Het Belang van Limburg

Meersman: “Ik antwoord met de pedalen”

-

Gianni Meersman zit in de vorm van zijn leven. Onder het oog van bondscoach Kevin De Weert sprintte hij in Lugo naar zijn tweede Vuelta-zege in vier dagen tijd. Da’s straffer dan Philippe Gilbert, die in 2012 in dertien dagen ook twee keer toe sloeg. “Dit zijn dé topmomente­n van mijn carrière tot nog toe.” De 30-jarige Ingelmunst­ernaar blaakt opnieuw van het zelfvertro­uwen. Zelfs al kan hij volgend jaar niet blijven bij Etixx-Quick Step. “Over mijn toekomst heb ik niets te zeggen. Zie manager Paul De Geyter. Het enige wat ik kan doen, is antwoorden met de pedalen. Zo veel mogelijk. Blijft het bij twee, oké. Win ik nog eens, des te beter. Ik draag nu wel de puntentrui, maar ik vrees dat die in deze bergachtig­e Vuelta uiteindeli­jk voor een klimmer is.” Meersman ligt meer wakker van het EK in Plumelec, dat de zondag na de Vuelta wordt gehouden en waar ook Philippe Gilbert als kopman naartoe wil. “Ik praatte al even met Kevin De Weert, maar het is aan hem om te beslissen. Eén keer reed ik er, acht jaar geleden met Française des Jeux. Voeckler won, ik werd derde. Als het dezelfde omloop is, ligt me dat wel.”

Overwinnin­g 45

Patrick Lefevere was in de wolken met overwinnin­g 45 van het seizoen. “Ik denk dat we de 56 van vorig jaar kunnen overtreffe­n.” De ploegmanag­er is blij met de hausse van Meersman, maar deze tweede Vueltazege betekent niet dat hij kan blijven. “Het verstevigt Gianni’s positie aan de onderhande­lingstafel, maar da’s niet bij mij. Ik koos voor Marcel Kittel en Fernando Gaviria. Ik hou Meersman niet aan bepaalde voorwaarde­n bij om een derderangs­programma te rijden.”

Loyaliteit

“De manier waarop hij nu uithaalt, getuigt van loyaliteit. Langs beide zijden. Veel ploegen selecteren voor de Vuelta niet eens een renner die ze niet houden. Wij wel. Omdat we in hem geloofden. Dat zag je gisteren ook aan de manier waarop iedereen zich dubbel plooide zodat Gianni zijn sprint kon doen. Hij van zijn kant kon op 1 september ook gewoon aan het strand gaan liggen, terwijl ik hem toch moest doorbetale­n.” Fortuneo-Vital Concept heeft een contract klaar voor Meersman, maar die twee sprintzege­s kunnen ook andere ploegen wakker maken. “World Tour of een profession­eel continenta­al team, het maakt het me niet veel uit. Als ik maar een goed programma kan rijden”, zegt Meersman. “Deze Vuelta is het bewijs dat ik het nog altijd kan. Op voorwaarde dat ik blessurevr­ij ben. In de Amstel viel ik op de rechterkni­e en zat twee maanden thuis met het frictiesyn­droom. Ik kon niets doen. Dan rijd je de muren op. Sinds zondag heb ik nog nul stress.”

Patrick Lefevere ploegmanag­erploegman Etixx-Quick

Step

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium