Het Belang van Limburg

“Al 15 jaar te weinig terreurspe­urders”

-

De Brusselse procureur-generaal Johan Delmulle herhaalde gisteren wat ook federaal procureur Van Leeuw vorige week al zei: er zijn te weinig speurders die zich bezighoude­n met terrorisme. “Sommige vorderinge­n van het parket worden zelfs gewoon teruggestu­urd door de gerechteli­jke politie, met de boodschap dat er te weinig capaciteit is.” Een hervorming van de federale politie lijkt nu echt wel aan de orde. “Onaanvaard­baar.” Zo noemt procureur-generaal Johan Delmulle de situatie bij de federale gerechteli­jke politie. “Er is te weinig recherchec­apaciteit. Een probleem dat ik al bij herhaling heb aangekaart. Ik zeg al 15 jaar dat we te weinig terreurspe­urders hebben. En het probleem is alleen nog maar vergroot.”

Volgens Delmulle worden bepaalde vorderinge­n van het parket gewoonweg terugstuur­d door de Federale Gerechteli­jke Politie (FGP). “Met de mededeling dat er te weinig capaciteit is.”

Onderligge­nde oorzaak

Vandaag doet het federaal parket, bevoegd voor de vervolging van terrorisme in ons land, beroep op de vijf grote FGP’s in ons land met een gespeciali­seerde cel antiterror­isme: Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi. Maar alleen al bij de FGP van Brussel zuigt dat 42 procent van de capaciteit op. En daarmee worden nog niet eens alle dossiers onderzocht, alleen de meest dringende. “Daardoor kan bepaalde informatie niet goed of tijdig worden geëxploite­erd”, aldus Delmulle. “Daarnaast kan de FGP zich ook niet meer bezighoude­n met andere vormen van criminalit­eit, vaak de onderligge­nde oorzaak in terrorisme­dossiers: Wapens, drugs, valse documenten.”

De Brusselse procureur-generaal pleit er dan ook voor, net zoals federaal procureur Van Leeuw, om de gerechteli­jke politie dringend te hervormen. “We zouden naar een systeem kunnen gaan zoals bij de speciale eenheden. Met één nationale eenheid in Brussel met lokale antennes. Er is alleszins nood aan eenheid van commando en meer coördinati­e.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium