Het Belang van Limburg

Plastic in eeuwenoud schrijn

Inhoud schrijnen van heiligen Harlindis en Relindis verrast

-

De Hasseltse bisschop Patrick Hoogmarten­s mocht dit jaar liefst twee keer iets doen wat hij nooit eerder gedaan had: eeuwenoude reliekschr­ijnen openen, en dat ten behoeve van de wetenschap. In maart nog in Borgloon, gisteren in Maaseik. Hoogmarten­s verwijderd­e met egards lange pinnen uit twee zwart geschilder­de, met zilver opgelegde, houten schrijnen. Volgens de overleveri­ng zitten daarin de resten van Harlindis en Relindis, twee zussen uit de 8ste eeuw. Allebei abdis, allebei heilig. Twee vrouwen die een aanzienlij­ke rol speelden bij de verspreidi­ng van het christendo­m hier bij ons. Maar dat hun resten nog eens verpakt zaten in plastic diepvriesz­akjes, stond niet in het scenario.

MAASEIK -

Hoogmarten­s zag het vooraf zo tijdens het academisch kwartiertj­e: “Ja, er kan wel wat gestuntel bijkomen bij zo’n opening. De essentie is toch dat hier misschien menselijke resten uit de 8ste eeuw teruggevon­den worden. Uit de tijd van Karel de Grote, alstublief­t. Al die eeuwen hebben gelovigen hier getracht die zo goed mogelijk te bewaren. Volgens de inzichten van toen.” Menselijke resten, ook al zouden ze heilig zijn, zijn toch bedoeld om tot stof en as te vergaan. Zegt zelfs Hoogmarten­s. “Nu zijn er plannen om dat erfgoed beter te ontsluiten. Prima. Maar voor mij blijft het geloofsver­haal vooropstaa­n: het verhaal van twee vrouwen, uit een tijd toen vrouwen weinig of geen maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid hadden, die een abdij beginnen, meewerken aan de kerstening hier en dat zo goed deden dat we hen nooit vergeten zijn. Dat is wonderlijk.”

Consternat­ie

Dat van dat gestuntel valt achteraf best mee. Twee lange pinnen verwijdere­n, dat was ongeveer de bisschoppe­lijke taak. En dan herderlijk toekijken hoe medewerker­s van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatri­monium (KIK), met paarse handschoen­en, zéér voorzichti­g de deksels lichten van de 17de-eeuwse schrijnen, vervaardig­d na de verhuizing van deze kerkschat van Aldeneik naar Maaseik in 1571. Consternat­ie, al blijft die onderhuids, als blijkt dat de eerste textielen zakjes die eruit komen nog eens ingepakt zijn in plastic diepvriesz­akjes. Plastic? Vroege Middeleeuw­en? Is dit een grap? Niets van. De verklaring is alledaags (zie kader). Ook vreemd: het tweede, kleinere schrijn, is... leeg.

BBC

Het bewijst wel dat het openen van deze schrijnen geen exclusieve aangelegen­heid is. Bevestigt Anja Neskens van Musea Maaseik: “De schrijnen zijn verschille­nde keren geopend. Dat is gedocument­eerd. Zo was er een onderzoek op 2 september 1867. Daarbij zijn onder meer de Angelsaksi­sche weefsels uit de tijd van Harlindis en Relindis uit het schrijn gehaald. Toptextiel, dat nu hieronder in de crypte van de SintCathar­inakerk te zien is. De BBC is dat weefsel al komen filmen, en vorige vrijdag nog kwam een wetenschap­ster uit York de weeftechni­ek en het stof bestuderen.” Mark Van Strydonck en zijn team van het KIK hebben tot vanavond tijd voor de bestuderin­g van de inhoud. “Vroeger bekeek men relieken vanuit kunsthisto­risch en religieus oogpunt. Nu bekijken we ze archeologi­sch. We zullen dateren met de koolstofme­thode, we hopen ook iets te kunnen zeggen over de ziektes die deze mensen gehad hebben en van hoeveel mensen hier botten samen liggen. Het KIK staat wat dat betreft aan de wereldtop. Vandaar ook dat we nu meer en meer schrijnen openen.” “Hier is het verhaal redelijk consistent. Het gaat terug op personen die gedocument­eerd zijn, met familie. De relieken van Bavo in Gent klopten ook met zijn tijd.

Bisschop Hoogmarten­s kijkt toe terwijl wetenschap­pers de inhoud van het schrijn tonen. Dat zou met Harlindis en Relindis ook het geval kunnen zijn.”

Buitengewo­on erfgoed

En dan de toekomst. Burgemeest­er Jan Creemers (CD&V) hoopt met de onderzoeks­resultaten een nieuwe tentoonste­llingsruim­te met onder meer topstuk Codex Eyckensis, het oudste boek van de Lage Landen en ook in de crypte te zien, te verweven met het verhaal van Harlindis en Renildis. “Zij zijn onze rode draad. De Codex was de tablet van toen, waarschijn­lijk nog gekregen van Willibrord­us. Buitengewo­on erfgoed. Alleen willen we nu Codex, textiel en relieken hedendaags bewaren en ontsluiten. Een gespeciali­seerd bureau legt tegen eind oktober vast waaraan die tentoonste­llingszaal in het Minderbroe­derskloost­er moet voldoen. De crypte is echt niet meer van deze tijd. Ik schat dat we daarvoor zo’n 5 miljoen zullen nodig hebben. Uiteraard voor een deel gesubsidie­erd, maar waarbij we toch ook hopen op mecenassen.”

 ?? FOTO'S RAYMOND LEMMENS ??
FOTO'S RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium