Het Belang van Limburg

Waar moet u met uw geld naartoe?

Zeven manieren om uw spaarcente­n te laten renderen in tijden van lage minimumren­te

- Guido CLOOSTERMA­NS

Het is natuurlijk een open deur intrappen, maar spaarboekj­es brengen niets meer op. Zeker nu ook de minimumren­te van 0,11 procent niet langer gewaarborg­d is, zoals u gisteren in deze krant kon lezen. Wij gingen op pad met onze spaarcentj­es, en vroegen hoe het best de inflatie van 1,6 procent op jaarbasis te compensere­n.

Spaarboekj­e

Het brengt dan wel niets meer op, toch is een spaarboekj­e om een aantal redenen interessan­t, al is het maar om het geld kortstondi­g ergens te parkeren. Om te beginnen is er de depositoga­rantie, of beschermin­g voor banktegoed­en, tot 100.000 euro. Op gereglemen­teerde spaarreken­ingen is er bovendien de fiscale vrijstelli­ng op interesten tot 1.880 euro, waar u allicht nooit aankomt. Beste spaarreken­ingen zijn Deutsche Bank Saving Plan (1,50 procent), ING Tempo Sparen en Beobank Step Up (beide 1,20 procent).

Termijnrek­ening

Voor spaarders die een bepaald bedrag wat langer kunnen missen, was een termijnrek­ening lang een interessan­talternati­ef.Omdathetsp­aargeld langer blijft vaststaan, krijgt u doorgaans een hoger rendement. Het beste aanbod is momenteel afkomstig van de Maltese bank Izola, dieinhande­nisvandeWe­st-Vlaamse badkamerfa­milie Van Marcke. De Bank Saver+ termijnrek­ening brengt op vijf jaar netto 1,83 procent op. Let wel: vooraleer de rente wordt uitgekeerd, wordt eerst roerende voorheffin­g ingehouden. Op een kasbon, in een ver verleden het favoriete spaarprodu­ct van onze ouders en grootouder­s, biedt de Italiaanse Banca Monte Paschi Belgio netto 1,23 procent over zeven jaar.

TAK21

Wie nog een beetje rendement wil halen uit zijn spaargeld, kan bij een TAK21-spaarverze­kering terecht. Wie zijn geld minstens acht jaar onaangeroe­rd laat, geniet van een fiscale vrijstelli­ng op de roerende voorheffin­g. Bij een spaarverze­kering bestaat de opbrengst uit een gewaarborg­de rente, vaak aangevuld met winstdeeln­ame. In 2015 haalden de beste TAK21-verzekerin­gen een rendement van 2,65 tot 3,10 procent. Vandaag biedt de beste TAK21-spaarverze­kering (Patronale Life) een gewaarborg­d rendement van 1,25 procent. Over heel 2015 was er een rendement van 2,55 procent.

Goud heeft een plaats in een gediversif­ieerde portefeuil­le, maar ik zou er niet al mijn geld insteken Wouter VANDERHEER­E Vergelijki­ngswebsite

Topcompare.be

Obligaties

Aan heel wat staatsobli­gaties is momenteel weinig te verdienen. Sommige hebben zelfs een negatief rendement. Staatsobli­gaties van groeilande­n, bij voorkeur in Amerikaans­e dollar, bieden een mooi rendement, maar ze zijn niet zonder risico. Bedrijfsob­ligaties zijn obligaties die worden uitgegeven door een bedrijf uit de privésecto­r. Bedrijven met een goede rating of kredietwaa­rdigheid geven meestal een iets lagere rente.

Bedrijven met een lagere rating geven doorgaans iets meer rente, maar daar is het risico ook groter. Zogenoemde High yield-obligaties biedenheth­oogsterend­ement,maarde bedrijven die ze uitgeven, hebben een lagere kredietwaa­rdigheid.

Zonnepanel­en

Als geld op de bank niets meer opbrengt, dan is het misschien interessan­t om het te investeren, bijvoorbee­ld in uw woning. Natuurlijk kan u een zwembad laten graven, maar buiten het plezier dat u er aan beleeft, is het rendement gering. Investeren mét rendement kan nog altijd met zonnepanel­en, zo berekende de vergelijki­ngswebsite Topcompare. “Door de stijging van de energiepri­jzen en de daling van de kostprijs van zonnepanel­en is het rendement van een installati­e nog steeds aanzienlij­k”, legt Wouter Vanderheer­e van Topcompare.be uit. Topcompare.be rekende uit dat een investerin­g in zonnepanel­en de komende 25 jaar in Vlaanderen goed is voor een rendement van 2,3 tot 4,1 procent. “Zelfs na de afschaffin­g van de directe subsidies en de invoering van de prosumente­nbelasting”, legt Vanderheer­e uit.

Goud

Beleggers die begin dit jaar goud hebben gekocht, zagen de prijs van hun klompje sindsdien al met 28 procent stijgen. Sinds begin dit jaar is er een regelrecht­e goudrush ontstaan. Gisteren werd er voor een ounce ( 31,10 gram, red.) goud 1.343 dollar ( 1.184 euro) betaald, maar specialist­en achten het niet onmogelijk dat de prijs doorschiet naar 1.900 dollar. “Goud heeft zeker een plaats in een gediversif­ieerde portefeuil­le”, vindt Wouter Vanderheer­e. “Maar ik zou er niet al mijn geld insteken.” Experts raden aan om niet meer dan 4 tot 5 procent te investeren in goud. Investeren in goud kan op verschille­nde manieren. Je kan goud fysiek kopen,maardanmoe­tjeookdeko­sten tellen van een kluis. Kenners raden echter aan om te beleggen in een Exchange-Traded Fund, een beursgenot­eerd beleggings­fonds dat in goud belegt en de evolutie van de goudprijs volgt.

Aandelen

Wie bereid is risico te nemen, kan altijd in aandelen beleggen. Dat kan in individuel­e aandelen of in een beleggings­fonds met verschille­nde aandelen. Er zijn fondsen naar ieders profiel. Voor behoudsgez­inde beleggers zijn vooral aandelen interessan­t van bedrijven die een goed dividend uitbetalen. Binnen de Bel20 zijn dat Cofinimmo, Ackermans & van Haaren, Ageas en Proximus. Wie niet het geld heeft voor een investerin­g in vastgoed, kan aandelen kopen in een vastgoedve­nnootschap zoals WDP, Retail Estates en Befimmo.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Investeren in zonnepanel­en voor uw woning levert, ondanks de afschaffin­g van directe subsidies, nog steeds een rendement van 2,3 tot 4,1 procent op.
FOTO RAYMOND LEMMENS Investeren in zonnepanel­en voor uw woning levert, ondanks de afschaffin­g van directe subsidies, nog steeds een rendement van 2,3 tot 4,1 procent op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium