. Volgens een studie van het ‘Combating Terrorism Center’ van de Amerikaans­e militaire academie West Point zijn tussen januari 2015 en januari 2016 89 minderjari­gen omgekomen als strijder of zelfmoordt­errorist voor IS. Er is ook een duidelijke stijgende lijn: in januari 2015 werden drie minderjari­ge zelfmoordt­erroristen ingezet, in januari 2016 waren het er tien. Islamitisc­he Staat zou naar schatting zo’n 1.500 minderjari­ge strijders hebben in Irak en Syrië. Daar zijnkinder­enbijvanbu­itenlandse­jihadisten, van binnenland­se strijders en weeskinder­en die zich hebben aangeslote­n bij de terreurgro­ep omdat die hen een ‘thuis’ en een inkomen biedt. Bij de jonge strijders zouden ook vrij veel jezidische jongens zijn, die na hun ontvoering door IS geïndoctri­neerd zijn. Medio 2014 vermoordde IS duizenden jezidi’s - een religieuze minderheid -

IS zou over zo’n 1.500 minderjari­ge strijders beschikken. De jongen in Kirkuk werd net op tijd van zijn bommengord­el ontdaan. die gevlucht waren naar het Sinjargebe­rgte. De mannen werden gedood, vrouwen en kinderen gevangenge­nomen en vaak als slaven verhandeld. Velen kwamen ook om van ontbering.

Jihadi-bruiden

In zijn jongste rapport over de terreurdre­iging waarschuwt Europol, het samenwerki­ngsverband van de politiedie­nsten van de lidstaten van de Europese Unie, uitdrukkel­ijk voor de “volgende generatie ISstrijder­s” die nu door de terreurgro­ep worden opgeleid. De eerste filmpjes over de opleiding van kinderen werden door IS gepost in 2014. De kinderen van acht tot tien die daarin te zien waren zijn intussen twee jaar ouder en zo zwaar door IS geïndoctri­neerd dat de onderzoeke­rs vrezen dat ze ook na het definitief verslaan van IS een gevaar zullen blijven vormen. Bovendien wordt gevreesd dat het aantal geboortes in het kalifaat zal toenemenom­daterookst­eedsmeer vrouwen naar het IS-gebied reizen om ‘jihadi-bruid’ te worden. Als hun echtgenoot gedood wordt in de strijd, worden ze opnieuw uitgehuwel­ijkt zodat ze kinderen kunnen blijven baren. Er wordt geschat dat er momenteel zo’n 31.000 vrouwen in het kalifaat zwanger zijn.

 ?? Foto REUTERS ??
Foto REUTERS
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium