Het Belang van Limburg

Meer dan 100 pv’s voor helmloze motards

“Mobiele camera kliste deelnemers van ons Harleytref­fen”

- Phillip PERGENS

De politieage­nten van de zone Kempenland schreven tijdens de Harley Days in Leopoldsbu­rg meer dan honderd processen-verbaal voor motards die zonder valhelm reden. Het leidt tot ongenoegen bij de deelnemers, al waarschuwd­e de politie op voorhand wel dat ze streng zouden optreden tegen het niet dragen van de helm. De Harley Days gingen door tijdens het laatste weekend van juli en trokken veel volk. Zo’n 7.000 Harley Davidson-fans konden zich vergapen aan de ruim 3.000 bikers die doorheen het centrum van Leopoldsbu­rg trokken. Voor de deelnemers zelf waren het hoogdagen, maar voor meer dan honderd van hen is het een weekendje met bittere nasmaak geworden. Zij kregen een boete van 55 euro in de bus omdat ze hun valhelm niet droegen. Die helmdracht is sinds vorig jaar verplicht na eerdere ongevallen en de lokale politie zag dit jaar streng toe op de naleving van het verkeersre­glement. Iets waarvoor ze op voorhand hadden gewaarschu­wd. Volgens niet-bevestigde cijfers gingen er 164 pv’s de politiedeu­r uit. “Ik weet niet of dat cijfer klopt, want we zijn nog steeds bezig met de verwerking van alle gegevens”, zegt commissari­s Eric Cenens van Kempenland. “Ik kan wel bevestigen dat het er meer dan honderd zijn.” De boetes vielen bij veel van de motorrijde­rs niet in goede aarde. Zij bundelden hun krachten en bekijken welke stappen ze kunnen nemen. “Ik heb begrip voor deze mensen”, reageert Harley Daysorgani­sator André Ceusterman­s. “We willen natuurlijk een zo aantrekkel­ijk mogelijk evenement organisere­n en het is jammer dat alle aandacht nu op die valhelm wordt gevestigd. Het is ook allemaal nieuw voor mij. Ik zit enkel in de organisati­e van het treffen. De politie en politici bepalen de wetten en reglemente­n.”

Camera

Ceusterman­s wist niet dat er effectief zware controles zouden volgen. “De politie liet namelijk begaan. Er werd de donderdag voor het evenement wel een mobiele camera op het parcours geplaatst. Nu weet ik dat dit voor het uitschrijv­en van de boetes was. Iedereen die een pv aan zijn broek heeft kreeg namelijk een brief met dezelfde inhoud. De plaats van de vaststelli­ng is voor iedereen gelijk.” Volgens Cenens werden de overtredin­gen wel vastgestel­d door de agenten die op het evenement aanwezig waren. “Het gaat in alle gevallen om vaststelli­ngen gedaan door onze mensen. Zij controleer­den niet enkel buiten het parcours, maar ook binnen het eigenlijke evenement. Dat is niet om de mensen

We controlere­n niet om mensen op stang te jagen, maar veiligheid is belangrijk

commissari­s Eric CENENS

op stang te jagen, maar het veiligheid­sthema is voor ons zeer belangrijk”, aldus Cenens. “Uiteindeli­jk gaat het om een beperkte groep van de aanwezigen, maar voor hen is het zuur”, zegt Ceusterman­s nog. “Het is niet aangenaam. Ook niet voor de Harley Days zelf. Willen we dit blijven organisere­n, zal het belangrijk zijn om de mensen hier te houden”, aldus de organisato­r.

 ?? FOTO MIST ?? Meer dan honderd motards lapten de helmplicht aan hun laars.
FOTO MIST Meer dan honderd motards lapten de helmplicht aan hun laars.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium