Het Belang van Limburg

Minstens 159 doden

-

XVan Bologna in het noorden tot Napels in het zuiden. Bijna in heel Italië was in de nacht van dinsdag op woensdag om 3.36 uur de aardschok voelbaar. De aardbeving had dan ook een kracht van 6.2 op de schaal van Richter.

XHet zwaarst getroffen is de streek rond het epicentrum Norcia, zo’n 140 kilometer ten noordooste­n van Rome en niet ver van Perugia. Een bergachtig­e en dunbevolkt­e streek, met schilderac­htige dorpjes. Het zijn die dorpen, op de grenzen van de regio’s Umbria, Mazio en Le Marche waarvan een deel nu met de grond gelijk is gemaakt.

XIn Pescara del Tronto staat geen enkel huis meer recht, aldus de burgemeest­er. Daar vielen zeker 17 doden. In de dorpen Amatrice en Accumoli zijn zeker 86 doden zijn gevallen. In totaal waren er zeker 159 doden. In Accumoli zijn zeker 255 mensen dakloos.

XOok elders moest voor duizenden mensen onderdak gezocht worden. Dat gebeurt onder andere in twee grote tentenkamp­en.

FOTO AP

XGisterenn­amiddag had het Italiaanse Nationaal Instituut voor Geofysica en Vulkanolog­ie al meer dan 250 naschokken gemeten, waarvan de felste een kracht van 5.5 op de schaal van Richter had.

XHet leger is ingeschake­ld om de reddingswe­rkers bij te staan. De overheid maakte al 235 miljoen euro aan noodfondse­n vrij. En paus Franciscus heeft een deel van de brandweerl­ui van het Vaticaan naar de regio gestuurd om te helpen.

XGisteravo­nd waren reddingswe­rkers nog steeds bezig, ook al wordt de kans uur na uur kleiner dat er nog overlevend­en vanonder het puin. Ook vanuit Frankrijk en Duitsland is hulp beloofd.

(cka)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium