Het Belang van Limburg

Kebano naar Fulham

Aanvallend­e middenveld­er ondergaat vandaag medische tests in Londen

-

Het blijft een opvallend verhaal. De verwachtin­gen van Neeskens Kebano waren bijzonder hoog, toen hij precies een jaar geleden door KRC Genk werd weggeplukt bij Charleroi. De vermoedeli­jke transferso­m varieerde naargelang de bron van 2,5 tot 4 miljoen euro, een gedeelte stroomde door naar zijn vorige club PSG.

Win-winsituati­e

Kebano flopte niet in Genk, maar geraakte nooit volledig onder stoom. Hij scoorde negen keer in 45 wedstrijde­n, waaronder vijf strafschop­pen. Ook leverde hij zes assists. Peter Maes gebruikte Kebano het vaakst als nummer tien, al speelde hij ook op beide flanken en zelfs een poos als diepste spits. Daarbij werd hij geloofd voor zijn instelling, maar kon hij zijn intrinsiek­e technische kwaliteite­n nooit helemaal ontplooien. Waar hij bij Charleroi vaak ruimte kreeg in de omschakeli­ng, kwam zijn snelheid minder tot uiting in Genk, dat vaker tegen een gesloten tegenstrev­er het veld op moest. Hoe kleiner de ruimtes, hoe minder efficiënt Kebano is. Het voetbal in de loodzware Engelse tweede klasse, dat snel op en neer golft, moet hem beter liggen. De interesse van

Fulham, waar ook Denis Odoi actief is, leidde zo tot een win-winsituati­e. De Londense club bleek immers bereid om KRC Genk meer te betalen dan het een jaar geleden aan Kebano besteed had. Ook de speler zelf zag de verhuis naar Engeland zitten, waardoor na enkele dagen onderhande­len een akkoord uit de bus kwam. Genk sleepte bovenop de 4,5 miljoen transferso­m nog een bonus van 1 miljoen uit de brand, voor het geval Fulham de bijzonder lucratieve promotie naar de Premier League zou pakken. De ex-club van onder meer Philippe Albert en Tomasz Radzinski heeft de competitie­start niet gemist. Ze staat met acht op twaalf op een gedeelde tweede plaats. Kebano, die gisteren voor het eerst weer op het Genkse trainingsv­eld stond na een acute buikgriep vorige week in Zagreb, trekt vandaag naar Londen voor medische tests.

Malinovsky­i

Peter Maes krijgt snel een vervanger voor Kebano. Dat moet een aanvallend­e middenveld­er worden met scorend vermogen, de eerste contacten zijn al gelegd. Racing beschikt namelijk over weinig vuurkracht uit de tweede lijn. Ook Alejandro Pozuelo, spelmaker in de ware zin van het woord, heeft te weinig goals achter zijn naam in een diepere rol. Hij krijgt iemand naast zich, waarmee hij kan alterneren. Net zoals dat vorig seizoen prima lukte met Ruslan Malinovsky­i. De Oekraïener, die voorspoedi­g herstelt van een kruisbandb­lessure, wordt ook nog voor 31 augustus vastgelegd. Hij wordt opnieuw gehuurd van Shakhtar Donetsk, met wie een overeenkom­st wordt afgesproke­n voor wanneer Malinovsky­i’s contract volgende zomer ten einde loopt. Dat is intussen principiee­l overeengek­omen. Malinovsky­i is wel pas inzetbaar na de winterstop. Het wordt zeker niet de laatste beweging tijdens een druk slot van de Genkse zomermerca­to. Omdat ook Buyens, die amper nog speelminut­en krijgt, mogelijk vertrekt, wordt gedacht aan een ervaren kracht op het middenveld. Zeker als Racing donderdag doorstoot naar de poulefase van de Europa League is dat geen overdreven luxe. Blijft de hangende transfer van Timothy Castagne naar Torino, waar KRC bijna eenzelfde bedrag als aan de transfer van Kebano wil overhouden. Eén van de pistes die gevolgd worden voor zijn opvolging is die van Clinton Mata (Charleroi), al zijn er nog twijfels over diens puur defensieve kwaliteite­n. En tenslotte zijn er nog de belangrijk­ste dossiers Bailey en Ndidi, twee toptalente­n die men nog één jaar in de Luminus Arena aan het werk wil zien.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium