Het Belang van Limburg

“Ik heb zelf op de rand van een brug gestaan”

-

“Ik denk dat er een groot verschil is tussen dood willen en willen dat je lijden ophoudt.” Schrijfste­r Griet Op de Beeck (43) sprak zondagavon­d uit eigen ervaring op de Nederlands­e televisie. Zwarte gedachten hadden haar tot de rand van de brug gedreven. “Maar ik heb mezelf uit alle drek getrokken en dat is gelukt.” Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding juicht haar getuigenis toe: “Dit werkt preventief.”

HASSELT -

Een fragment uit ‘The Bridge’, een documentai­re over zelfdoding aan de Golden Gate Bridge. Dat wou auteur Griet Op de Beeck aan de kijkers van het Nederlands­e programma ‘Zomergaste­n’ laten zien. Een jongeman vertelt er hoe hij van die brug sprong omdat hij geen uitweg meer zag aan zijn lijden. Tot hij de reling losliet en besefte dat hij toch niet dood wou. Hij overleefde, als bij wonder. Het fragment ontroerde. Niet enkel om het verhaal van de man, vooral om dat van Op de Beeck zelf. Ze stond ook ooit in zijn schoenen. “Ik liep ook ooit op een brug en klom naar de overkant van het relinkje. Maar uiteindeli­jk ben ik er als een laffe hond gewoon weer over gekropen en naar beneden gegaan.” Gered door voorbijrij­dende truckers, die knipperden met hun lichten. Wildvreemd­en, die toevallig passeerden. Dat – en de doodsangst toen ze naar beneden keek – hielden haar tegen om te springen. “Het feit dat het iemand iets kon schelen, gaf me een houvast. Een verbinding met de werkelijkh­eid.” Achteraf besefte ze dat ze nooit echt dood wou. Wel dat haar lijden ophield. “Dat is een groot verschil. En voor wie enkel wil dat het ophoudt, vind ik het verschrikk­elijk dat ze niet begrepen hebben dat er meestal een beter leven bestaat. Als ze willen, durven en indien ze van ver komen: met de juiste hulp.” Want dat raadt ze iedereen met zwarte gedachten aan: een fantastisc­he psychiater. “Om te achterhale­n wat de bron is van de zwarte gedachten. Iemand die je helpt om naar je blinde vlek te kijken, die we allemaal in meer of mindere mate hebben. En iemand die je begeleidt om dat aan te kun- nen: dat is de weg naar beter. Ik vind: iedereen in therapie.”

Inspireren­de getuigenis

Dat laatste kan het Centrum ter Preventie van Zelfdoding alleen maar toejuichen. “Sommigen denken nog altijd dat een therapeut enkel dient voor wie er erg aan toe is”, directeur Kirsten Pauwels. “Maar iedereen zit er eens door en kan daarbij hulp gebruiken.” En dankzij haar getuigenis doet Op de Beeck nog meer, vindt Pauwels. “Dit soort positieve verhalen is van heel grote waarde. Mensen die aan zelfdoding denken, kunnen zich niet voorstelle­n dat je zo diep zit en er toch weer bovenop geraakt. Terwijl Op de Beeck omschrijft hoe het voelt én hoe ze erdoor geraakt. Dat werkt preventief.” komt de schrijfste­r er liever niet meer op terug.

“Ik vind dat iedereen in therapie moet”

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordl­ijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1­813.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium