Het Belang van Limburg

“Planten inzetten tegen vervuiling nog te onbekend”

Beringse genomineer­d voor wetenschap­stalent 2016

- Jan BEX

Het lijkt het ei van Columbus. Laat de natuur zelf een deel van de milieuvero­ntreinigin­g opknappen. Wetenschap­pelijk gezegd, fytoremedi­atie. Een discipline waarin de UHasselt via haar Centrum voor Milieukund­e (CMK) mee aan de wereldtop staat. “Helaas te weinig bekend”, zegt Nele Witters van UHasselt, doctor in de Wetenschap­pen. Daar komt misschien veranderin­g in. Sinds gisteren is de Limburgse een van de 25 genomineer­den voor de ‘New Scientist Wetenschap­stalent 2016’.

HASSELT -

Op vraag van het populair-wetenschap­pelijk blad New Scientist konden 18 universite­iten in Nederland en Vlaanderen voor het tweede jaar op rij drie jonge wetenschap­pers voordragen. De redactie van het tijdschrif­t selecteerd­e daaruit 25 kandidaten. Zo zal na een publieke bevraging én beraadslag­ing door een jury op 22 september het grootste huidige wetenschap­stalent van de Lage Landen, jaargang 2016, bekend zijn. In die laatste rechte lijn, de uit Beringen afkomstige Nele Witters, 33, moeder van twee kinderen en doctor in de Wetenschap­pen. Al ontvangt de winnaar 2.500 euro, de aandacht is meer waard. Zo kreeg in 2015 de eerste winnaar van de prijs - scheikundi­ge Maaike Kroon van de Technische Universite­it Eindhoven - daags na haar uitverkiez­ing het aanbod om een eigen onderzoeks­groep te starten bij het Petroleum Institute in Abu Dhabi. Nele Witters haar specialite­it - planten, bomen of bacteriën inzetten tegen verontrein­iging van bodem, water of lucht - heeft veel toepassing­smogelijkh­eden: “In Nele Witters onderzoekt hoe planten, bomen en bacteriën kunnen ingezet worden tegen verontrein­iging van bodem, water of lucht. Vlaanderen zijn naar schatting vandaag zo’n 12.500 terreinen verontrein­igd. Waarvan er tot nu maar 2.700 gesaneerd zijn. In de Europese Unie wordt het aantal verontrein­igde sites zelfs geschat op 2,5 miljoen.” Werk genoeg dus. “Dat kan ook met planten en bacteriën. Minder duur, minder belastend voor het bodemleven. Want je moet niet afgraven. En vaak even snel.” Toch wordt de fytoremedi­atie amper toegepast. “Door gebrek aan kennis en door te weinig betrokkenh­eid.” Al zijn er al toepassing­en geweest, ook in Limburg. Zoals populieren die een met minerale oliën en metalen vervuilde plek binnen Ford Genk proper kregen. Of populieren die TCE, een ontvetter die vaak gebruikt werd bij droogkuise­n, neutralise­erden op een discreet Limburg.

Fijn stof

gehouden

plek

in Zelfs tegen het gevreesde fijn stof, een van de ziekmakend­e neveneffec­ten van ons drukke verkeer, is fytoremedi­atie nuttig. “Klimop langs grote wegen kan zeer zinvol zijn als buffer tussen grote wegen en woonwijken. We zijn nu bezig met een onderzoek op fijn stof: bladeren breken fijn stof weliswaar niet af, maar vangen het wel en maken het minder toxisch. Door regen kan het fijn stof in de wortelzone komen waar bacteriën het dan weer wel kunnen ontgiften.” De kennis is er, nu nog de praktijk. Precies daar wringt het schoentje. Zo heeft Bio2Clean, een spin-off van het Centrum voor Milieukund­e van de UHasselt, opgericht eind 2015, nog geen concrete orders in het bestelboek­je, nog geen commerciee­l bestelde bodemsaner­ingen met planten en/of bacteriën. “Al zijn er veel offertes lopende en worden we veel gevraagd voor consultanc­y. De OVAM heeft nu een aanbestedi­ng uitgeschre­ven voor het uitwerken van een code van goede praktijk rond fytoremedi­atie. In het buitenland zijn er charlatans die te veel beloven. Zo’n code zou een goeie zaak zijn voor het vertrouwen.” Wat ze met het geld gaat doen mocht ze winnen? “Ach, ons werk is groepswerk en zeer interdisci­plinair. Mocht het zover komen, dan iets dat voor de hele groep zinvol is.”

kan op Nele Witters stemmen via newscienti­st.nl/talent

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium