Het Belang van Limburg

ZEKER 159 DODEN

Amatrice, waar enkel de kerktoren nog rechtstaat

- Van onze verslaggev­er ter plaatse Pieter HUYBERECHT­S

Bij een zware aardbeving woensdag in het centrum van Italië zijn minstens 159 mensen om het leven gekomen. “Maar dit is nog geen definitiev­e balans”, waarschuwd­e premier Matteo Renzi gisteravon­d bij zijn bezoek aan de plek. Het bergachtig­e gebied ten noordooste­n van Rome werd woensdagoc­htend om 3.36 uur dooreenges­chud door een aardbeving met een kracht van 6,2 op de Schaal van Richter. Vooral het historisch­e dorp Amatrice (foto’s) werd zwaar getroffen door de beving.

In het Italiaanse bergdorp Amatrice staat geen huis meer overeind. Enkel de kerktoren heeft de zware aardbeving overleefd. Gevolg: amper te beschrijve­n scènes van huilende bewoners en hulpverlen­ers. Gisteravon­d laat werd officieus al bewoner nummer 70 van onder het puin gehaald en schoten de overlevend­en een zoveelste schietgebe­dje. “Niets? Nog altijd niets? Incredibil­e. Haar gsm staat nochtans nog altijd aan en blijft rinkelen. Nog eens, kom, avanti.” De 60-jarige Paulo, van kop tot teen onder het stof, kijkt hoofdschud­dend naar de plek waar ooit zijn zelfgebouw­de huis stond. Hoeveel keer hij het signaal al heeft proberen te traceren, weet hij niet meer. Paulo laat zijn tranen de vrije loop en moet ondersteun­d worden door een oudere man van Croce Italia, de variant van ons Rode Kruis. Wanhopig richt hij beide handen naar beneden, waar nog twee kinderen onder het puin liggen. Twee van zijn kleinkinde­ren, die dinsdagavo­nd kwamen logeren en samen in een kamer sliepen. De gsm van zijn vrouw, die de ramp gelukkig heeft overleefd, ligt klaarblijk­elijk intact onder het puin, en aan die strohalm klampt Paolo zich vast. Wat verder staat een van zijn zonen, omringd door zijn vrienden, eveneens te huilen. Hij is op van verdriet en radelooshe­id. Van wel willen, maar niet kunnen helpen. “We moeten blijven proberen”, zegt hij, terwijl een hulpverlen­er van de Civiele Beschermin­g hem een schouderkl­op geeft. Hij zegt het tegen beter weten in, want de twee kinderen liggen al bijna achttien uur onder het puin. Het is wachten op een mirakel. En de hulpverlen­ers kunnen voorlopig weinig meer doen dan wachten. De kans dat het huis helemaal instort is te groot. En dus moeten ze wachten tot een bulldozer behoedzaam zijn werk heeft gedaan.

Samen zoeken en bidden

Het vat de wanhoop van Amatrice samen. Het is samen zoeken, samen wachten, samen bidden om nog een overlevend­e te vinden. Soms even samen zwijgen ook, wanneer een hulpverlen­er denkt dat hij een teken van leven hoort. Vals alarm. Dat het dorp diep verscholen ligt in de heuvels van Lazio, op de grens van de Abruzzen, maakte het tot gisteren beeldschoo­n en

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium