Het Belang van Limburg

Vraag naar kluizen stijgt licht door steeds lagere rente

-

Het nieuws dat KBC vanaf eind oktober haar bedrijfskl­anten de 0,11% minimumren­te op hun spaargelde­n niet meer uitkeert, blijft de gemoederen beroeren. “Ik haal mijn geld bij die rotbanken weg en steek het in een kluisje”, klonk het bij enkele lezers. Een aantal mensen lijkt daadwerkel­ijk al op dat idee gekomen. Maar dat is geen oplossing, zeggen experts. “Want 0,11% rente blijft meer dan 0%.”

“Bij particulie­ren zijn er dit jaar hier en daar mensen die een kluis willen installere­n, maar groot is de vraag niet”, verklaart men zowel bij Taki in Merksem als bij Atelier Boonen in Brussel, allebei profession­ele installate­urs van privé-kluizen. “Er zijn mensen die in een warenhuis een rommelklui­sje kopen. Daar hebben wij natuurlijk geen zicht op”, vertelt Jef Boonen van Atelier Boonen. “Maar er zijn ook mensen die zich voor de betere kluizen tot specialist­en wenden. Laat ons zeggen dat het vroeger heel zelden gebeurde dat particulie­ren dit lieten installere­n voor cash geld, en er dit jaar redelijk wat vraag is naar zwaardere koffers.” Bij de banken zelf is er geen verhoogde vraag naar kluizen, zeggen zowel KBC als ING. Integendee­l. “De trend blijft gestaag licht dalend. Bij KBC kleeft men er zelfs een cijfer op: sinds mei 700 kluizen minder, in hoofdzaak door fusies van kantoren.

Negatieve rente

Zowel consumente­norganisat­ie Test Aankoop als spaargelds­pecialist Kristof De Paepe (spaargids. raden een privé-kluis voor spaargeld af. Test-Aankoopwoo­rdvoerder Simon November denkt niet dan een kluis veel zin heeft, “want 0,11% blijft nog altijd meer dan 0%. En zelfs bij een negatieve rente moet je al veel geld opzij kunnen zetten.” Kristof De Paepe denkt niet dat de banken de stap naar een negatieve rente durven zetten. “Een kluis thuis

zou ik niet aanraden. Zelfs met een kluis bij de bank heb je sowieso een negatieve rente door de huur. Bovendien blijft een spaarboekj­e gegarandee­rd tot 100.000 euro. Ik blijf aanraden goed uit te kijken, want er zijn formules die meer opbrengen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium