Het Belang van Limburg

“IJssculptu­ren komen naar Hasselt”

Bekend ijssculptu­renfestiva­l verruilt Brugge voor Winterland

- Chris NELIS

Ice Magic, het sneeuw- en ijssculptu­renfestiva­l, verhuist na zestien edities in Brugge naar Hasselt. Daar wordt het ingepast in Winterland, maar met een aparte toegang. Organisato­r Francis Vandendorp­e bevestigt de verhuis en laat weten dat onder meer de Hasseltse Langeman en het leven van de Hasseltse ontdekking­sreiziger Adrien de Gerlache de thema’s zullen zijn. De Hasseltse schepen van Evenemente­n Gerald Corthouts bevestigt dat er gesprekken zijn met de organisati­e van het ijssculptu­renfestiva­l, maar volgens Corthouts is de overeenkom­st nog niet officieel onderteken­d.

Een van de redenen waarom het festival na zestien jaar van Brugge naar Hasselt verhuist is, volgens Vandendorp­e, de aanslagen in Europa. “Ook steden zoals Parijs en Brussel zijn vragende partij voor zo’n ijssculptu­renfestiva­l”, zegt Francis Vandendorp­e van de organisere­nde nv Snow & Ice Events. “Maar wij kiezen liever voor steden die nog geen aanslagen hebben meegemaakt. Hasselt, zo heb ik ondervonde­n, is een warme stad met veel potentieel. Vorig jaar ben ik naar Winterland geweest. En daar was om middernach­t nog volk en beweging. In Brugge is het na 18 uur doods. En je wil toch graag dat je festival maximaal beleefd kan worden”, zegt de organisato­r. “We hebben inmiddels gesproken met de stad Hasselt en de organisato­ren van Winterland. En het ijssculptu­renfestiva­l past daar perfect in. Vorig jaar lokte Winterland 850.000 bezoekers en onder voorbehoud van aanslagen en weersomsta­ndigheden worden met het festival erbij een miljoen bezoekers verwacht.”

De Gerlache

Zelfs de thema’s voor de Hasseltse versie van het ijssculptu­renfestiva­l zijn ondertusse­n al geselectee­rd en voorbereid. “De Hasseltse Langeman en de Hasseltse ontdekking­sreiziger Adrien de Gerlache zullen er te zien zijn”, gaat Vandendorp­e verder. “Zelfs de boot waarmee de Gerlache naar Antarctica reisde. Hoeveel beelden we gaan plaatsen, is nog niet duidelijk. Dat moet nog verder uitgeteken­d worden. Het festival zal deel uitmaken van Winterland, maar zal wel een aparte ingang hebben. Er zal dan wellicht ook een toegangspr­ijs gevraagd worden. Hoeveel die gaat bedragen, weten we nog niet.” Schepen van Evenemente­n Gerald Corthouts bevestigt dat er gesprekken zijn met organisato­r Snow & Ice Events, maar zegt dat de overeenkom­st nog niet onderteken­d is. “Het zal alleszins een meerwaarde zijn voor Hasselt”, zegt Corthouts. Ook Christiaan Nolens, woordvoerd­er van Ice Magic zegt dat het pas honderd procent zeker is dat het festival naar Hasselt komt als alle handtekeni­ngen gezet zijn. “We hebben nog gesprekken met Brussel, Istanboel, Barcelona en Luxemburg”, zegt Nolens. “Istanboel hebben we omwille van de risico’s op aanslagen uitgeslote­n. Maar die andere drie kunnen wel nog.”

Winterland lokte vorig jaar 850.000 bezoekers. Met het festival erbij worden een miljoen mensen verwacht Francis VANDENDORP­E

organisato­r

 ??  ??
 ?? FOTO'S ISOPIX ??
FOTO'S ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium