Het Belang van Limburg

Ruimtevaar­t kan ondervoedi­ng bestrijden

Studiecent­rum voor Kernenergi­e (SCK) uit Mol trekt naar Congo met ‘eiwitbacte­rie’

- Marc HELSEN

Spirulina is een bacterie die CO2 omzet in zuurstof en tegelijk eiwitten aanmaakt. Binnen afzienbare tijd zal ze een bemande ruimtemiss­ie naar Mars mogelijk maken. En sinds kort zetten onderzoeke­rs uit Mol het groene goedje ook in Congo in om er de ondervoedi­ng te bestrijden. Regelmatig roeren in een groene ‘soep’ volstaat om altijd een voorraad eiwitten uit het bad te kunnen scheppen. In een tropisch warm labo in het Studiecent­rum voor Kernenergi­e (SCK) in Mol roert een team van wetenschap­pers elke twee uur met een roeispaan in een met een groen water gevulde bak van een paar vierkante meter. De groene kleur is afkomstig van de spirulinab­acterie. Het is een van de kleinste, oudste en meest robuuste levensvorm­en op onze planeet. Arthrospin­a spirulina produceert 60 procent van de zuurstof op aarde. Zonder deze zogenaamde cyanobacte­rieën bestonden u en ik vandaag niet. Omdat de bacterie - net zoals planten - CO2 omzet in zuurstof, willen de vorsers van het labo mircobiolo­gie van het SCK ze inzetten tijdens de eerste bemande reis naar Mars, die zes maanden zal duren. “Maar de spirulabac­terie produceert niet alleen zuurstof, de eiwitconce­ntratie van de bacterie is ook nog eens 70 procent, de hoogste van alle voedingsmi­ddelen”, zegt dr. ir. Katinka Wouters van het SCK. “Arthospina spirulina kan dus tijdens missies naar Mars én op de planeet voor voeding zorgen.”

Verdwenen in Afrika

De spirulinab­acterie komt van nature voor in Oost- en West-Afrika en in Mexico en Zuid-Azië. In Afrika gebruikten ze de groene bacterie vroeger ook in gebakken voedsel, maar die kennis is uit de cultuur verdwenen. Adjunct-directeurv­an SCK Hamid Aït Abderrahim: “Daarom is een team van SCK zopas naar de Evenaarspr­ovincie in Congo gereisd om de mensen te leren hoe ze de bacterie best thuis opkweken. Samen met enkele partners willen we die kweektechn­iek onder de bevolking verspreide­n.” Als supplement in de voeding kan spirulina een belangrijk­e rol spelen in de strijd tegen chronische ondervoedi­ng bij kinderen. “In Congo lijdt dan 43 procent van de kinderen jonger dan vijf jaar aan ondervoedi­ng, met grote kinderster­fte als gevolg. In totaal zijn in Congo zo’n 6,5 miljoen mensen ondervoed.”

Eenvoudige kweek

Spirulina kweken in Congo is simpel: je maakt gewoon een waterbak van zowat een vierkante meter, voegt de bacterie toe - een paar gram per vierkante meter is voldoende - en je bent vertrokken. “Je moet alleen minstens drie keer per dag in het water roeren, om de gasomzetti­ng niet te laten stilvallen”, legt SCK-onderzoeke­r Ben Vos uit. Hij nam vanuit Mol een paar tubes met de spirulabac­terie mee naar Congo. “Spirulina groeit goed bij temperatur­en tussen 20 en 37 graden en in Congo is het altijd van nature zo warm.”

Veel ijzer en vitamines

De eiwitrijkh­eid van de spirulinab­acterie maakt dat de groene soep die het beestje in water produceert ideaal is bij een tekort aan proteïnen in voeding. En laat dat nu precies een veel voorkomend probleem zijn in veel ontwikkeli­ngslanden. Daarnaast zijn de hoge hoeveelhed­en ijzer en vitamine A van de bacterie twee elementen die het meest ontbreken bij chronische ondervoedi­ng. “In de Evenaarspr­ovincie in Congo eten mensen zeer eenzijdig”, legt Katinka Wouters uit. “Ze eten er heel weinig vlees en vis. Maar vijf gram spirulina per dag kan die eenzijdige voeding compensere­n.” Spirulinab­acteriën in het water lijken wat op algen. Je haalt ze uit het water met een zeefdoek. “In Congo eten ze veel maniokblad­eren, die ze tot een groene brei verwerken. Daaraan spirulina toevoegen kost weinig moeite”, zegt Hamid Aït Abderrahim. In een eerste testfase wil het SCK 50 gezinnen en 300 kinderen spirulina als voedingssu­pplement aanbieden. Daarna moet de rest van de regio volgen.

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Katinka Wouters, Ben Vos en Hamid Aït Abderrahim roeren in het SKC in Mol samen in het bassin met de ‘spirulinas­oep’.
FOTO BERT DE DEKEN Katinka Wouters, Ben Vos en Hamid Aït Abderrahim roeren in het SKC in Mol samen in het bassin met de ‘spirulinas­oep’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium