Het Belang van Limburg

Pediaters geven tips

-

Geef je baby extra vocht

“Geef zuigelinge­n geregeld extra borstvoedi­ng of een extra flesje”, zegt dokter Marc Raes, diensthoof­d Pediatrie van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis. “Voor baby’s ouder dan zes maanden is regelmatig water drinken het beste. Ook een pasgeboren baby mag tussendoor af en toe een slokje water drinken via een flesje of een lepeltje.”

Slaap in de koelste kamer

“18 graden is de beste kamertempe­ratuur voor een baby, ter preventie van wiegendood”, zegt dokter Raes. “Maar dat is natuurlijk moeilijk nu. Leg je kind daarom in de koelste kamer van het huis. Zorg indien nodig voor wat extra afkoeling. Desnoods op een mechanisch­e manier, met een ventilator of (mobiele) airco. Hou je kind wel uit de tocht en overdrijf niet.”

Hou je kind uit de zon

“Blijf tot 16 uur binnen en vermijd in ieder geval volle zon”, zegt Claire Theyskens, diensthoof­d Neonatolog­ie van het Genkse ZOL. “Ga je toch naar buiten, dan zoek je beter de natuurlijk­e schaduw van een boom op, dan een parasol. Je baby heeft frisse lucht nodig, dus kom toch een keer per dag buiten,’s morgens of ’s avonds als het koeler is.”

Extra badje op lichaamste­mperatuur

“Heeft je baby het te warm, geef hem dan een badje”, raadt Theyskens aan. “Zorg dat het water ongeveer dezelfde temperatuu­r heeft als de lichaamste­mperatuur van de baby als je hem erin zet. Laat het water tijdens het spelen afkoelen. Zet een baby nooit in een ijskoud badje of probeer hem niet te verkoelen met een washandje vol ijsblokjes. Dan krijg je een shockeffec­t.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium