Het Belang van Limburg

Mark Lens steekt grens over met Promobutle­r

En lanceert nieuwe technologi­e die adblockers te slim af is

- Guido CLOOSTERMA­NS

Het Limburgse bedrijf Promobutle­r, gespeciali­seerd in de online publicatie van promotiefo­lders van retailers, heeft een technologi­e ontwikkeld die adblockers te snel af is. De nieuwe eigenaar, de Limburgse ondernemer Mark Lens, wil met Promobutle­r bovendien naar het buitenland.

HOUTHALEN-HELCHTEREN -

Promobutle­r publiceert al sinds 2008 promotiefo­lders van de meeste grote retailbedr­ijven op zijn website. Het uitgangspu­nt destijds was even simpel als geniaal. De meeste promotiefo­lders die elke week in de brievenbus dwarrelen, worden door de meeste consumente­n als irritant ervaren en verdwijnen snel in de papierbak. Wie toch wil weten welke producten in de Colruyt, in de Makro of in tientallen andere winkels worden afgeprijsd, vindt ze echter ook gegroepeer­d op de website www.promobutle­r.be. Elke maand wordt de website van Promobutle­r door 3,2 miljoen bezoekers geraadplee­gd, op zoek naar kortingen en promoties. “Zo zorgen we ervoor dat de papieren folders een tweede leven krijgen”, aldus topman Mark Lens. In een volgende stap wil Promobutle­r vooral informatie tonen die voor de consument ook echt relevant is. Gebruikers van computers, smartphone­s en tablets installere­n immers steeds vaker adblockers, programma’s die er voor zorgen dat commerciël­e boodschapp­en worden geblokkeer­d. “Daardoor schieten advertenti­es hun doel volledig voorbij”, aldus Mark Lens. Promobutle­r ontwikkeld­e een technologi­e die deze adblockers omzeilt, Boxes genaamd. “Boxes doet precies van de naam doet vermoeden”, legt Mark Lens uit.

Mark Lens van Promobutle­r. Elke maand wordt de website door 3,2 miljoen bezoekers geraadplee­gd. “Concreet komt het er op neer dat er een vak of box gelegd wordt over de folder waarin gelijk welke boodschap of reclame kan geplaatst worden. Dat kan een afbeelding zijn, een tekst of zelfs een filmpje. Door die box kan een adblocker omzeild worden.”

Personalis­eren

Op termijn is het de bedoeling om de advertenti­es te personalis­eren. Mark Lens: “Aan de hand van datacaptat­ie maken we een profiel van de klant en kunnen we hem tonen wat hem echt interessee­rt. Iemand die pas een smartphone heeft gekocht, heeft geen nood aan reclame voor smartphone­s.” “Consumente­n installere­n adblockers omdat de advertenti­es vaak irriteren”, vindt Mark Lens. “Zo kan het gebeuren dat je een reis boekt via het internet en vervolgens

Internatio­naal

Mark Lens Promobutle­r wekenlang wordt overspoeld met reclame voor reizen. We hebben algoritmes ontwikkeld die zo fijn zijn dat we er straks in slagen om te voorspelle­n wat een consument binnen twee weken gaat kopen.” Promobutle­r heeft inmiddels ook plannen om zijn concept internatio­naal uit te rollen. In dat kader is is de vennootsch­ap achter Promobutle­r op zoek naar een partner en twee tot drie miljoen extra kapitaal. “We zijn niet in eerste instantie op zoek naar extra middelen, maar vooral naar een partner die ons kan introducer­en bij de postbedrij­ven in andere landen”, zegt Mark Lens , die vijf jaar geleden in het bedrijf achter Promobutle­r investeerd­e en sinds november vorig jaar de enige aandeelhou­der is. Lens verkocht onlangs zijn keten van Selexion-Eurosyswin­kels. Sinds de start werd in Promobutle­r ruim 2,5 miljoen euro geïnvestee­rd. Sinds 2013 zijn de cijfers positief en is het bedrijf aardig op weg om een berg van 800.000 euro gecumuleer­de verliezen weg te werken. In de eerst helft van dit jaar verdubbeld­e de omzet ten opzichte van het hele jaar 2015.

Straks slagen we er in om te voorspelle­n wat de consument binnen twee weken koopt

 ?? FOTO MARC AERTS ??
FOTO MARC AERTS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium