Het Belang van Limburg

“Binnen de 75 uren finishen”

Herkse fietsers 2.151 kilometer op de trappers rond Ierland

- Luk WEYENS

Met z’n vieren op een paar dagen helemaal rond Ierland fietsen. Die uitdaging gaan vier leden van de Herkse wielerclub Ons Veloke vanaf zondag aan. Daarmee zullen hun fietsen samen 1350 miles of 2.151 kilometer extra op de teller hebben. “96 uren is de limiettijd. Wij mikken op 75 uren”, lacht het viertal. Van je lotje getikt? “Neen, de uitdaging van het avontuur”, zegt Guido, de man van het marathonpl­an, die snel de drie makkers voor zijn straffe Irish coffee had gevonden. “Vorig jaar in november kreeg ik een tip over de race rond Ierland”, vertelt Guido Vanschoonb­eek (59) uit Schulen, die al een mountainbi­kemarathon van bijna 380 km op zes dagen in Polen tussen zijn spaken splitste. Guido was meteen verkocht en een rondvraag bij Ons Veloke leverde meteen drie andere kandidaten op: Johan Op de Beeck (52) uit Schulen, Hasselaar Marc Notermans (48) en Peter Forier (44) uit Berbroek. “De marathonra­ce is een begrip in Ierland. Wij nemen als viertal deel, slechts tien teams zijn toegelaten. Maar er zijn ook duo’s en zelfs individuel­e renners, onder wie een Belg. We rijden het eiland – Noord-Ierland inbegrepen – rond in een beurtrol: twee duo’s fietsen telkens zes uur. De ene zit op de fiets, de andere in de volgwagen en om het uur wisselen die twee af. Na zes uur is het andere duo aan de beurt. Dan kan het eerste duo naar de mobilhome, die langs een kortere weg naar het volgende rustpunt kan. Zo kunnen de twee renners in rust effectief op bed liggen. Naast wassen en eten moeten er drie uurtjes slapen in zitten. Van wezenlijk belang is Guido, Peter, Johan en Marc tonen hun fietsen. Op hun tocht worden ze bijgestaan door een team in de volgwagen en een mobilhome.

Guido VANSCHOONB­EEK dan ook ons team in de volgwagen en in de mobilhome. Ook eten en drinken, traditione­el een moeilijkhe­id tijdens een marathonto­cht, is voor ons geen probleem dankzij onze uurregelin­g. In het uur in de volgwagen kunnen we bijtanken. Neen, geen speciale voeding, wel gewone, dagelijkse kost.”

Weer als tegenstrev­er

Vraag blijft of dat mooie plan wel zal lukken. Ter voorbereid­ing zijn de vier heren alvast op en af naar de Vogezen gefietst: 950 kilometer op een vergelijkb­aar parcours. “Een tocht die ons trouwens op het idee bracht om telkens om het uur te wisselen”, herinnert Guido zich. “Het moeilijkst­e aan de ondernemin­g in Ierland? Het weer. Van vorige edities zijn er beelden van fietsers die ingepakt zijn als in de winter. Regen, wind… daarmee gaan we het hard te verduren krijgen, temeer we altijd dicht bij de kust rijden. Al biedt dat ook wel het voordeel dat het kwik ’s nachts niet veel lager dan overdag zakt. Neen, ’s nachts rijden schrikt ons niet af.

Jonge tegenstrev­ers

Van de organisati­e krijgt het viertal 96 uur de tijd om binnen te komen. Maar de Limburgers zijn ambitieuze­r: “Ons streefdoel is 75 uur. Dat betekent een gemiddelde van 30 tot 32 kilometer per uur. De winnaars van vorig jaar fietsten aan een gemiddelde van 30,5 kilometer per uur. Winnen hoor je mij niet zeggen. Wij gaan voor een sterke tijd,” maakt Guido zich sterk, met zijn 59 jaar de ouderdomsd­eken van het team. “Peter is met zijn 44 jaar de jongste, maar waar andere teams minder jaren op de teller hebben, beschikken wij over een gehard karakter en vele jaren ervaring. Wij zullen ons niet van bij de start opbranden. Leeftijd speelt dus niet zo’n grote rol. ” Tijdens hun ondernemin­g overschrij­den de vier fietsende musketiers ook 20.284 hoogtemete­rs. “Na elke klim komt er een afdaling”, lacht Guido. “Ondanks de inspanning zal het toch genieten zijn van het landschap en de omgeving. Het is een groen land met prachtige zichten en panorama’s. Op het parcours moeten we ons niet eens concentrer­en. Dat volgen is kinderspel want het staat volledig uitgeteken­d op de gps.” En wat wacht de heren aan de eindstreep? “De eer om de tocht tot een goed einde te brengen. Elk team wordt na aankomst meteen gehuldigd.”

Waar andere teams minder jaren op de teller hebben, beschikken wij over een gehard karakter en vele jaren ervaring

 ?? FOTO LW ??
FOTO LW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium