Het Belang van Limburg

Turkse sp.a’ers schrijven boze brief naar Crombez

Mandataris­sen krijgen partijstan­dpunten niet meer uitgelegd aan achterban

- Liliana CASAGRANDE

Een tiental sp.a-mandataris­sen van Turkse origine heeft een straffe brief klaar voor hun sp.a-voorzitter John Crombez. Als provincier­aadslid Ahmet Koç uit de partij wordt gezet, dan gaan ze hun conclusies trekken. Want ze krijgen nu al veel partijstan­dpunten niet meer verdedigd. Sommigen hebben tijdens de voorbereid­ende vergaderin­g zelfs geopperd dat ze als onafhankel­ijken zouden zetelen.

Sp.a-mandataris­sen van Turkse afkomst hebben een zeer straffe brief klaar voor sp.avoorzitte­r John Crombez. Daarin maken ze duidelijk dat als provincier­aadslid Koç uit de partij wordt gezet, zij ook hun conclusies trekken. Sommigen hebben op de voorbereid­ende vergaderin­g blijkbaar ook al geopperd om in dat geval als onafhankel­ijke te zetelen. Ze zijn trouwens over een heleboel zaken boos, de tuchtcommi­ssie voor Koç is maar ‘de druppel’. Vrijdag verschijnt Ahmet Koç voor een tuchtcommi­ssie van de sp.a en dat pikken de mandataris­sen van Turkse origine duidelijk niet. Zeker niet de kopstukken uit Limburg. Ze hebben beslist om Koç te steunen. De sp.a wil namelijk dat een commissie zich uitspreekt over de uitlatinge­n van Koç na de staatsgree­p in Turkije. Dat komt bij de Turkse gemeenscha­p erg hard aan. Dus hebben ze een straffe brief geschreven naar Crombez waarin ze nog eens oplijsten wat hen allemaal dwarszit en dat is veel. Normaal gezien zou Crombez die brief moeten ontvangen nog voor de commissie samenkomt. Ze verwijzen in hun brief zelfs naar het hoofddoeke­nverbod dat Patrick Janssens als burgemeest­er van Antwerpen invoerde. Ook dat kregen ze indertijd al moeilijk uitgelegd. Intussen zijn daar een hoop andere zaken bijgekomen, zoals de erkenning van de Armeense genocide door het parlement. Zelf spreken de mandataris­sen in hun brief niet over ‘genocide’, maar over de ‘gebeurteni­ssen van 1915’. Wat hen ook dwarszit is de toelating die PKK kreeg om te demonstrer­en in Brussel zonder dat de partij daar op reageerde. “We hebben vaak van u moeten horen dat buitenland­se conflicten niet geïmportee­rd moeten worden in de Belgische politiek, maar u zondigt zelf tegen dat principe”, vinden de schrijvers.

Stem

“Wij hebben bij elke campagne de Turkse gemeenscha­p gemobilise­erd om op de sp.a te stemmen omwille van het feit dat deze partij rekening hield met de gevoelighe­den die leven binnen de Turkse en de moslimgeme­enschap van België. Nu moeten we samen met die kiezers vaststelle­n dat deze veronderst­elling ver van de waarheid staat”, lezen we in de brief. Even verderop vragen ze zich af of “de stem van een Turkse Belg minderwaar­dig is aan de stem van een autochtone Belg”. Ze zijn ook niet te spreken over de manier waarop de partij omgaat met de mislukte staatsgree­p. Ze missen empathie en medeleven voor de slachtoffe­rs en verwijten Crombez zelfs dat hij de staatsgree­p niet zou hebben afgekeurd. Al die feiten maken het voor hen onmogelijk om de partij te verdedigen bij hun achterban.

Conclusies

Mustafa Aytar, OCMW-voorzitter van Houthalen-Helchteren, is een van de mensen die Koç steunt. “Wij willen met deze brief duidelijk maken dat we als één blok achter Ahmet staan”, zegt Aytar. Zijn er echt mandataris­sen van plan om als onafhankel­ijke te zetelen als Ahmet uit de partij wordt gezet? “We gaan die beslissing van de tuchtcommi­ssie in elk geval zeer kritisch bekijken en dan zullen wij onze conclusies trekken.”

Kieslijst

“Ik ben het niet eens met de volledige inhoud van de brief, maar ik ga die toch tekenen”, zegt Yasin Kiliç van sp.a-Genk. “We zijn solidair met Ahmet, hij heeft recht op een eigen mening, vind ik. Nu loopt er een heksenjach­t tegen hem en we vinden het populistis­ch van Crombez om daarin mee te gaan. Ook toen ze indertijd de kieslijste­n hebben gemaakt, wisten ze dat Ahmet pro-AKP was. We hebben als sp.a-Genk een andere mening dan de partijtop, net als in die discussie over het verbod op het onverdoofd slachten. Toen heeft sp.a-Genk ook gezegd dat ze de partij daar niet in zou volgen.” Is hij van plan om als onafhankel­ijke te gaan zetelen? “Nee, dat niet.” Duygu Akdemir, sp.a -schepen in Beringen, zal de brief ook tekenen, laat ze weten. Engin Özdemir, sp.a-schepen in Heusden-Zolder, wil helemaal niets zeggen. Ook sommige mandataris­sen uit Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen zullen die brief onderteken­en, zo horen we in de Turkse gemeenscha­p uit Limburg.

Mustafa Aytar OCMW-voorzitter (sp.a) van Houthalen-Helchteren Wij willen met deze brief duidelijk maken dat we als één blok achter Ahmet staan

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Vrijdag verschijnt Ahmet Koç voor een tuchtcommi­ssie van de sp.a en dat pikken de mandataris­sen van Turkse origine duidelijk niet
Foto RAYMOND LEMMENS Vrijdag verschijnt Ahmet Koç voor een tuchtcommi­ssie van de sp.a en dat pikken de mandataris­sen van Turkse origine duidelijk niet
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium