Het Belang van Limburg

Eandis belangrijk­er dan Septemberv­erklaring

- Eric DONCKIER

Het Vlaams Parlement heeft gisteren haar vertrouwen in de regering Bourgeois bevestigd. Dit gebeurde aan het einde van het debat over de Septemberv­erklaring. Al ging dat debat meer over de participat­ie van een Chinees bedrijf in Eandis dan over de intenties van de Vlaamse regering voor 2017.

BRUSSEL -

De zitting begon meteen met een forse uithaal door Björn Rzoska (Groen) naar minister-president Geert Bourgeois: “Verdedigt u de belangen van de Vlaming of van een commerciël­e partner?” In feite had Geert Bourgeois zelf om die uithaal gevraagd met zijn verklaring ’s morgens op de radio dat de waarschuwi­ng van de Staatsveil­igheid over de participat­ie van het Chinese bedrijf State Grid in distributi­enetbeheer­der Eandis niet meer dan een “papiertje” was.

“Als de Staatsveil­igheid niet meer kan bijbrengen dan wat je op het internet kan vinden, dan denk ik dat minister Geens gemakkelij­k besparinge­n kan vinden”, aldus Bourgeois.

De federale CD&V-ministers Koen Geens (Justitie) en Kris Peeters (Economie) pikten dit niet. Maar Bourgeois kreeg dan weer steun van de Vlaamse fractielei­ders van CD&V en N-VA. Zo vond Koen Van den Heuvel (CD&V) dat Bart Tommelein het Eandis-dossier veel eerder had moeten opvolgen. En Matthias Diependael­e verweet Tommelein dat hij niet naar de pers maar naar Geert Bourgeois stappen met de Staatsveil­igheid. Uiteindeli­jk kwam Geert Bourgeois met een verklaring namens de voltallige Vlaamse regering, had brief moeten van de dus ook namens Open Vld en Bart Tommelein. Daarin stelde hij dat de Vlaamse regering de autonomie van de lokale besturen respecteer­t en het dus aan de gemeenten is om te beslissen of State Grid al dan niet voor 14 procent mag participer­en in Eandis en dat daarna ook de Vlaamse energiereg­ulator zijn zegen moet geven. Daarbij moet er ook rekening gehouden worden met de bekommerni­ssen van de Staatsveil­igheid. Over het debat over de Septemberv­erklaring zelf kunnen we kort zijn. De meerderhei­d is het eens met de plannen van de Vlaamse regering en bevestigde haar vertrouwen. De oppositie vond het maar niks.

 ?? BELGA
FOTO ?? Geert Bourgeois lag onder vuur door zijn uitspraak over de Staatsveil­igheid.
BELGA FOTO Geert Bourgeois lag onder vuur door zijn uitspraak over de Staatsveil­igheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium