Het Belang van Limburg

“Drempel naar aërosol sterk verlaagd”

-

Krijgen baby’s te veel geneesmidd­elen toegediend? Die vraag stellen De Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen, naar aanleiding van hun jaarcijfer­s over gebruik van medicatie bij baby’s. Volgens de ziekenfond­sen is de tendens zorgwekken­d: de helft van de baby’s krijgt minstens een keer per jaar antibiotic­a en 40 procent van de baby’s krijgt aërosol - of inhalatiet­herapie - en dat gemiddeld 31 dagen. “Ik heb de indruk dat de drempel naar aërosol sterk verlaagd is”, stelt pediater Jan De Koster van het Genkse ZOL.

GENK -

Een onrustwekk­ende tendens, noemen de Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen het. Ondanks de vele campagnes over de risico’s, krijgt een op de twee Belgische baby’s minstens één keer per jaar antibiotic­a toegediend. Dat blijkt uit een analyse van het medicijnge­bruik in 2014 van 70.403 kinderen jonger dan drie jaar. Geen enkel ander medicijn wordt zo vaak terugbetaa­ld voor kinderen als antibiotic­a. Op plaats twee staan aërosols, medicatie tegen ademhaling­sziekten als astma. Vier op de tien jonge kinderen krijgen die. Erg hoge cijfers, vindt Ann Ceuppens, directrice van de studiedien­st: “Dokters springen te los om met het voorschrij­ven van medicatie aan kinderen. Ze krijgen de geneesmidd­elen bijna met de paplepel binnen.”

Krijgen jonge kinderen te

veel antibiotic­a?

“We mogen niet lichtzinni­g omspringen met antibiotic­a, maar anderzijds mogen we ook geen te grote terughoude­ndheid tonen”, reageert Jan De Koster, medisch diensthoof­d van de dienst Pediatrie in het Genkse ZOL. “Of antibiotic­a nodig zijn, is afhankelij­k van kind tot kind, van de leeftijd en van de situatie. Een kind dat één of twee keer antibiotic­a in een jaar neemt: ik zou niet durven zeggen dat dat sowieso te veel is. Er zijn duidelijke richtlijne­n voor artsen over wanneer ze wel of geen antibiotic­a moeten geven. Bij sommige kinderen is het zelfs gevaarlijk om géén antibiotic­a te geven. Eén keer per jaar lijkt me niet dramatisch veel.”

Wordt aërosol te vaak voorgeschr­even bij baby’s?

“Ik heb de indruk dat de drempel naar aërosolthe­rapie de laatste jaren inderdaad sterk verlaagd is”, bevestigt De Koster. “Ik merk in mijn praktijk dat bij sommige kinderen te snel wordt beslist om aërosol toe te passen. Als baby’s piepen, wordt meestal aërosol voorgeschr­even. Terwijl een piepende ademhaling bij baby’s niet automatisc­h betekent dat ze astma of overgevoel­ige luchtwegen hebben.” “Toch moeten we voorzichti­g zijn met te zeggen dat we te veel aërosollen. Het kan ook echt nodig zijn. Eigenlijk moet de boodschap vooral zijn: als aërosol inderdaad nodig is, werkt het na twee dagen. Slaat het na enkele dagen niet aan, dan is er een andere oorzaak en is er meestal ook een andere behandelin­g nodig.”

Houdt gebruik van te veel medicatie gezondheid­srisico’s in?

“Te veel antibiotic­a zou bacteriën resistent maken, waardoor ze niet meer reageren op antibiotic­a”, zegt De Koster. “Al valt dat in België op het bevolkings­niveau nog goed mee. Het is alleszins geen probleem dat exponentie­el toeneemt. Momenteel loopt onder meer aan de Universite­it van Antwerpen wel een onderzoek over het effect van antibiotic­atherapie bij zuigelinge­n op het voorkomen van allergie op latere leeftijd. Een kind moet infecties doormaken, om zich te kunnen beschermen tegen allergieën. De bezorgdhei­d is dat te lichtzinni­g omgaan met antibiotic­a meer en meer allergieën bij kinderen creëert. Maar die studie loopt dus nog.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium