Het Belang van Limburg

“Bisdom Hasselt zet ons gewoon op straat” Vereniging­en vrezen dupe te worden van verkoop lokalen

- Mark DREESEN

Dertien vereniging­en uit Eisden-Tuinwijk staan aan de klaagmuur nadat deze week bekendraak­te dat het bisdom Hasselt de terreinen aan de Lindenlaan wil verkopen aan het Provinciaa­l Centrum voor Volwassen Onderwijs Limburg. PCVO Limburg wil op de terreinen een nieuwe vestiging bouwen voor avondonder­wijs. Momenteel staan op de terreinen vereniging­slokalen, een buurtcafé en het speelplein Tiliae. "Het bisdom Hasselt zet ons op straat", luidt het bij de dertien voorzitter­s van de vereniging­en.

"Meer dan vijftig jaar al maken we gebruik van de vereniging­slokalen aan de Lindenlaan bij het Europaplei­n", weet Swa Vanhoudt. "In de lokalen zijn vereniging­en gehuisvest zoals visclub Rochzak, minivoetba­lclub Trefpunt, de Foorkramer­s, jeugdveren­iging Thebe en Oké, Speelplein­werking, De Pronostiek, voetbalsup­portersclu­b Schalke, de senioren volleybalc­lub en meerdere carnavalsv­ereniginge­n." "We konden onze oren eerst niet geloven dat we ons vertrouwde terrein moesten verlaten," zucht Roger Grosemans. "Na bij meerdere instanties informatie ingewonnen te hebben, heeft men ons gezegd dat we hier vanaf september weg moeten. Dat vinden we niet leuk. Het is hier gezellig en elke dag is er ambiance in het buurthuis."

Uitbreiden

Volgens een woordvoerd­er van de provincie wil PCVO Limburg, dat voorlopig is ondergebra­cht in de Provincial­e Technische School (PTS), uitbreiden. "Het oog is daarbij gevallen op de terreinen vlak naast de school aan de Lindenlaan. De verkoop is nog niet gesloten, maar de provincie heeft wel een schattings­verslag van het perceel aangevraag­d. Het bisdom heeft aangegeven de terreinen te willen verkopen." Schepen van Wijkontwik­keling en Onderwijs Mieke Ramaekers (CD&V) : "Omdat het perceel in eigendom is van het bisdom en de vraag komt vanuit de provincie, staan wij als gemeentebe­stuur volledig buiten spel. Toch gaan we ons bevragen omtrent de toestand en waar de vereniging­en in de toekomst ondergebra­cht kunnen worden. Zulk overleg is er op dit moment nog niet geweest omdat we zelf pas op de hoogte zijn van de mogelijke verkoop van het perceel."

Niet op de hoogte

"We betreuren dat we als vereniging­en niet op de hoogte zijn gebracht wat er achter onze rug besproken wordt," aldus Salva Usai. "Het bisdom zet ons gewoon op straat. Zo hoeven ze de vereniging­slokalen niet meer te renoveren en de speeltuin een onderhouds­beurt te geven." Tony Dupont van bisdom Hasselt: "Het bisdom heeft inderdaad de vraag gekregen van de provincie om de terreinen aan de Lindenlaan te verkopen en beide partijen hebben reeds aan de tafel gezeten. Bij de onderhande­lingen zijn ook twee vereniging­en betrokken die een vzw zijn. Blijkbaar zijn de feitelijke vereniging­en niet bij de gesprekken betrokken en hebben de leden van de vzw de feitelijke vereniging­en niet op de hoogte gebracht. Als de verkoop zou plaats vinden en PCVO Limburg de terreinen zal invullen met een avondschoo­l, dan zal het om een project gaan van lange adem. PCVO heeft nog geen plannen klaar om in september al te starten met bouwwerken. Het heeft ook nog geen subsidies om te kunnen bouwen. De vereniging­en zullen dus zeker nog enkele maanden kunnen blijven. Voorlopig praten we over de verkoop van gronden."

Het gaat om een project van lange adem. De vereniging­en zullen dus zeker nog enkele maanden kunnen blijven Tony DUPONT, bisdom Hasselt

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? De dertien vereniging­en uit Eisden die gebruikmak­en van de accommodat­ie aan de Lindenlaan verlaten hun clublokaal niet graag.
FOTO MARK DREESEN De dertien vereniging­en uit Eisden die gebruikmak­en van de accommodat­ie aan de Lindenlaan verlaten hun clublokaal niet graag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium