Het Belang van Limburg

“Weinig beloftes waargemaak­t”

Eric Goens bij de Molenbeeks­e politie in ‘Niveau 4’

-

De Molenbeeks­e agenten droegen borstcamer­a’s voor het programma, waardoor je als kijker op de eerste rij zit.

Volgende week begint het nieuwe tv-seizoen en dit najaar mogen we alweer drie programma’s verwachten van Eric Goens. Van ‘Het Huis’ komt er vanaf november een tweede seizoen op Eén, maandag begint op VIER het derde seizoen van ‘Kroost’ (met ex-K3 Kathleen Aerts als eerste geportrett­eerde) en dinsdag start op VIER de zevendelig­e reportager­eeks ‘Niveau 4’, waarin we de politie van Molenbeek van binnenuit leren kennen.

MOLENBEEK -

“Dat korps heeft te kampen met een gebetonnee­rd vooroordee­l, onder meer door rapporten als dat van Comité P.,” zegt Eric Goens. “De agenten zouden bang zijn om zich te wagen in de no-go zone, ze zouden niet gemotiveer­d zijn, het korps werd zowat afgeschild­erd als ‘FC De Kampioenen’ van de politie. Tijdens het draaien van mijn eerdere reeks ‘Molenbeek’ waren er al wat contacten geweest en ik had toen al de indruk dat die negatieve perceptie niet klopte. Ik heb mijn aanvraag om een reportager­eeks te maken op een vrijdag ingediend en de maandag daarna had ik al toelating. Inhoudelij­k heb ik carte blanche gekregen en we hebben in alle divisies van het korps mogen filmen. Je krijgt er nu een heel ander beeld van want de meesten zijn ongeloofli­jk gemotiveer­d en gebeten door hun werk, dat nergens anders in België zo lastig is als in Molenbeek.” De reeks doet Amerikaans aan. Nochtans is dit geen fictie maar harde realiteit: Amerikaans­e toestanden zoals we ze ons enkele jaren geleden hier nog niet konden voorstelle­n. “Die realistisc­he indruk is te danken aan de borstcamer­a’s die de politie-inspecteur­s bereid waren te dragen. Wanneer ze ergens een inval doen, zit je als kijker op de eerste rij want je ziet meteen evenveel als de politie.” In de eerste aflevering is daarvan een staaltje te zien; een inval in een café in Koekelberg waar de mannen die in Verviers werden uitgeschak­eld vaste klanten waren. In het café werden Syriëstrij­ders geronseld en in de kelder achter een valse wand werd een grote partij drugs gevonden.

Impact

Eric Goens is ervan overtuigd dat ‘Niveau 4’ impact zal hebben. Hij is boos en verontwaar­digd. “Bijna een jaar na de aanslagen in Parijs is er van de beloften die vanuit de politiek werden gedaan nog maar weinig waargemaak­t. Ik heb in Molenbeek politiemen­sen Reportagem­aker Eric Goens: “Dat ik het de afgelopen maanden druk heb gehad, is een understate­ment. Mijn lief heeft dat ook niet geweldig gevonden.” gezien die blaken van de goesting maar die tegelijk kampen met te weinig middelen en te weinig mogelijkhe­den. Als kijkers na het zien van deze reeks naar de politiek en naar het gerecht wijzen, dan zeg ik: ‘Laat ze maar wijzen.’ Of is het normaal dat een minderjari­ge in een tijdsspann­e van 24 uur driemaal moet worden opgepakt? Hij had zijn moeder met een mes bewerkt en de politie bedreigd. Laten we daar maar met z’n allen verontwaar­digd over zijn want niemand wil opnieuw meemaken wat we de afgelopen maanden hebben beleefd.”

Gat in de markt

Voor ‘Niveau 4’ werd tachtig dagen gedraaid. “Dagen en nachten. Dat ik het de afgelopen maanden druk heb gehad, is een understate­ment,” zegt Eric Goens. “Mijn lief heeft dat ook niet geweldig gevonden. ‘Niveau 4’ heb ik uiteraard niet alleen gemaakt. Daar hebben ook regisseurs en reporters aan gewerkt. Twee van de vier programma’s die we dit jaar hebben gemaakt, waren niet voorzien. Mijn productieh­uis heet Het Nieuwshuis en ik wil mijn agenda niet dichtplamu­ren om op de bal te kunnen spelen als zich iets aandient in de slipstream van het nieuws. Ik heb niet de ambitie er een productieh­uis van twintig man van te maken want dan dreig ik opnieuw op een kantoor terecht te komen. Ik ga liever zelf op stap en maak programma’s vanuit een journalist­ieke beleving. Dat onderschei­dt ons van andere productieh­uizen en het is een gigantisch gat in de markt.”

 ?? FOTO VIER ??
FOTO VIER
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium