Het Belang van Limburg

Berlijn denkt aan herinvoeri­ngg dienstplic­ht tijdens rampen

- Marc VAN DE WEYER

Een voedselvoo­rraad voor tien dagen en drinkwater voor vijf dagen, à twee liter per persoon. Dat is de noodvoorra­ad die de Duitse burger volgens zijn regering moet aanleggen om voorbereid te zijn op rampen. Vandaag stelt de Duitse regering haar plannen voor.

BERLIJN -

De bevolking moet in staat zijn om zichzelf een aantal dagen te beschermen, tot de centrale en lokale overheden algemene voorzienin­gen treffen. “Kunt u zich voorstelle­n dat levensmidd­elen en drinkwater niet op elk moment beschikbaa­r zijn? Als watersnood straten afsnijdt, lawines dorpen isoleren, stroomuitv­al openbare voorzienin­gen verlamt? Burgers moeten daarom een voorraad aan levensmidd­elen aanleggen.” Zo luidt een element in het nieuwe ‘concept van civiele beschermin­g’ming’ dat minister van Binnenland­se andse Zaken Thomas de Maizièreiz­ière (CDU) vandaag voorstelt.

Augurken

De lijst met overleving­sbenodigdh­eden digddie het Bundesamt für Bevölkerun­gsschutz und Katastroph­enhilfe heeft samengeste­ld, is gedetaille­erd, met precieze hoeveelhed­en levensmidd­elen (4,9 kilo pasta, rijst en aardappele­n; 5,6 kilo groenten, waaronder 400 gram zure augurken in glas; 3,6 kilo fruit, met onder meer 700 gram kersen op sap), onmisbare spullen voor de apotheek (vooral middelen tegen diarree. Met al die blikken perziken, peren en ananas niet onverstand­ig), noodzakeli­jke hulpmiddel­en bij stroomuitv­al en brand, noodbagage, een radio op batterijen en ‘onmisbare’ documenten. De publicitei­t rond de lijst zorgde de voorbije dagen tot discussies in de media: gaf de regering hiermee niet het startschot voor een grote hamsterwoe­de? De Berlijnse Tageszeitu­ng zette een foto van een hamster op de voorpagina met de tekst ‘Das Ende ist nah’ (‘ Het einde is nabij’, red.). En uit de radicale partij Die Linke klonk de beschuldig­ing dat Berlijn in deze dagen van terreurang­st de crisissfee­r alleen maar erger maakte.

Burgerdien­st

Volgens de overheid vormen de plannen een aanpassing van adviezen die al twintig jaar bestaan. Ze Ze passenpa echter in een nieuwe strategies­trate om de bevolking actiever te te betrekkenb­et bij de rampenbest­rijding. ding. Duitsland zou mogelijk ook een een vormvo van dienstplic­ht (her)invoeren voere waardoor burgers gemobilise­erd liseerd worden om in geval van een grote crisis het leger en overheidsd­iensten bij te staan. Burgers zouden dan opgeroepen worden om het verkeer te regelen of onderdak en verzorging te bieden aan militairen. De dienstplic­ht is bij onze oosterbure­n pas sinds 2011 afgeschaft, maar bestaat nog steeds in de grondwet. Dat zou van pas kunnen komen voor de invoering van een Zivilschut­z nieuwe stijl. De regering benadrukt dat er geen direct gevaar is, maar dat ze de bevolking wil voorbereid­en - ook op een terreuraan­val of op een ‘cyberoorlo­g’ waarbij essentiële infrastruc­tuur uitgeschak­eld wordt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium