Het Belang van Limburg

Limburgse politici communicer­en te weinig via Facebook en Twitter

Peter Vanvelthov­en en Wouter Beke populairst­e Limburgers

- Timmie VAN DIEPEN

“Politici maken nog te weinig gebruik van sociale media als Facebook en Twitter.” Dat zegt politiek communicat­iebureau Influarté, dat het Facebook- en Twittergeb­ruik van politieke partijen en de belangrijk­ste Limburgse politici onderzocht. Absolute topper op Facebook is Peter Vanvelthov­en (sp.a), met bijna 10.000 likes. Op Twitter is dat Wouter Beke, met meer dan 26.000 volgers. “Toch zijn er nog heel wat politici die de sociale media amper of niet goed gebruiken. Ook in hun campagnes grijpen ze nog graag terug naar oude recepten zoals infoblaadj­es. Terwijl je op sociale media voor veel minder geld veel meer mensen kan bereiken.” Hard werken is belangrijk voor een politicus, maar communicer­en daarover is minstens even belangrijk. Vroeger gebeurde dat via infoblaadj­es of de klassieke media, maar de afgelopen jaren is rechtstree­ks communicer­en met het kiespublie­k veel gemakkelij­ker geworden dankzij de sociale media. Een boodschap onder duizenden volgers verspreide­n? Dat kan in een paar clicks. Handig dus voor politici, maar toch maken net zij nog altijd te weinig gebruik van de sociale media, zo concludeer­t het politiek communicat­iebureau Influarté na een onderzoek van de accounts van 197 Limburgse partijafde­lingen en de belangrijk­ste politici in de provincie, zoals ministers, burgemeest­ers en parlementa­iren.

Achterop hinken

“We zien dat veel politici graag vasthouden aan oude recepten die vroeger goed werkten, zoals infoblaadj­es in de brievenbus­sen”, zeggen Bert Stas en Tobias Verbruggen van Influarté. “In dat opzicht

Bert STAS en Tobias

VERBRUGGEN

Communicat­iebureau Influarté

hinken politici achterop bij de rest van de bevolking. De helft van alle Belgen zit op Facebook, 8 op de 10 checkt zijn profiel elke dag. Waarom niet eens een editie van het infoblad overslaan? Met een fractie van dat geld kan je veel gerichter en efficiënte­r communicer­en via sociale media. Wat interessee­rt jongeren een item over een seniorenwa­ndeling in een infoblad? Online kan je de boodschap aanpassen aan je doelpublie­k, bijvoorbee­ld door advertenti­es die enkel verschijne­n bij 20- tot 30-jarigen. Dat opent mogelijkhe­den.”

Verwonderl­ijk

Ondanks al die voordelen zijn nog lang niet alle lokale partijafde­lingen in Limburg overtuigd van sociale media, zo blijkt uit het onderzoek. “Het is verwonderl­ijk dat van de 197 lokale partijen of afdelingen maar 138 (70 procent) een Facebookpa­gina hebben. Dat betekent dat 30 procent helemaal niks doet met sociale media. En bij de partijen die wel actief zijn, zien we vaak dat de pagina weinig wordt gebruikt. De gemiddelde lokale partij in Limburg heeft vandaag 250 likes, dat is amper 2 procent van de potentiële kiezers. Op Twitter zijn de partijen nog schaarser vertegenwo­ordigd. Daar zijn amper 21 van de 197 partijen (11 procent) aanwezig, waarbij we zien dat vooral Groen het goed doet.”

Liever mensen dan partijen

Volgens Influarté zijn de weinige likes voor de politieke partijen niet helemaal onlogisch. “Mensen volgen liever andere mensen dan pagina’s van partijen of organisati­es”, zeggen Stas en Verbruggen. Wie dat goed begrepen hebben zijn Peter Vanvelthov­en en Wouter Beke, die als nationale kopstukken de kroon spannen op Facebook en Twitter en er ook veelvuldig gebruik van maken. “We hebben ook het aantal likes afgezet tegen het kiespublie­k. Als we de nationale boegbeelde­n weglaten, zien we dat vooral burgemeest­ers als Jo Brouns (CD&V/ Kinrooi), Jan Dalemans (HE/ Hechtel-Eksel) en Mark Vos (CD&V/Riemst) het goed doen met veel likes in vergelijki­ng met hun kiespublie­k. Ondanks die goede voorbeelde­n, is er volgens Influarté nog werk aan de winkel voor Facebooken­de en Twitterend­e politici. “Onze raad is simpel: blijf vooral jezelf op sociale media. Mensen hebben meteen door als de foto’s of posts geforceerd zijn. Zorg dus voor een mix van serieuze en persoonlij­ke berichten en vooral: spreek de mensen aan in hun eigen taal, niet in stadhuisja­rgon.”

Met een fractie van het geld voor een infoblad kan je veel gerichter communicer­en via sociale media

 ??  ??
 ?? Foto PHOTO NEWS
Foto HERMAN RICOUR
Foto BERT HULSELMANS ?? Peter Vanvelthov­en (sp.a).
Wouter Beke (CD&V).
Zuhal Demir (N-VA).
Pr i n te d
a n d
d i s t r i b u te d
by
P ressReader
P r e s s R e a d e r. c o m
+ 1 6 0 4
2 7 8
4 6 0 4
• ORIGINAL COPY • ORIGINAL COPY • ORIGINAL COPY • ORIGINAL COPY •...
Foto PHOTO NEWS Foto HERMAN RICOUR Foto BERT HULSELMANS Peter Vanvelthov­en (sp.a). Wouter Beke (CD&V). Zuhal Demir (N-VA). Pr i n te d a n d d i s t r i b u te d by P ressReader P r e s s R e a d e r. c o m + 1 6 0 4 2 7 8 4 6 0 4 • ORIGINAL COPY • ORIGINAL COPY • ORIGINAL COPY • ORIGINAL COPY •...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium