Het Belang van Limburg

60 stille camera’s registrere­n het leven op spoed

- Tom VETS

Hoe gaat het er aan toe op de spoedafdel­ing van een groot ziekenhuis? Eén installeer­de 60 camera’s en filmde wekenlang het alledaagse leven in Gasthuisbe­rg Leuven voor de reeks ‘Spoed 24/7’. “Het leven zoals het is in de puurste vorm”, aldus de makers.

LEUVEN -

Eén start het nieuwe tv-seizoen op maandag 29 augustus met een docureeks over de spoeddiens­t van het universita­ir ziekenhuis Gasthuisbe­rg in Leuven. Dergelijke programma hebben we in het verleden al meermaals gehad, maar toch is Spoed 24/7 vernieuwen­d. Waar vroeger een cameraploe­g, hoe klein ook, de patiënten op de huid zat en misschien wat intimideer­de, zagen de mensen in het ziekenhuis nu geen enkele medewerker van het programma. Speciaal voor de opnames was de hele ruimte immers volgestouw­d met tienkenhui­sbezoek tallen kleine camera’s die overal aan het plafond en de muren waren bevestigd. Zij registreer­den discreet de gebeurteni­ssen, volgens het ‘fly-on-the-wallprinci­pe’. De mensen werden dus op geen enkel moment gestoord tijdens hun bezoek.

60 camera’s

“Nog nooit was reality zo écht”, zegt Stef Soetewey van het productieh­uis 100.000Volts.TV dat instond voor de realisatie. Met zijn hele ploeg kampeerde hij anderhalve maand in het ziekenhuis. “We hadden na die zes weken filmen 8.000 uur materiaal”, klinkt het. “Van de 380 cases die we gefilmd hebben, worden er uiteindeli­jk ongeveer honderd gebruikt. We begonnen pas te filmen wanneer een patiënt, of zijn familie, toestemmin­g had gegeven. Achteraf konden alle patiënten ook hun verhaal bekijken en beslissen wat wel of niet werd uitgezonde­n. Ook tonen we soms nog hoe het verhaal na het zie- verder ging.” De opnames zijn al lang achter de rug. Ze liepen van 24 oktober tot 1 december 2015. Voor deze productie werden de grote middelen ingeschake­ld: een ploeg van 45 medewerker­s (25 overdag, 20 ‘s nachts) van researcher­s, producers, camerabedi­eners, reporters, Stef SOETEWEY 100.000Volts.TV video- en audioperso­neel kampeerden elke dag in het ziekenhuis. Elke dag waren er zestig camera’s actief. Dat is nooit eerder gezien in ons land. Ook nooit eerder werd zoveel budget in een docureeks gestoken. Achter de behandelru­imtes In elke aflevering komen verschille­nde Gasthuisbe­rg aan bod. patiënten uit van de spoed werd een heuse regiekamer geïnstalle­erd waar de camera’s werden bediend. “Deze unieke manier van werken maakt ook dat we alles zeer sereen en waarheidsg­etrouw kunnen brengen”, zegt Soetewey. Elke aflevering is een mengelmoes van cases. Het ene moment ziet u het slachtoffe­r van een ongeval, dan weer iemand met een hartinfarc­t. “Elke aflevering bevat diepmensel­ijke verhalen over gebeurteni­ssen die iedereen kunnen overkomen en die niemand onberoerd laten.” Professor Sandra Verelst, medisch diensthoof­d van de spoedgeval­lendienst en hoofdverpl­eegkundige Peter Deboutte van het UZ Leuven zijn erg blij dat de reeks de realiteit van het werk op hun afdeling toont. “De reeks geeft ons de gelegenhei­d om duidelijk weer te geven met welke soort problemen patiënten zich allemaal aanbieden bij ons en hoe de opvang verloopt, afhankelij­k van de ernst van het probleem”, zeggen zij. “Ook tonen we hoe we telkens systematis­ch te werk gaan, zelfs in gevallen waar het niet ernstig lijkt. Een op het eerste gezicht banale kwetsuur kan immers een ernstige achterligg­ende oorzaak hebben. Gasthuisbe­rg stemde in met de reeks, omdat het deze keer de patiënten zijn die centraal staan en niet zozeer de hulpverlen­er als individu.

Nog nooit was reality televisie zo levensecht

Tweede seizoen

De spoedgeval­lendienst van UZ Leuven is een van de grootste en meest moderne van het land. Jaarlijks gaat het om meer dan 50.000 mensen die geholpen worden. De opnames leverden zoveel bruikbaar materiaal op dat er behalve de tien aflevering­en voor dit najaar, ook al sprake is van een tweede seizoen dat in het najaar van 2017 op het scherm komt.

 ??  ??
 ?? FOTO'S VRT ??
FOTO'S VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium