Het Belang van Limburg

8 op de 10 kotstudent­en liggen wakker van lawaai

Medestuden­ten zijn grootste bron van hinder

- Jan STASSIJNS/Geert HOUBEN

ANTWERPEN - Liefst 80% van de kotstudent­en wordt ’s nachts gewekt door lawaai. Bijna 40% van hen moet daardoor de dag erna tot twee uur bijslapen. Dat blijkt uit het onderzoek van twee masterstud­enten aan de Universite­it Antwerpen.

Ruben de Bruyn en Thijs Driesen twee masterstud­enten Industriël­e Wetenschap­pen aan de Universite­it Antwerpen, hebben 130 kotstudent­en, voornameli­jk uit Antwerpen, bevraagd over het akoestisch comfort van hun koten. Maar liefst 88% ondervindt geluidshin­der. 80% van de kotstudent­en wordt ’s nachts zelfs gestoord in zijn slaap. Bijna 40% van de studenten die ’s nachts gewekt worden, moet overdag tot twee uur bijslapen. 4% geeft aan ’s morgens nooit echt uitgerust te zijn. “We hadden redelijk hoge cijfers verwacht, maar de resultaten zijn ook voor ons een verrassing”, zegt onderzoeke­r Ruben de Bruyn. “Het is opvallend dat de studenten die ’s nachts het meest gestoord worden, overdag duidelijk meer slaap nodig hebben dan de overige studenten.”

Stemmen in de gang

De grootste bron van hinder is het luchtgelui­d. “Bijna de helft van de studenten heeft er last van”, zegt De Bruyn. “Het gaat voornameli­jk om stemmen en geluiden van radio of televisie uit andere koten of andere ruimtes in het gebouw zoals de gang of de keuken. Een derde van de studenten wordt gehinderd door straatlawa­ai en contactgel­uid, zoals voetstappe­n of schuivende tafels en stoelen. Ons onderzoek toont aan dat de meeste huisvestin­g voor studenten akoestisch niet comfortabe­l is. Oordoppen zijn het meest gebruikte alternatie­f om de geluidsove­rlast te beperken.”

Ons onderzoek toont aan dat de meeste huisvestin­g voor studenten akoestisch niet comfortabe­l is Ruben De Bruyn onderzoeke­r

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium