Het Belang van Limburg

Beenders zet in Hasselt drie maanden stapje opzij

Laat zich als voorzitter van sp.a-Hasselt vervangen

- Yves LAMBRIX

Om de rust binnen sp.a-Hasselt te doen terugkeren, zet voorzitter Rob Beenders tot januari een stapje opzij. “Rob blijft voorzitter maar Frank Vandenhoud­t zal tijdelijk de vergaderin­gen leiden. De algemene vergaderin­g heeft dit goedgekeur­d. Maar ik zeg u duidelijk: er is geen procedure geweest om Rob als voorzitter af te zetten”, zegt nationaal sp.avoorzitte­r John Crombez.

HASSELT -

Dat het ontslag van burgemeest­er Hilde Claes nog altijd niet is verteerd, blijkt uit de vele geruchten die blijven circuleren. Zoals daar zijn: Rob Beenders is vorige week donderdag afgezet als voorzitter van sp.a-Hasselt. Navraag bij God en klein Pierke (bij sp.a zijn dat respectiev­elijk John Crombez en de gewone mandataris­sen) leert dat dit niet klopt. “Twee dagen na de aanval van Hilde Claes op TVL (6/9) heeft Rob al aan het 25-koppige kernbestuu­r gevraagd om een tijdje low profile te mogen werken. Hij wilde de partij de rust gunnen die ze nodig heeft en vroeg dat iemand anders de vergaderin­gen voorlopig zou leiden”, vertelt ondervoorz­itter Geert Hasevoets van sp.a-Hasselt. “Het kernbestuu­r heeft dat aanvaard en beslist dat provinciaa­l secretaris Frank Vandenhoud­t de vergaderin­gen voorlopig zou leiden.” Vorige week donderdag (22/9) heeft de algemene vergaderin­g die beslissing bevestigd. Zowel Hasevoets als Vandenhoud­t bevestigen dat niemand daar officieel een stemming heeft gevraagd over het al dan niet aanblijven van Beenders. Verschille­nde aanwezigen bevestigen wel dat Willy Claes -”logisch want van uit zijn vadergevoe­ls” - en vooral Jos Digneffe aanstuurde­n op nieuwe bestuursve­rkiezingen.

”Iedereen akkoord”

Beenders’ voorganger als lokaal voorzitter Jos Digneffe bevestigt: “Op papier is Rob nog voorzitter, is hij zelfs niet afgezet. Maar voor mij is hij dat echt niet meer.” Verschille­nde aanwezigen op die algemene vergaderin­g bevestigen dat de vraag van Beenders en de interimopd­racht voor Vandenhoud­t op “overduidel­ijk handgeklap” werden onthaald. “De stille meerderhei­d - 90% van de aanwezigen - heeft het daar gehaald van de luide minderheid”, zeggen Hasevoets en Vandenhoud­t.

”Geen afzetting”

Nationaal partijvoor­zitter John Crombez woonde die vergaderin­g ook bij en dat werd door sp.a-Hasselt erg geapprecie­erd. “Ja, het was een emotionele vergaderin­g. Onze statuten bepalen echter dat je bepaalde procedures moet volgen als je iemand wil afzetten. Wel, zo’n procedure is nooit ingezet. De ruim honderd aanwezigen kunnen dat getuigen. Integendee­l, veel mensen hebben hun steun uitgesprok­en voor de vraag van Rob en de interimopd­racht voor Frank Vandenhoud­t. Zelfs Willy Claes heeft die piste gesteund”, zegt John Crombez. Vandenhoud­t en Hasevoets gaan nu met de Hasseltse leden bespreken hoe de partij de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018 wil aanpakken. Crombez: “Ze zullen hun resultaten voorleggen op de algemene vergaderin­g in januari. Dan kunnen we ook in alle rust beslissen hoe we in Hasselt verder werken. In principe kan Rob zijn voorzitter­schap dan ook terug opnemen.”

Rob Beenders zelf wil ook kort reageren: “Ik betreur dat men onrust wil stoken in een periode waarin eenheid primeert. Sp.a-Hasselt heeft de voorbije weken in alle rust belangrijk­e stappen vooruit gezet. Het is mijn ambitie dit te blijven doen met een ploeg die er enthousias­t tegenaan wil gaan.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Nationaal sp.a-voorzitter John Crombez: “Er is geen enkele procedure geweest om Rob Beenders af te zetten als voorzitter van sp.a-Hasselt. Om de rust te doen terugkeren heeft Rob zelf gevraagd dat iemand anders zijn taak tot januari zou overnemen, iets...
FOTO PHOTO NEWS Nationaal sp.a-voorzitter John Crombez: “Er is geen enkele procedure geweest om Rob Beenders af te zetten als voorzitter van sp.a-Hasselt. Om de rust te doen terugkeren heeft Rob zelf gevraagd dat iemand anders zijn taak tot januari zou overnemen, iets...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium