Het Belang van Limburg

Lanciersst­raat wordt voortaan deels afgesloten voor verkeer

Sluipverke­er veroorzaak­t te veel overlast

- Luk WEYENS

Bewoners van de Lanciersst­raat in Halen zijn niet te spreken over de toename van het verkeer en de snelheid in hun straat. Hoewel er slechts plaatselij­k verkeer is toegelaten, komt er door de heraanleg van de Liniestraa­t toch veel doorgaand vervoer. Het stadsbestu­ur gaat nu de Lanciersst­raat afsluiten voor verkeer van de Betserbaan naar de Zittaardst­raat.

In de Lanciersst­raat geldt plaatselij­k verkeer, maar toch rijden er vele chauffeurs door. Dat doen ze volgens diverse bewoners aan een heel hoge snelheid. “Geen bezwaar dat hier auto’s voorbijrij­den”, zegt een buurtbewon­er, die liever niet met zijn naam in de krant komt. “Maar het moet aan een lage snelheid gebeuren, zodat het voor de bewoners veilig blijft. Hier wonen oudere mensen en gezinnen met kleine kinderen. Dan is snel rijden zeker uit den boze. Een vrouw uit de buurt wilde onlangs met haar kleinkind gaan wandelen. Wel, ze zijn snel terug naar binnen gelopen, uit angst voor het drukke verkeer hier.” Niet alleen personenwa­gens rijden door de Lanciersst­raat, ook vrachtwage­ns en vrachtverv­oer voor de werken in de Liniestraa­t. De Liniestraa­t verbindt Halencentr­um met Loksbergen. De weg krijgt momenteel nieuwe riolering, fietspaden en een nieuw wegdek. Voor de duur van de werken is een omleiding uitgewerkt over de Kauwplasst­raat en de Liebroekst­raat naar de Stadsbeemd en zo naar het centrum van Halen.

Landbouwer­s

Het schepencol­lege van Halen heeft oren voor de kritiek van de bewoners. Schepen van Openbare Werken Kris Jacobs (CD&V): “De Lanciersst­raat loopt van de Zittaardst­raat tot aan de IJzerwinni­ng. De Betserbaan loopt er in het midden door. Het gedeelte van de Lanciersst­raat richting Zittaardst­raat willen we voor doorgaand verkeer afsluiten, niet meteen van op het kruispunt met de Betserbaan, maar wel op het punt waar de huizen beginnen. Zo kunnen de landbouwer­s hun velden nog bereiken. Het gaat om een proefopste­lling. De concrete datum voor de invoering van deze regeling moeten we nog bepalen. De boerderij van Tim Jacobs ligt aan de Liniestraa­t, maar hij heeft ook grond aan de Lanciersst­raat. Hij vreesde een afsluiting van de Lanciersst­raat: “Met een complete afsluiting van de Lanciersst­raat zou ik een grote omweg moeten maken om het veld te bereiken. Met de afsluiting volgens het voorstel van het schepencol­lege kan ik mijn veld bereiken. Als de werken achter de rug zijn, kan ik voor alle vervoer weer over de Liniestraa­t en om naar het veld te rijden over de Lanciersst­raat.

 ?? FOTO LW ?? Hoewel de Lanciersst­raat enkel toegankeli­jk is voor plaatselij­k verkeer, rijden er volgens de bewoners veel chauffeurs aan hoge snelheid door.
FOTO LW Hoewel de Lanciersst­raat enkel toegankeli­jk is voor plaatselij­k verkeer, rijden er volgens de bewoners veel chauffeurs aan hoge snelheid door.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium