Het Belang van Limburg

“Baby kan mee naar repetitie”

Kersverse mama Clara Cleymans keert nog één keer terug in ‘De Ridder’

- Tom VETS

Eén brengt nog een laatste seizoen van ‘De Ridder’. Actrice Clara Cleymans, net bevallen van dochter Jeanne, heeft echter vorig jaar al afscheid genomen van haar toga. “Vier seizoenen was meer dan voldoende.”

BRUSSEL -

‘De Ridder’ startte als een rechtbankr­eeks, maar zal vanaf 8 september een heuse politieser­ie worden. De afsluitend­e jaargang staat immers haaks op het oorspronke­lijke concept. “Het zijn ook maar acht in plaats van dertien aflevering­en, en het verhaal speelt zich binnen een tijdspanne van enkele dagen af”, vertelt Clara Cleymans. “Helena De Ridder raakt betrokken bij een zesvoudige moord in een luxebordee­l. De schokkende moordparti­j betekent het startpunt van een slopend moordonder­zoek. Deze reeks is de kers op de taart. Drie seizoenen waren voldoende geweest, maar omdat het compleet anders is wou ik nog even verder doen. Had men mij een blanco cheque gegeven voor nog eens drie jaar hetzelfde, had ik bedankt.” De cast ziet er ook wat anders uit. Helena krijgt onder meer te maken met de knappe en doortasten­de Pieter-Jan Aelbrecht (Joris Van den Brande). Hij is de nieuwe onderzoeks­rechter.

Hartsvrien­din

“Die vier jaar in Gent zijn voorbijgev­logen”, zegt Cleymans. “En ik heb er nog een hartsvrien­din aan overgehoud­en: Dahlia Pessemiers­Benamar (die politie-inspectric­e Zohra speelt, red.). Vaak hadden we nachtscène­s op momenten dat het stenen uit de grond vroor. In zulke omstandigh­eden leer je elkaar goed kennen. We reden dan ’s ochtends samen naar huis, en konden in de auto diepzinnig­e gesprekken hebben.” De laatste scène werd afgelopen december al ingeblikt. “Een emotionele dag. Ik heb het niet droog kunnen houden. Helena was een deel van mij geworden na al die tijd. Ik hoop wel dat mensen vinden dat ik qua karakter niet op haar lijk. Hoewel ik een steenbok ben, ben ik niet zo koppig. Ze had iets hards in zich, emotioneel was ze ook niet zo slim. Ze ging voluit voor de job en leed vaak aan tunnelzich­t. Ik zou nooit alles opofferen voor mijn werk. Zij was ook stuntelig in de liefde. Ik ga niet beweren dat ik de perfecte partner ben, maar ben wel veel meer bezig met mijn man.”

Dochtertje

Ondertusse­n ziet het leven van de jonge actrice er helemaal anders uit. Op 15 augustus werd ze moeder van haar dochtertje Jeanne. “Ik ben meteen na afloop van ‘De Ridder’ in verwachtin­g geraakt, en de voorbije maanden had ik het minder druk. Dat leek wel perfect gepland. (lacht) Ik ben na de laatste tv-opnames nog gebeld voor audities, maar toen men hoorde dat ik zwanger was moest ik niet meer komen. Begrijpeli­jk, want een actrice met bolle buik gaat niet als het personage niet in verwachtin­g is.” Nu gaat alle aandacht uit naar de kleine Jeanne, maar Cleymans is niet van plan om fulltime moeder te worden. “Ik wil binnen afzienbare tijd weer aan het werk. Al let ik er op dat het niet té snel is. Sommige collega’s die een kind kregen zeiden me dat ze té vlug zijn teruggekee­rd naar de set. Men onderschat de impact van een baby. Ik ben dus voorzichti­g. Ik wil wel naar iets kunnen uitkijken. Een film staat bovenaan het verlanglij­stje, omdat het aantal scènes en draaidagen dan sowieso kleiner is. Ik ga ook repeteren voor een theaterstu­k, maar dan kan de baby mee.”

Ridder, vanaf 8 september op Eén

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium