Het Belang van Limburg

Actieplan voor meer allochtone studenten en minder schoolverl­aters

Gouverneur plant staten-generaal voor het onderwijs

- Caroline VANDENREYT

HASSELT/DIEPENBEEK - Nog dit jaar moet er een staten-generaal voor het onderwijs komen: om meer allochtone jongeren naar het hoger onderwijs te sturen, om minder Limburgers zonder middelbaar diploma te laten afzwaaien en meer leerlingen in een technische richting te krijgen. Dat heeft gouverneur Herman Reynders gisteren aangekondi­gd bij de start van het academieja­ar. Met LSM wordt onderhande­ld over het nodige geld voor dit actieplan.

Zo’n Zo’n 31 31 procent procent van van de de Lim Limburgse 18- 18- tot tot 24-jarigen 24-jarigen is is van van allochtone­allo afkomst, afkomst, maar maar amper amper 6 6 procent kiest kiest voor voor unief unief of of hogeschool.hoge Ook Ook wat wat betreft betreft schoolverl­atersschoo­lv zonder zonder diploma diploma doen doen we we heth slecht in onze provincie, met uitschiete­rs als Genk en Maasmechel­en waar dik 19 procent zonder enig getuigschr­ift op straat komt.

“In 2015 had 12,5 procent van de jongeren die afzwaaiden na een jaar nog geen werk, alleen in Antwerpen deden ze het nog minder goed”, zegt gouverneur Reynders. En dat terwijl er heel wat - technische - vacatures niet ingevuld raken. “Daarom gaan we een staten-generaal voor het onderwijs organisere­n, normaal gezien in november, uiterlijk in januari. Om al die problemen aan te pakken, moeten we werk maken van een actieplan. Met LSM zijn we aan het onderhande­len om hiervoor de komende 5 tot 10 jaar geld vrij te maken.”

Allochtone jongeren kiezen amper voor hoger onderwijs. Ze spreken minder Nederlands dan ooit. We gaan te weinig juist opgeleide mensen hebben om bij te dragen aan onze economie

Gouverneur Herman REYNDERS

HASSELT/DIEPENBEEK - Nog dit jaar moet er in Limburg een statengene­raal voor het onderwijs komen. Om te zorgen dat meer allochtone jongeren naar de universite­it of hogeschool gaan, om te voorkomen dat zoveel Limburgse leerlingen zonder diploma afhaken in het middelbaar en om meer kinderen in een technische richting te krijgen. Met die dwingende boodschap zette gouverneur Herman Reynders het academieja­ar gisteren in gang. Met Limburg Sterk Merk (LSM), dat projecten voor de ontwikkeli­ng van de provincie financieer­t, wordt onderhande­ld om hiervoor de komende vijf tot tien jaar geld vrij te maken. “Want als er niets verandert, gaat onze welvaart er serieus op achteruit.” “Ik zie de kloof tussen de gemeenscha­ppen groter in plaats van kleiner worden”, zei gouverneur Reynders ’s ochtends bij de uitreiking van de diversitei­tsprijs, een onderschei­ding van UHasselt en Het Belang van Limburg voor een nieuwe Belg die als voorbeeld wel studeert aan de unief.

Zo’n 31 procent van de Limburgse 18- tot 24-jarigen is van allochtone afkomst, maar amper 6 procent stroomt door naar de universite­it of hogeschool. “In plaats van integratie is de segregatie zich steeds meer aan het wortelen in de samenlevin­g”, kon de gouverneur niet anders dan concludere­n. “Ze kiezen amper voor hoger onderwijs, trekken zich vaker terug in de eigen gemeenscha­p en minder dan ooit spreken ze de Nederlands­e taal. Dat is nefast voor de samenlevin­g. We gaan te weinig juist opgeleide mensen hebben om bij te dragen aan onze economie.”

Afzwaaien

En dat wil de gouverneur dringend aanpakken met een statengene­raal voor het onderwijs. Liefst nog in november, ten laatste in januari, moet die van start gaan. Met vier actiepunte­n: meer nieuwe Belgen in het hoger onderwijs, meer jongeren naar technische opleidinge­n, veel minder leerlingen die afzwaaien zonder middelbaar diploma, en gedaan met richtingen die geen of weinig kans op een job bieden. “Het plan gaat veel verder dan allochtone jongeren alleen. Heel belangrijk is ook dat leerlingen niet meer zonder diploma een punt zetten achter het secundair. Ook die cijfers zijn schrikbare­nd: in Maasmechel­en en Genk heeft zo’n 19 procent van de schoolverl­aters geen diploma, op een Vlaams gemiddelde van 11,8 procent.”

En als ze dan al gestudeerd hebben, kozen ze niet zelden voor een studierich­ting die uitzichtlo­os is: zo had 12,5 procent van de afgestudee­rden in 2015 na een jaar nog steeds geen job. Alleen in Antwerpen deden ze het slechter met 13,8 procent. Ook het probleem van het technisch onderwijs blijft aanslepen: ouders vinden die richtingen nog steeds niet ‘cool’ genoeg, waardoor veel vacatures niet ingevuld raken en jongeren werkloos blijven bij gebrek aan de juiste opleiding.

“Daarom is er dus een actieplan nodig. Met LSM wordt onderhande­ld om daarvoor de komende vijf tot tien jaar geld vrij te maken. Belangrijk is ook een algemene coördinato­r, om in gesprek te gaan met de scholen, de overheid, de werkgevers,... Iemand die het plan kan trekken”, zegt Reynders.

Sluipend

Ook rector Luc De Schepper van Universite­it Hasselt legde de vinger op de wonde. Niet alleen ziet hij amper of geen jongeren van allochtone afkomst aan zijn unief, ook de kinderen van laagopgele­ide ouders vinden opnieuw steeds minder hun weg naar het hoger onderwijs. “In de jaren ‘70 was dat maar 16 procent, in de jaren ‘90 al 28 procent. Maar intussen is hun aantal weer teruggezak­t naar 22 procent. Sluipend en stil zijn we afgegleden naar een ‘erfelijke’ meritocrat­ie waarin vooral één groep jongeren - die met hoogopgele­ide ouders - een diploma hoger onderwijs behaalt.”

Steil

Eén oplossing zag Ben Lambrechts, directeur van de hogeschool PXL, alvast in de integratie van de HBO5-opleiding: wel hoger onderwijs, maar minder lang dan een profession­ele bachelor (maar twee jaar) en meer gelijkend op het humaniora. “Dit is een minder steile helling om aan het hoger onderwijs te starten. Via een vervolgtra­ject kunnen die studenten ook nog een profession­eel bachelordi­ploma behalen”, aldus Lambrechts. Door dit soort opleidinge­n kunnen ook alle leeftijden een kans wagen. “We mogen als hogeschole­n geen reservaat van 18- tot 21-jarigen zijn”, zei Lambrechts, die met de integratie van die hogere beroepssch­olen hoopt door te groeien naar 10.000 studenten.

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Met de togastoet werd het academieja­ar van universite­it Hasselt en hogeschool PXL officieel ingezet.
Foto SVEN DILLEN Met de togastoet werd het academieja­ar van universite­it Hasselt en hogeschool PXL officieel ingezet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium