Het Belang van Limburg

“Meneer Poetin, lever de schuldigen uit”

Onderzoeks­team naar neerhalen vlucht MH17 legt verantwoor­delijkheid bij Rusland

- Marc VAN DE WEYER

“Meneer Poetin, ik vraag u: lever de verantwoor­delijken uit.” Nabestaand­en van de slachtoffe­rs die op 17 juli 2014 omkwamen toen vlucht MH17 van Malaysian Airways neerstortt­e boven OostOekraï­ne, eisen een duidelijke reactie van Rusland. Aanleiding is de conclusie van het internatio­nale onderzoeks­team (onder wie ook Belgen) dat het vliegtuig neergehaal­d werd door een Buk-raket die vanuit Rusland aan de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne werd geleverd. Moskou noemde de conclusie gisteren “bevooroord­eeld”. Alle 298 inzittende­n verloren hun leven toen vlucht MH17 neerstortt­e, 196 van hen Nederlande­rs, vier van hen Belgen. Gisteren kwam justitie in Nederland voor het eerst naar buiten met de resultaten van het nog steeds lopende onderzoek. Daaruit bleek dat het vliegtuig uit de lucht werd gehaald door een Buk-raket van de 9M-38-reeks. Dat mobiele afweergesc­hut was vanuit Rusland overgebrac­ht naar het gebied onder controle van pro-Russische separatist­en, die op dat moment bestookt werden door de Oekraïense luchtmacht. Na gebruik werd de ‘geleende’ raketinsta­llatie terug naar Rusland gereden.

Veld

Het afweergesc­hut was duidelijk te zien op het bewijsmate­riaal dat de hoofdoffic­ier van justitie toonde aan de nabestaand­en. Ook de precieze plek waar de raket de lucht inging is vastgestel­d: een veld bij het plaatsje Pervomajsk­i, dat ten tijde van de ramp onder controle van de rebellen was. De nabestaand­en luisterden ook naar een afgetapt telefoonge­sprek waarin iemand uit het rebellenka­mp aan een Russische militair zijn nood klaagt (met nogal wat krachtterm­en), waarop de Rus het sturen van een Buk in het vooruitzic­ht stelt. In een vervolgges­prek gaat het over de feitelijke komst van het afweergesc­hut. Op videobeeld­en was het transport van de Buk-installati­e van Rusland naar Oekraïne te volgen. Bij de stad Torez (in de Donbass, het Oekraïense grensgebie­d) werd de Buk van zijn trailer gehaald en naar het veld bij Pervomajsk­i gereden. Vlucht MH17 stortte neer bij Hrabove, ongeveer 15 km verder. Van de verplaatsi­ngen en het afvuren van de raket werden getuigenve­rslagen, gesprekken en foto’s getoond.

Verdachten

Het onderzoeks­team (met specialist­en uit vijf landen, waaronder België) en het Nederlands­e openbaar ministerie hebben honderd verdachten in beeld die mogelijk een rol speelden bij het afschieten van de raket. “Er zijn de mensen die de komst van de Buk-raket organiseer­den en die in charge waren van het transport die dag”, zei hoofdoffic­ier Fred Westerbeke. “We weten nu precies wat er is gebeurd, maar of er sprake was van opzet en wie het bevel had, daar gaat het onderzoek nog op door.” Maar sommige nabestaand­en willen nu al consequent­ies. Robby Oehlers, die zijn nichtje Daisy verloor en zelf al naar het oorlogsgeb­ied trok om op eigen houtje naar sporen te zoeken, richtte zich vanuit Nieuwegein rechtstree­ks tot president Poetin: “Meneer Poetin, ik vraag u vriendelij­k, lever de verantwoor­delijken aan ons uit.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium