Het Belang van Limburg

Ex-president wil revanche voor nederlaag in 2012

-

De Franse expresiden­t Nicolas Sarkozy (61) is kandidaat bij de presidenti­ële voorverkie­zingen bij de rechtse partij Les Républicai­ns, die hij voorzit.

PARIJS -

Dat Sarkozy terug naar het Elysée wil, is geen verrassing: alles wat hij de voorbije jaren gedaan en niet gedaan heeft, wees al in die richting. Een nieuw boek ‘Alles voor Frankrijk’ moet de campagne van de 61jarige inleiden. “Ik heb besloten om me kandidaat te stellen voor de presidenti­ële verkiezing van 2017. Ik voelde dat ik de kracht had om die strijd te voeren in deze bewogen periode in onze geschieden­is”, staat op de cover. Voor de rechtse voorverkie­zing hebben zich al zeker twaalf kandidaten aangediend, onder wie de oud-premiers Alain Juppé (met 71 de oudste) en François Fillon (62). In zijn nieuwe boek zet Sarkozy de vijf thema’s van zijn campagne uiteen, te beginnen met veiligheid en identiteit. Met die thema’s wil hij vooral zijn gevaarlijk­ste rivaal Juppé overtroeve­n. Dat lijkt te lukken, aangezien hij twee maanden geleden nog achter de burgemeest­er van Bordeaux aanzat in de peilingen maar sinds de recente aanslagen in Frankrijk aan een duidelijke comeback bezig is.

Verdeelde partij

De grootste problemen voor ‘Sarko’ kunnen wel eens uit zijn verleden komen, door de lopende onderzoeke­n naar de uitgaven voor zijn presidenti­ële campagne van 2012, toen hij van François Hollande verloor. Het is de eerste keer dat de door Sarkozy voorgezete­n maar diep verdeelde rechtse partij Les Républicai­ns - voorheen de UMP - een voorverkie­zing houdt. Aan de ‘primaire’ op 20 november kunnen alle Fransen die op de kiezerslij­sten staan, plus degenen die 18 zijn bij de presidents­verkiezing in mei volgend jaar, deelnemen. Ze moeten twee euro betalen en een document tekenen waarin ze verklaren de centrumrec­htse republikei­nse waarden te delen. Front National en linkse kiezers kunnen dus niet in geweten meestemmen.(

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium