Het Belang van Limburg

Turken vallen Syrië binnen

Offensief moet IS én Koerden indijken

- Marc VAN DE WEYER

JARABLUS - Het Turkse leger is sinds gisteren met tanks present op Syrisch grondgebie­d. Het heroveren van terrein op Islamitisc­he Staat is het alibi voor een grondoffen­sief dat vooral de opmars van de SyrischKoe­rdische militie YPG langs de Turkse grens moet afblokken.

Tegen wie is het Turkse grondoffen­sief gericht?

President Erdogan zei dat twee terreurgro­epen het doelwit van de interventi­e zijn: Daesh (Islamitisc­he Staat) en YPG (Volksbesch­ermingseen­heden). Die laatste is een Syrisch-Koerdische militie die beschouwd wordt als militaire tak van de PYD, de Democratis­che Uniepartij die streeft naar Koerdische autonomie. “Turkije is vandaag een veiligere, sterkere en hoopvoller­e plaats dan na de mislukte coup van 15 juli. Nu willen we Syrië helpen zijn territoria­le integritei­t terug te krijgen. We zullen het heft in eigen handen nemen om Syrië te beschermen”, aldus Erdogan. Turkije gaf dan ook een zichtbare rol in de operatie aan het Vrije Syrische Leger, de Syrische oppositieg­roep die het steunt maar die tot op heden op het terrein niet veel klaar kreeg.

Waarom Jarablus?

Het Turkse leger had dinsdag al IS-stellingen bij Jarablus beschoten nadat van daaruit mortiergra­naten waren ingeslagen in de Turkse grensplaat­s Karkamis. Het bestookte toen ook doelen van YPG rond het nabijgeleg­en Manbij. De Syrische Koerden veroverden die plaats recent op IS, met steun van de Verenigde Staten. IS-strijders vluchtten daarop naar Jarablus. Dat ligt op de westoever van de Eufraat. Ankara heeft altijd gezegd dat het zal verijdelen dat Koerdische strijders de Eufraat oversteken, ook gisteren sommeerde het de Koerden om zich ten oosten van de Eufraat terug te trekken. De YPG controleer­t al een strook van 400 km aan de Turks-Syrische grens ten oosten van de Eufraat en een stukje ten westen bij Afrin. De verovering van Jarablus zou een stap zijn naar het verbinden van die twee gebieden. Daarmee zou een feitelijk autonoom Koerdisch gebied in Syrië (Rojava geheten) verder vorm krijgen - tot afgrijzen van Ankara, waar YPG gezien wordt als een verlengstu­k van de Turks-Koerdische terreurgro­ep PKK.

Waarom nu?

Vorig weekend vielen er 50 doden bij een aanslag in de Turkse grensplaat­s Gaziantep. Turkije wordt al geruime tijd opgeschrik­t door de aanslagen van IS maar ook door die van Koerdische extremiste­n. “Nu is het genoeg”, zei Erdogan gisteren. Na de mislukte coup heerst in Turkije een klimaat waarin operaties als nu bij Jarablus kunnen rekenen op brede steun. Opvallend ook dat de operatie gebeurt terwijl de Amerikaans­e vicepresid­ent Joe Biden in Ankara is - en zelfs met de militaire steun van Washington. En dat hoewel de VS ook de Syrische Koerden in hun strijd tegen IS bijstaan.

 ?? Foto REUTERS ?? Turkse tanks staken gisteren de Syrische grens over nabij Jarablus.
Foto REUTERS Turkse tanks staken gisteren de Syrische grens over nabij Jarablus.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium