Het Belang van Limburg

“Hooguit vijf minuten douchen, voor ons lijf én de planeet”

- Bert HEYVAERT

Een kwartier. Zolang staan jongvolwas­senen (18-35 jaar) gemiddeld onder de douche, blijkt uit onderzoek. Het verbruikt niet alleen veel water, het stoot ook veel CO2 uit en het is niet goed voor onze huid. “Vijf minuten, dat is de ideale timing voor ons lijf én de planeet.”

HASSELT -

Honderdvij­ftig liter. Zoveel water loopt er weg als je een kwartier lang onder een douche van 35 graden staat. Dat is niet alleen veel water, al dat opwarmen stoot ook verrassend veel CO2 uit. Even veel als vier beurten met een wasmachine, of vijf kilometer met de auto. En toch staan duizenden mensen dagelijks een kwartier onder de douche. Vooral jongvolwas­senen, zo blijkt uit een Nederlands onderzoek van overheidso­rganisatie Milieu Centraal. “Mensen tussen 18 en 35 staan dubbel zo lang onder de douche als pubers of veertigers”, zegt woordvoers­ter Kirsten Palland. “Waarom er zo’n verschil is, weten we niet. Maar het is in elk geval dringend tijd om een bewustword­ingscampag­ne te starten. We manen Nederlande­rs aan om te douchen met hun favoriete nummer op de achtergron­d. Ongeveer vijf minuten dus. Als het nummer stopt, gaat ook de kraan dicht.”

Douche beter dan bad

In Vlaanderen is het algemene gemiddelde hetzelfde als in Nederland: acht minuten. Dat blijkt uit onderzoek van Ecolife, een vzw die onze ecologisch­e voetafdruk berekent. “Ook bij ons zou zo’n campagne niet misstaan”, zegt Stijn Bruers van Ecolife. “Mensen weten dat het veel water verbruikt, maar onderschat­ten het energiever­bruik. Per jaar verspillen we zo tonnen energie. Een spaardouch­ekop, die de helft minder verbruikt, kan daar al deels aan helpen. Maar de beste richtlijn blijft: korter douchen. Dat scheelt een pak in CO2-uitstoot én in onze portemonne­e.” Bovendien is het ook gezonder voor onze huid. “Het lijkt contradict­orisch, maar lang douchen droogt de huid uit”, zegt dermatoloo­g Thomas Maselis. “Het water wast zouten weg die de watermolec­ulen vasthouden in de opperhuid en zo onze huid soepel houden. Zeker in de winter, als de lucht droog is, merk je dat. Daarom is het beter om te douchen met doucheolie of een zachte zeep. En wrijf je na de douche het best je huid in met een hydrateren­de crème.” Misschien denkt u nu: “Nooit meer een douche, ik ga in bad”. Dat is de verkeerde conclusie. Een bad verbruikt méér dan de gemiddelde douche (meer dan 100 liter) en droogt onze huid meer uit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium