Het Belang van Limburg

Dealer van dader fietsdrama Lommel voor de rechter

Man die negen vrienden van de weg maaide vrij onder voorwaarde­n

-

Voor de Hasseltse correction­ele rechtbank zijn maandag drie dealers verschenen. Een van hen verkocht drugs aan J. F., de man die op 5 april negen fietsers van de baan maaide in Lommel. J.F. was toen net op de terugweg van een bezoek aan zijn dealer. Hij pleegde vluchtmisd­rijf, maar kon geklist worden. Op dit moment is J.F. vrij onder voorwaarde­n. Twee slachtoffe­rs zijn nog altijd op de sukkel, terwijl de anderen weer op de fiets zitten.

LOMMEL -

Van het trio dealers kwam maar een iemand gisteren opdagen in de Hasseltse correction­ele rechtbank: een 36-jarige Nederlande­r die in Opitter woont. De politie onderschep­te de man op zijn bromfiets toen hij over de weg zwalpte omdat hij onder invloed van drugs was. Terwijl hij tevergeefs probeerde te ontkomen aan de politie gooide de man nog een zakje weg. De verdachte bleek in het bezit te zijn van speed en ghb. Het parket vorderde 22 maanden cel voor hem. Op zijn gsm kwam de politie de naam van een tweede verdachte tegen. In zijn tuinhuis vervaardig­de de Nederlande­r de drugs. Er werden onder meer speedresta­nten aangetroff­en. Nummer drie op de lijst was de man die de dertiger van de aanmaaksto­f gbl voorzag. Hij is allesbehal­ve een onbekende voor het gerecht. Eerder werd in zijn woning een drugsdode aangetroff­en na een overdosis. Beiden hangt 12 maanden gevangenis boven het hoofd.

Ravage

Het was die laatste dat J.F. op bezoek ging, net voordat hij op 5 april negen fietsers van de weg maaide. De vrienden - vier mannen uit Lommel, drie uit Neerpelt, een iemand uit Kaulille en iemand uit Overpelt - fietsten toen door de Buskruitst­raat. Vlak voor een bocht van 90 graden liep het mis toen een wagen in tegenoverg­estelde richting de scherpe bocht miste en recht op hen inreed. De bestuurder stopte niet. De ravage was enorm. Zeven personen raakten gewond. Zes ambulances en twee mug-teams brachten de slachtoffe­rs naar ziekenhuiz­en in Overpelt, Mol, Geel en Genk.

Vrij onder voorwaarde­n

De aanrijdend­e wagen verloor bij het ongeval zijn bumper en nummerplaa­t. Daardoor was het voor de politie eenvoudig om de bestuurder, die onder invloed was en een rijverbod had, op te sporen. De Genkenaar werd aangehoude­n, maar is sinds 23 mei vrij onder voorwaarde­n. Zo moest hij zich laten opnemen in een instelling om zich te laten behandelen voor zijn verslaving. “Het onderzoek is nog lopende”, aldus parketwoor­dvoerster Katja Vandoren. De ravage was enorm na het ongeval in Lommel. Momenteel zit het merendeel van de slachtoffe­rs, allemaal collega’s op rust van Union Minière in Overpelt, weer op de fiets. Enkel Lommelaar Thieu Hendriks, die voorop reed, en Jos Eerdekens uit Overpelt, blijven noodgedwon­gen aan de kant. Jos volgt nog wekelijks revalidati­eoefeninge­n. “Thieu lag zeven weken in coma. Het leek de goede kant met hem op te gaan, totdat hij recent twee epilepsiea­anvallen kreeg. Nu is hij opnieuw in het ziekenhuis. Dat heeft hem weer achteruit gezet”, zegt medefietse­r Henri Maesen met wie het intussen weer goed gaat. Ook met Staf Geens gaat het beter. “Redelijk goed. Zeker gezien de klap die ik gekregen heb. We gaan nog wel fietsen, maar geen volledige dagen meer. Dat lukt niet. Ook dragen we nu een helm en fluovest. Omdat het niet meer zo vlot gaat, heeft het merendeel van onze groep intussen een elektrisch­e fiets. Het gaat niet meer zoals vroeger”, zucht Staf.

 ?? FOTO DDD ??
FOTO DDD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium