Het Belang van Limburg

“Kan zware avond worden”

Ivan Bosnjak wil zoontje geboortest­ad Genknk tonen

- Marnik Geukens

“Genk had het vorige week moeten afmaken met 0-3 of 0-4. Nu kan hen nog een zware avond wachten”, voorspelt Ivan Bosnjak (37). De ex-spits van KRC Genk moet de return tegen Lokomotiva missen, maar wil binnenkort wel een thuismatch van Racing meepikken. “Mijn zoontje van 7 moet zijn geboortest­ad zien.” Ivan Bosnjak voetbalde van 2006 tot 2009 bij KRC Genk, in de laatste maanden werd ook Gabriel geboren. “Hij is intussen niet meer in Genk geweest”, aldus Bosnjak. “Ook mijn vrouw Adriana zou graag nog eens terugkeren. Zij is altijd heel gelukkig geweest in Genk. Meer nog: had ik er nog twee jaar langer gevoetbald, dan waren we nooit teruggekee­rd naar Kroatië. We zouden nu de terugmatch meepikken. Maar omdat clubdokter Stijn Indeherber­ge, met wie ik altijd bevriend ben gebleven, op vakantie is, kiezen we voor een andere thuismatch.”

Jij verdient tegenwoord­ig de kost als manager?

“Samen met mijn goeie vriend Daniel Pranjic (ex-Bayern) begeleid ik jonge voetballer­s. Wij prospecter­en in de streek rond onze geboortepl­aatsen Vinkovci en Osijek. Dat is onontgonne­n gebied, onwaarschi­jnlijk vanwaar de talenten blijven komen. Al dreigt de bron uit te drogen. De toetreding van Kroatië tot de EU heeft ons voetbal geen goed gedaan. Wekelijks werden deze zomer jongeren getransfer­eerd naar vooral Italië. De clubs kopen er tien spelers. Als er twee van slagen, doen ze een lucratieve zaak. Wat er met die acht anderen gebeurt, interessee­rt niemand. Het zijn vaak pijnlijke verhalen. Ontgoochel­deO t toptalente­n zijn voorgoed voor het voetbal verloren.”

Tien jaar geleden kwam jij als internatio­nal naar België.

“Genk haalde me bij Dinamo Zagreb, waar ik samen in de spits stond met Branko Strupar. Het was zijn laatste seizoen als voetballer, hij sukkelde met zijn knie. Maar we waren zo complement­air: Strupar was enorm balvast, ik had de snelheid. Eén blik van hem en ik kwam alleen voor doel. Tussen2006 en2009droe­g Bosnjakde blauw-witte kleuren. Hadden wij ooit samen voor Genk gespeeld, wij hadden zestig goals gemaakt in één seizoen.”

Nu nam je ook een vliegende start in Genk. Tot je in Moeskroen je kruisbande­n scheurde.

“Ik moet de dokters van toen bedanken, zij hebben mij volledig kunnen genezen. Lichamelij­k was ik perfect in orde, maar mijn allerbeste vorm kwam op die leeftijd niet meer terug.”

Je denkt wel met plezier terug

Ivan Bosnjak (midden) haalde tijdens de heenmatch in Zagreb herinnerin­gen op met andere Kroatische ex-spelers van KRC Genk: Frane Bucan, Branko Strupar, Goran Ljubojevic en Tomislav Mikulic.

aan je Genkse periode?

“Het klikte hier bijzonder goed met iedereen. Ik herinner me nog Kevin Vandenberg­h. Hij waarschuwd­e me op het eerste oefenkamp in Nederland. Pas op, de druk is hier groot. De supporters beginnen snel te fluiten als het minder gaat. Ik ben in een slappe lach geschoten. Bij Hajduk hebben we na een nederlaag eens twee nachten in het stadion geslapen, omdat d de supporters ons stonden op te w wachten.”

Na drie jaar verliet je Genk voor het Griekse Iraklis.

“Een vergissing. Waar in Genk alles perfect geregeld was en iedereen steeds zijn woord hield, was dat in Griekenlan­d precies het tegenoverg­estelde.”

Het was de aanzet voor van een onvergetel­ijk Aziatisch avontuur.

“Dat begon in Chongqing. (Lacht) Een kleine Chinese stad met zo’n 28 miljoen inwoners. 60.000 toeschouwe­rs in het stadion, alleen de topsportcu­ltuur ontbrak. Dertig seconden duurde het om een nederlaag te verwerken, daarna was iedereen al aan het lachen

in de kleedkamer.”

Na China volgden nog exotischer­e bestemming­en.

“Brunei was fantastisc­h. Zon en zwembad, alleen wel anderhalf uur vliegen elke match, want we speelden in de competitie van Singapore. Ook Djakarta (Indonesië) was een schitteren­de ervaring. En natuurlijk financieel aantrekkel­ijk. Wie zegt dat hij voor de sportieve uitdaging naar daar trekt, liegt. Vorig jaar heb ik mijn schoenen aan de haak gehangen. Ik wilde terugkeren naar Kroatië, omdat mijn zoontje naar het eerste leerjaar moest.”

Vorige week kon je herinnerin­gen ophalen met tal van oude bekenden. Leuke avond gehad in Maksimir?

“Fantastisc­h. Ik vond Genk ook vijftig minuten uitstekend voetballen. Ik begrijp nog steeds niet hoe ze die 0-2 zo snel kwijtspeel­den. Het had 0-3 of 0-4 moeten worden. Nu kan hen nog een zware avond wachten, Lokomotiva zal opnieuw loeren op de counter. Dan zijn ze razend gevaarlijk. Al heeft Genk zeker meer inhoud.”

 ?? FOTOPHN
Foto BELGA ??
FOTOPHN Foto BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium