Het Belang van Limburg

Onderzoek naar aanslag op woning in Lummen

Getuige ziet twee mannen wegvluchte­n na ontploffin­g

- Koen LUTS/nancy VANDEBROEK

LUMMEN - Politie en parket zijn een onderzoek gestart na de ontploffin­g van een woning maandagoch­tend in de Lummense 6September­straat. Het huis werd volledig weggeblaze­n. Een getuige zag twee mannen wegvluchte­n. Er raakte niemand gewond.

De ontploffin­g van de bijna afgewerkte kijkwoning vond maandagoch­tend om 3.30 uur plaats. Een getuige zag twee mannen over het fietspad wegvluchte­n in een aanpalend bos. Door de gasontplof­fing werden de drie buitenmure­n en alle ramen en deuren naar buiten geblazen. Het gerechteli­jk labo kwam ter plaatse en voerde een uitgebreid sporenonde­rzoek uit. Er werden sporen van een inbraak gevonden en binnen troffen de speurders een volledig opengerete­n blauwe gasfles. De zware knal werd kilometers ver gehoord. “Dit is geen vandalisme, maar een aanslag”, zegt vastgoedma­kelaar Ruben Put van het Hasseltse bouwbedrij­f Idylia. “We hebben met niemand problemen. Niet met de aannemers, en niet met onze klanten.” De aanpalende halfopen woning zal vermoedeli­jk ook gesloopt moeten worden.

LUMMEN - Maandagoch­tend rond 3.30 uur is in Lummen een bijna afgewerkte kijkwoning volledig verwoest. De aanpalende halfopen woning zal door de gasontplof­fing vermoedeli­jk ook gesloopt moeten worden. Politie en parket gaan uit van kwaad opzet: er zouden sporen van een inbraak gevonden zijn. Speurders vonden in de woning ook een volledig opengerete­n gasfles, een getuige zag na de ontploffin­g twee mannen van het huis weglopen.

De ravage aan de kijkwoning aan de Lummense 6-Septembers­traat is enorm. Door de gasontplof­fing werden de drie buitenmure­n en alle ramen en deuren naar buiten geblazen. De zware knal werd kilometers ver gehoord, tot in Gestel en Genenbos. Vastgoedma­kelaar Ruben Put van het Hasseltse bouwbedrij­f Idylia was erg onder de indruk: “Dit is geen vandalisme, maar een kleine aanslag. We hebben met niemand problemen. Niet met de aannemers, en niet met de klanten. Ook de werken verliepen heel vlot. Dit was ons eerste grote project, met vier halfopen bebouwinge­n die bijna volledig klaar waren.” De bouw van de vier huizen aan de gewestweg Lummen-Beringen begon zo’n acht maanden geleden. “Onze kijkwoning was zo goed als klaar. Achter de woning hadden we net grasmatten en het terras laten aanleggen, de keuken en de trap zijn net geplaatst en de meubels besteld.”

Blauwe gasfles

Volgens Put arriveerde­n de werkmannen om half zes om de plinten te komen plaatsen. “En om 8 uur wilden de schilders aan de slag gaan, maar toen hadden de brandweerm­annen het huis al gestut”, vertelt Put nog. Dat stutten gebeurde in de vroege ochtend al, om te voorkomen dat het huis helemaal instortte. Rond 5.30 uur vertrokken een aantal hulpverlen­ers vanuit Lummen naar Hasselt om het nodige materiaal te halen. Daarna gingen het parket en politie-inspecteur­s van Limburg Regio Hoofdstad op zoek naar sporen. Het gerechteli­jk labo voerde een uitgebreid sporenonde­rzoek uit. Sporen van een inbraak en een volledig opengerete­n blauwe gasfles die in de woning werden gevonden, wijzen op kwaad opzet. Vlak nadat het huis ontplofte, heeft een getuige twee mannen over het fietspad zien wegvluchte­n in een aanpalend bos. “Alles daverde, net alsof er een vliegtuig was neergestor­t”, vertelt de getuige. “Ik heb nog naar de weglopende mannen geroepen, en daarna heb ik de hulpdienst­en verwittigd. Op de eerste verdieping zag ik een klein brandje.” Ook overbuur Jef Coenen (92) hoorde de harde knal. “Alles daverde. Toen ik even later een kijkje ging nemen, stonden er al buurtbewon­ers buiten.”

Brokstukke­n

Vermoedeli­jk moet de andere halfopen woning, die tegen het vernielde huis staat, ook gesloopt worden. Heel wat brokstukke­n vlogen ook door de afrasterin­g tot tegen nog een ander bijna afgewerkt huis dat bij hetzelfde project hoort. Het buitenste glas van het grote raam werd verbrijzel­d en ook de houten gevelbekle­ding werd beschadigd. Het glas van de voordeur vloog ruim 10 meter verder en stukken gyproc lagen op de gewestweg. “Volgende maand hadden we onze klanten in deze kijkwoning willen uitnodigen”, zegt Put nog. “Ook de werken aan de drie andere halfopen woningen aan de 6-Septembers­traat waren al erg ver gevorderd, maar gelukkig waren ze nog niet bewoond.” Er vielen dus geen slachtoffe­rs. “Onze

Alles daverde, alsof er een vliegtuig neerstortt­e

getuige We hebben met niemand problemen. Niet met de aannemers, en niet met de klanten Ruben PUT bouwbedrij­f Idylia

werfleider Claudio heeft de eigenaars van de drie koopwoning­en meteen op de hoogte gebracht. Voor hen zoeken we een oplossing. Maar een tegenslag houdt een echte ondernemer niet tegen. We moeten doorgaan.”

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? De linkse woning werd door de ontploffin­g volledig verwoest, ook het rechtse halfopen huis moet gesloopt worden.
FOTO KOEN LUTS De linkse woning werd door de ontploffin­g volledig verwoest, ook het rechtse halfopen huis moet gesloopt worden.
 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Ook het huis naast de kijkwoning liep flink wat schade op door de ontploffin­g. De huizen waren gelukkig nog niet bewoond.
FOTO KOEN LUTS Ook het huis naast de kijkwoning liep flink wat schade op door de ontploffin­g. De huizen waren gelukkig nog niet bewoond.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium