Het Belang van Limburg

OCAD kampt met ‘infobesita­s’

Stortvloed aan inlichting­en door terreurdre­iging namen op terreurlij­st

- Timmie VAN DIEPEN

OCAD kampt met ‘infobesita­s’. Zo noemde Paul Van Tigchelt, de directeur van het Coördinati­eorgaan voor Dreigingsa­nalyse OCAD de situatie gisteren in de parlementa­ire onderzoeks­commissie naar de aanslagen. Volgens Van Tigchelt is er dringend nood aan meer analysecap­aciteit om al die informatie te verwerken. “We worden bedolven onder een stortvloed aan informatie. De politie is alerter, buitenland­se inlichting­endiensten kijken meer naar ons land. Aan ons om daar de juiste informatie uit te halen.” Nee, OCAD had geen enkele informatie dat de aanslag op 22 maart op handen was. Dat zei Van Tigchelt gisteren klaar en duidelijk in de onderzoeks­commissie naar de aanslagen. “Ik had gewild dat we de ochtend van 22 maart op niveau 4 hadden gezeten, want dat zou betekenen dat we hadden geweten dat er iets op til was. En dat was niet zo. Het OCAD heeft op geen enkel moment informatie daarover gekregen.”

Sinds de aanslagen wordt er wel aanmerkeli­jk meer informatie doorgespee­ld aan OCAD. Zoveel zelfs dat Van Tigchelt gisteren het woord infobesita­s in de mond nam. “We zijn bedolven onder een stortvloed aan informatie. Veel info is zogenaamde single source informatio­n, uit één bron. Wij proberen die informatie te valideren en te consolider­en, want veel van die single source informatio­n berust op niets.”

Vijand

Zo gaf Van Tigchelt het voorbeeld van de mediaberic­hten van begin op dit moment zijn er een 10-tal personen die vrijwillig willen terugkeren, vooral vrouwen rekruteerd­ers, personen met plannen om af te reizen,… wellicht zijn er een 110-tal overleden, maar zekerheid over dat cijfer is er niet. Soms worden overlijden­s gesimuleer­d om een extra dekmantel te hebben het aantal vertrekker­s nam de afgelopen maanden af, vroeger 10 tot 15 per maand, nu veel minder eind augustus werd in Turkije nog een Belg opgepakt die onderweg was naar IS-gebied Er staan op dit moment 632 namen op de OCAD-lijst, een dynamische databank waarin alle personen worden bijgehoude­n die één of andere link hebben met de strijd in Syrië of Irak vanuit terroristi­sch oogpunt. juni, over een mogelijke dreiging tegen fastfoodre­staurants, winkelcent­ra en politiecom­missariate­n. “Uiteindeli­jk hebben wij als OCAD moeten communicer­en dat die informatie volgens ons niet geloofwaar­dig was. Terwijl het normaal onze taak is om de mensen bang te maken.” Daarnaast sprak Van Tigchelt ook van het gevaar van valse informatie om de inlichting­endiensten te misleiden, verspreid door terreurgro­ep IS. “Heel wat info is contaminat­ie, bewust veroorzaak­t door onze vijand”, aldus de OCAD-topman. Vandaar het belang van voldoende analysecap­aciteit bij OCAD, zo benadrukte Van Tigchelt. “Tegenover al die informatie moeten we genoeg analysecap­aciteit zetten. We hebben bij OCAD nu 52 medewerker­s en daar komen er nog eens 20 bij. We stijgen van 12 analisten naar binnenkort 15. Dat is goed, maar we kunnen op dit moment alleen maar reactief werken. We zouden ook moeten kunnen anticipere­n.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium