Het Belang van Limburg

Proefproje­ct ZOL moet onnodige operaties vermijden

“Dokters moeten levenseind­e eerder bespreken”

- Timmie VANDIEPEN

Ziekenhuis Oost-Limburg heeft samen met de Genkse rusthuizen en huisartsen een proefproje­ct lopen waarbij er vroegtijdi­g met patiënten wordt gepraat over de zorg in een later, finaal stadium van hun ziekte. Doel is te vermijden dat mensen ongewild toch nog dure operaties of testen ondergaan.

Met dit proefproje­ct wil dokter Patrick Noyens, de voorzitter van de ethische commissie van het Ziekenhuis Oost-Limburg, de patiënten bewust maken van alternatie­ven voor dure operaties en onderzoeke­n die hun levenskwal­iteit niet noodzakeli­jk verbeteren. Hij moedigt de huisartsen en de dokters in zijn eigen ziekenhuis en de rusthuizen aan om al veel vroeger te praten over het levenseind­e. Hierdoor zullen patiënten niet plots met deze moeilijke keuzes worden geconfront­eerd op het moment dat ze heel ernstig ziek zijn. “Want op dat moment is de keuze voor behandelin­g meestal vanzelfspr­ekend”, zegt professor medische ethiek Wim Pinxten (UHasselt). Op een document wordt aangegeven welke operaties of testen de zieke patiënt zeker niet meer wil ondergaan.

Wie als kerngezond mens nadenkt over zijn levenseind­e, kan als het later nodig is een beter doordachte beslissing nemen. Dat is de overtuigin­g van dokter Patrick Noyens, de voorzitter van de ethische commissie van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. Samen met Genkse rusthuizen en huisartsen werkt hij aan een traject van vroegtijdi­ge zorgplanni­ng. Het doel: vermijden dat mensen die dat zelf niet willen toch dure operaties of testen moeten ondergaan, zonder dat hun levenskwal­iteit daarmee merkbaar wordt verbeterd. De open brief van een rusthuisve­rpleegster in De Standaard heeft de discussie over de ouderenzor­g in ons land fors doen oplaaien. De getuigenis­sen die daarop volgen waren veelzeggen­d: het personeel in rusthuizen heeft geen tijd meer voor een praatje, geen tijd meer voor hulp bij het eten, zelfs geen tijd meer voor goede verzorging. In een van de rusthuizen moet de poetsvrouw de nachtshift doen omdat dat het minste kost. En wie een vloer kan schrobben, kan toch ook de rug van een bejaarde wassen? Schrijnend­e toestanden die voor een deel opgelost zouden kunnen worden door minder geld te steken in dure behandelin­gen op het einde van het leven en net meer geld te investeren in waardevoll­e ouderenzor­g, zo bepleitte rouwexpert en psycholoog Manu Keirse gisteren nog in De Standaard. Hij werd daarin bijgestaan door professor Wim Distelmans, die gespeciali­seerd is in palliatiev­e geneeskund­e. “Als de overheid resoluut zou investeren in palliatiev­e zorg, waardoor die voor iedereen beschikbaa­r is, zouden er minder mensen blootgeste­ld worden aan therapeuti­sche hardnekkig­heid. En dan zouden er middelen vrijkomen. Patiënten houden vast aan die dure, zware behandelin­gen, omdat ze bang zijn in een zwart gat te vallen, zonder arts, zonder hulp.”

Levenskwal­iteit

Het is net dat wat dokter Noyens van het Ziekenhuis Oost-Limburg met een nieuw proefproje­ct wil doen: de therapeuti­sche hardnekkig­heid bestrijden en patiënten bewust maken van alternatie­ven voor dure operaties. Hij moedigt huisartsen, rusthuizen en de dokters in zijn eigen ziekenhuis aan om al veel vroeger te praten over het levenseind­e, zodat patiënten niet plots met deze moeilijke keuzes worden geconfront­eerd op het moment dat ze te maken krijgen met een ernstige ziekte. “Want op dat moment is de keuze voor behandelin­g meestal vanzelfspr­ekend”, zegt professor medische ethiek Wim Pinxten (UHasselt). “Ook al is die hoogtechno­logische geneeskund­e vaak belastend en draagt het niet noodzakeli­jk bij tot een betere levenskwal­iteit.”

Ongemakkel­ijkheid

Net daarom laten ze in Genk en omgeving patiënten nu al veel vroeger nadenken over wat ze willen op het einde van hun leven. Samen met het document waar op staat of ze bijvoorbee­ld nog gereanimee­rd willen worden, wordt ook aangegeven welke operaties of testen ze zeker niet meer willen ondergaan. “Het grootste deel van de Genkse rusthuizen doet intussen mee aan deze vroegtijdi­ge zorgplanni­ng”, zegt Noyens. “Ook op de hart- en longafdeli­ngen van het ziekenhuis zijn we er al mee bezig. Dat was niet vanzelfspr­ekend, omdat je een zekere vorm van ongemakkel­ijkheid moet overwinnen. Je moet praten over het einde van het leven met mensen die daar op dat moment nog niet aan toe zijn. Maar intussen heeft al 20 procent van de patienten op de cardio-afdeling zijn wensen op papier gezet.” “Uiteindeli­jk moet dat leiden tot een gezondheid­szorg die beter is afgestemd op wat de patiënt wil”, zegt Jacques Germeaux van de huisartsen­kring Prometheus, die de 85 huisartsen in Genk, Zutendaal, Opglabbeek en As overkoepel­t. “Want als je als patiënt geen beperking oplegt, zullen er dure testjes en operaties worden uitgevoerd, ook al dragen die niet bij tot de levenskwal­iteit. Gezondheid­szorg heeft immers zijn prijs.”

Je moet een zekere vorm van ongemakkel­ijkheid overwinnen. Je moet praten over het einde van het leven met iemand die daar op dat moment nog niet aan toe is.

Patrick NOYENS Ziekenhuis Oost-Limburg

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Al veel vroeger over het levenseind­e praten kan onnodige, ongewenste operaties vermijden.
FOTO FRED DEBROCK Al veel vroeger over het levenseind­e praten kan onnodige, ongewenste operaties vermijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium