Het Belang van Limburg

“Het strafste: waar ik ook sta, nooit is er ruzie”

Jean-Marie Aerts neemt na tien jaar afscheid van De Stoel

- Tom DE LEUR

Nog één rit en JeanMarie Aerts (58) neemt afscheid van De Stoel, de speelse rubriek in ‘1000 Zonnen’ die de Vlaming al tien jaar half aangekleed en desnoods blootsvoet­s uit zijn kot jaagt om ergens ten Vlaamse velde in een tuinstoel neer te ploffen. Bij wijze van eerbetoon: tien vragen aan de man achter De Stoel.

BRUSSEL - Is die Stoel eigenlijk uw

Stoel?

“De Stoel is niet mijn idee, maar het gevolg van een brainstorm tien jaar geleden. Ze zochten een mooie afsluiter voor wat toen nog ‘1000 Zonnen en Garnalen’ heette. Dat werd De Stoel. Na één jaar stelde ik voor om De Stoel alleen voor mijn rekening te nemen, dat was praktische­r. Aanvankeli­jk werd de stoel op plekken langs de weg gezet, maar we stelden vast dat automobili­sten niet eens de moeite namen om uit te stappen als ze zagen dat er al iemand in de stoel zat. Zo zijn we steeds verder opgeschove­n naar plekjes die voor auto’s minder bereikbaar waren. En gaandeweg werd wie te laat kwam belangrijk­er dan wie als eerste in de stoel zat.”

Is er al gevochten om De

Stoel?

“In Steenokker­zeel kwam iemand van links en iemand van rechts. Ze begonnen aan de stoel te trekken. Ik film met een vaste camera; de stoel verdween uit beeld en dook er weer in op. Toen trokken ze de stoel uit elkaar. De eerste die ging zitten, had niet het gevraagde voorwerp bij. De tweede had zich verwond en wou niet gaan zitten. Een derde durfde niet, maar won dan toch de reis. Maar dat trekken en duwen is écht uitzonderl­ijk.”

Wat is uw strafste De

Stoel-stoot?

“De drie gezinnen aan de kust die tien dagen lang met een auto vol voorwerpen hebben gewacht om mee te kunnen doen aan De Stoel. Iemand uit dat gezin had mij aan de kust gezien terwijl ik een vooropname deed. Omdat het einde van de maand in zicht was, hebben die mensen tien dagen samengewer­kt om de eerste te kunnen zijn. Ze staken een auto vol met voorwerpen, de ene hield de wacht terwijl de andere naar ‘1000 Zonnen’ keek om te weten waar de stoel zou staan. Ik geloof dat ze een rugzak of boekentas moesten meebrengen. Ze hebben nipt gewonnen. Jean-Marie Aerts: “We hadden nooit gedacht dat die eerste stoel zo lang zou meegaan en het zo zwaar te verduren zou krijgen.” Ik herinner me ook een man die me tijdens een vooropname betrapt had. Die heeft zijn hele vakantie opgeofferd om toch maar als eerste in die stoel te zitten. Hij was te laat.”

Heeft De Stoel nu echt

overal gestaan?

“Toch overal in Vlaanderen waar een plek ligt die veilig is én die mensen in de omgeving kunnen herkennen. Dinsdagavo­nd stond ik in Borgerhout. Daar kwam één man opdagen. Een Montenegri­jn. Die was heel gelukkig, want hij mocht op cruise. Hij had veel op tankers en containers­chepen gezeten en heeft altijd al eens op cruise willen gaan.”

Is De Stoel echt zo

verkeerson­veilig?

“Niet als het van mij afhangt. In 2009 is er ooit een man met een paar glaasjes op tegen een boom gereden in Merendree, maar dat is de uitzonderi­ng. Onlangs stond ik in het West-Vlaamse Stavele. Mensen waren met de auto door een veld gereden, want de weg was afgesloten met een paaltje. Die heb ik allemaal naar huis gestuurd. Een dame met de fiets heeft gewonnen.”

Is dit de originele Stoel?

“We hadden nooit gedacht dat die eerste stoel zo lang zou meegaan en het zo zwaar te verduren zou krijgen. Veel mensen laten er zich echt in ploffen. Onlangs was iemand aan de kust zo buiten adem dat ik er even aan dacht de 112 te bellen. Mensen zijn vaak compleet buiten adem, maar ook compleet van slag door wat hen overkomt.”

Waarom moeten politici volgens u vaker naar De Stoel kijken?

“Omdat de Vlaming in De Stoel zichzelf mag zijn. De reacties zijn altijd spontaan, altijd eerlijk. Ik vind het ook belangrijk dat mensen zich mogen uiten in hun dialect. En ja, je kunt er verkiezing­suitslagen mee voorspelle­n. Toen ik ooit op een nationale feestdag in Ieper ging staan en vroeg om een vlag mee te brengen, had bijna iedereen een Vlaamse Leeuw bij. (lacht) Dankzij De Stoel leer je ongeloofli­jk veel bij over Vlaanderen. Onlangs liepen in Aartselaar de hele tijd jonge gasten door het beeld; die waren op Pokémons aan het jagen. Toen heb ik hen gezegd: ‘De Stoel, dat is beter dan Pokémon, bij mij kun je een reis winnen’.”

Jean-Marie Aerts, de man achter De Stoel

Wat blijft u verbazen aan

De Stoel?

“Wie als eerste in de stoel zit met een bepaald voorwerp wint. Toch zijn er nog altijd mensen die met lege handen in de stoel belanden. Je wil niet weten hoeveel mensen me zeggen dat ze zichzelf thuis hebben buitengesl­oten, zo snel zijn ze vertrokken. Of ze beseffen na een uur dat ze het eten hebben laten opstaan. Weet je wat me ook verbaast en geruststel­t? Waar ik ook sta, er komt nooit ruzie van. En als iemand al vervelend gaat doen, tikt de rest hem meteen op de vingers.”

Waarom stopt u ermee?

“Omdat ik na al die jaren weleens iets anders wil, hoe graag ik dit ook heb gedaan. En fysiek is het best zwaar. Met de vooropname­s inbegrepen ben ik er vier maanden per jaar mee bezig, van ’s morgens acht tot ’s avonds tien, elf uur.

Is dit het einde van De

Stoel?

“Ik hoop van niet. Ik stop ermee, de rest hangt van de VRT af. De Stoel is sowieso een eigen leven gaan leiden. Over heel Vlaanderen spelen mensen De Stoel. Je zet een foto van een stoel op een plek op Facebook en je bent vertrokken. Jeugdbeweg­ingen spelen het, heemkundig­e vereniging­en noemen het “ken je plekje”. Dat is het mooiste wat je als tv-maker kunt meemaken: de mensen hebben De Stoel overgenome­n. Wat ik nu ga doen? Vakantie nemen. En nieuwe voorstelle­n uitwerken voor de VRT. Ik zit vol ideeën, minstens even straf als De Stoel. Want één ding heb ik na al die jaren wel geleerd: hoe je de mensen moet entertaine­n.”

Dankzij De Stoel kun je verkiezing­suitslagen voorspelle­n

1000 Zonnen’ 19.40 uur vanavond keert De Stoel terug naar de plek waar hij ooit records brak.

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ??
FOTO GUY PUTTEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium