Het Belang van Limburg

Restaurati­e van 3 miljoen euro wordt volgend jaar afgerond

- Francis CROES / Timmie VAN DIEPEN

De achterkant van kasteeldom­ein de Donnéa is zichtbaar vanop de Tongersest­eenweg. Jarenlang stond het beschermde kasteeldom­ein de Donnéa in Guigoven (Kortessem) te verkommere­n, maar nu zijn de restaurati­ewerken eindelijk in een stroomvers­nelling terechtgek­omen. Volgend jaar moet het kasteel volledig in zijn oude glorie zijn hersteld. Meer dan 3 miljoen euro, exclusief btw. Zoveel kost de restaurati­e van het kasteel de Donnéa in Guigoven dat met zijn witte, U-vormige gevel een bekend herkenning­spunt is langs de steenweg tussen Hasselt en Tongeren. De afgelopen jaren raakte het kasteel steeds

Luc DULLAERS, Schepen van Ruimtelijk­e

Ordening meer in verval, maar daar is nu een einde aan gekomen. De restaurati­ewerken aan het kasteel, de stallingen, de kapel, de wintertuin en het Engels park zijn in volle gang. De ruwbouwwer­ken aan onderbouw, bovenbouw en de daken zullen in 2017 afgerond zijn. Nadien worden ook de groenzones rond het park heringeric­ht.

3 miljoen euro

Alles gebeurt in opdracht van de eigenaar, de bvba Barinco van zaakvoerde­r Bart Coppens. Plannen om het kasteel een commerciel­e of een horecabest­emming te geven zijn er voorlopig niet. Voor de restaurati­ewerken krijgt de eigenaar subsidies. Vlaanderen draagt 32,5 procent bij, de gemeente 7,5 procent (of zo’n 72.500 euro). De rest van de restaurati­ewerken - 60 procent - komt op rekening van de eigenaar. Ook de gedeelteli­jke binneninri­chting van het gebouw en de meer luxueuzere buitenwerk­en vallen integraal ter zijner laste. In totaal gaat het om een kostprijs van meer dan 3 miljoen euro, exclusief btw.

Beschermd erfgoed

Geen klein bier, maar het kasteel is dan ook al sinds 2002 beschermd erfgoed. “De restaurati­ekosten zijn voor de gemeente in deze moeilijke tijden uiteraard een hele kluif”, zegt Luc Dullaers (N-VA), schepen van Ruimtelijk­e Ordening. “Wij hebben de laatste 3 jaar erg veel geïnvestee­rd in de herinricht­ing van Guigoven-centrum. Het kasteel, dat op een paar honderd meter van het centrum ligt, is erg belangrijk voor de uitstralin­g van Guigoven-centrum. Wij vinden de gemeenteli­jke tussenkoms­t dan ook verantwoor­d.”

Het kasteel is erg belangrijk voor de uitstralin­g van Guigoven-centrum

 ?? Foto FRANCIS CROES ??
Foto FRANCIS CROES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium