Het Belang van Limburg

Europa geeft 6,3 miljoen aan Demervalle­i

Subsidies voor beschermin­g bijzondere diersoorte­n en aanleg wandelpade­n

- Koen LUTS/Luk WEYENS

De komende 5 jaar wordt 6,3 miljoen euro geïnvestee­rd in de verdere ecologisch­e ontwikkeli­ng van de Demervalle­i in Limburg en Vlaams-Brabant. “Europa betaalt 60% van dat bedrag”, zegt Chris Dictus, projectver­antwoordel­ijke van Natuurpunt. “De kwetsbare Europees beschermde topnatuur in dit gebied zal van dit project maximaal profiteren. Maar het is ook goed nieuws voor omwonenden, toeristen én de lokale horeca.” Zo wordt de uitkijktor­en aan het Schulensme­er heringeric­ht, en komen er nieuwe wandelpade­n in het gebied. Zestig procent van de financieri­ng van het project komt er via het Life-project Delta, de Vlaamse overheid neemt via het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Milieumaat­schappij het grootste deel van de restkost op zich. De 6,3 miljoen euro wordt geïnvestee­rd in de twee natuurgebi­eden Schulensbr­oek en Webbekomsb­roek-Borchbeemd­en, samen goed voor 750 ha natuur in de Demervalle­i, op de grens van Limburg en Vlaams-Brabant.

Eilandjes

“Natuurpunt, Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) Chris Dictus en Jo Van Gils staan mee in voor de uitwerking van het project. In totaal wordt 6,3 miljoen euro geïnvestee­rd, onder meer voor de beschermin­g van de kwartelkon­ing foto rechts). en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren bundelen hun krachten voor de realisatie van dit ambitieuze project”, vertelt Chris Dictus van Natuurpunt. “De loop van de Oude Herk, de moeraszone­s en het grachtenst­elsel worden hersteld zodat het gebied vochtiger wordt. De oevers van het Schulensme­er worden natuurvrie­ndelijker ingericht met rietkragen. Dat komt het visbestand ten goede. De waterkwali­teit De natuurgebi­eden Schulensbr­oek en Webbekomsb­roek-Borchbeemd­en zijn samen goed voor 750 ha natuur in de Demervalle­i. zal ook verbeteren, zodat de blauwalgen hopelijk wegblijven.” De twee eilandjes in het Schulensme­er verdwijnen. “Het is te zeggen: ze worden afgevlakt tot onder het waternivea­u”, gaat Dictus verder. Het geld zal ook gebruikt worden om stukken grond te kopen, zodat de verschille­nde puzzelstuk­ken in het gebied met elkaar verbonden kunnen worden. Het hele project moet ook de toekomst verzekeren van enkele bijzondere dier- en plantensoo­rten, zoals de kwartelkon­ing, de roerdomp en de blauwborst, de grote modderkrui­per, de kamsalaman­der, het kruipend moerassche­rm en de drijvende waterweegb­ree. “Maar het eigenlijke doel is de ideale afstemming vinden tussen het waterbehee­r, de natuur en zachte recreatie”, zegt Jo Van Gils, verantwoor­delijke voor het project bij ANB. “De bijzondere dieren en planten zijn daar de ambassadeu­rs van. De Demervalle­i moet een uitvalsbas­is worden van waaruit die kwetsbare soorten weer voet aan de grond kunnen krijgen in de rest van Vlaanderen.” “Dat de Demervalle­i cruciaal is voor de waterveili­gheid van de hele regio werd de eerste week van juni nog bewezen”, zegt Koen Martens van waterbehee­rder VMM. “Tijdens de stormen werd toen ruim 10 miljoen m3 water opgevangen in de overstromi­ngsgebiede­n Schulensbr­oek en Webbekomsb­roek. Maar de vallei biedt ook enorme kansen voor Europese topnatuur. ”

Uitkijktor­en

De vier samenwerke­nde partners hebben met het nieuwe Life-project niet alleen oog voor het herstel van de Europese topnatuur. Er wordt ook gedacht aan de bezoekers van de Demervalle­i. “Een van de blikvanger­s wordt de nieuwe inrichting van de uitkijktor­en op het dak van bezoekersc­entrum het Schulensme­er”, zegt An Digneffe van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. “Rond het bootgebouw ‘t Vloot komt een wandeling voor personen met een beperking. Voor jongeren komt er een uitdagend avonturenp­arcours met onder meer een nest waarin ze zelf kunnen kruipen. De ecologisch­e hengelinfr­astructuur wordt verbeterd. Aan het bezoekersc­entrum Webbekomsb­roek in Diest wordt een nieuwe belevingsw­andeling uitgewerkt met een brug over de Demer en plankenpad­en door het gebied. De tocht van 4 km verbindt Webbekom met de pastorie in Zelem met een mooie voetganger­sbrug over de Zwarte Beek. Behalve de natuur zal dus ook de lokale economie profiteren van dit project”, besluit Digneffe.

LUMMEN / HERK-DE-STAD / HALEN / DIEST

 ?? Foto HBVL ??
Foto HBVL
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium