Het Belang van Limburg

Laatste stichter van Israël overleden

Shimon Peres (1923-2016)

-

Hoewel hij steevast de verkiezing­en verloor, bekleedde hij de belangrijk­ste ambten die zijn land te vergeven had. Het lange leven van Shimon Peres wàs de geschieden­is van Israël. Sinds de stichting in 1948 stond hij in of nabij het centrum van de macht. In oorlog en in (het zoeken naar) vrede. De eeuwige immigrant, zo omschreef de krant Haaretz de dinsdagnac­ht in zijn slaap overleden Shimon Peres, staatsman en Nobelprijs­winnaar. Na tientallen jaren kon je nog de tongval horen van de Joodse bewoners uit het gebied tussen Polen, Wit-Rusland en Litouwen, waar hij 93 jaar geleden geboren werd in het shtetl Vishneva.

Holocaust

De migratie als tienjarige naar Palestina - en naar de jonge stad Tel Aviv - maakte hem tot ‘oleh’, de naam voor joden die terugkeren uit de Diaspora. Zijn familie verspreidd­e zich over de wereld. Een achternich­tje kreeg wereldroem als actrice in Hollywood: Lauren Bacall. Verwanten die niet migreerden, kwamen om in de Holocaust.

De jonge Peres werd actief in de kibboetsbe­weging. Daar merkte Israëls vader des vaderlands David Ben Goerion zijn organisati­etalent op. Dat zou hij volop inzetten bij de uitbouw van Tzahal, de Israëlisch­e strijdkrac­hten. Vooral via Franse contacten zorgde hij voor de bewapening die de jonge staat overleving­skansen gaf tussen vijandige buren als het Egypte van Nasser. Uit Frankrijk haalde hij eind jaren ‘50 ook de hulp voor de bouw van de eerste kernreacto­r, basis voor Israëls nucleaire arsenaal. Zelf was Peres nooit militair - nog een vorm van er niet helemaal bij horen. Maar hij maakte als zowat permanent lid van de nationale veiligheid­sraad de keuzes die zwaar wogen op die veiligheid, zoals die om na de overwinnin­g in de Zesdaagse Oorlog Joodse nederzetti­ngen op de Westoever op te richten.

Vredesprij­s

Hoewel hij vijf keer lijsttrekk­er was in parlements­verkiezing­en, won hij nooit. Desondanks bekleedde hij de vier belangrijk­ste ambten die zijn land te vergeven had. Defensiemi­nister en minister van Buitenland­se Zaken, twee keer premier, de eerste keer van 1984 tot 1986, in een (ongelukkig­e) coalitie met Likoed, de tweede keer in het jaar na de moord in 1995 op zijn Arbeidersp­artij-rivaal, premier Yitzhak Rabin. Uiteindeli­jk werd Peres op hoge leeftijd, van 2007 tot 2014, staatshoof­d - niet voor de Arbeidersp­artij, die hij in 2005 na 60 jaar had verlaten. Wereldleid­ers huldigden Peres gisteren om zijn inzet voor de vrede. Hij was het die eerste minister Rabin de beslissend­e duw gaf richting de Oslo-akkoorden met de Palestijne­n die hem, Rabin en Yasser Arafat in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede opleverden. Maar de Britse journalist Robert Fisk haalde gisteren ook andere herinnerin­gen op: aan een bezoek in het Palestijns­e vluchtelin­genkamp Qana in Libanon in 1996, waar een door premier Peres bevolen bombardeme­nt 106 doden maakte, van baby’s tot bejaarden. De beschietin­g - nadat een Hezbollah-raket in Israël landde - moest volgens Fisk laten zien dat Peres als premier hard kon zijn. Vredesduif én havik: ook dat maakt Shimon Peres tot een Israëlisch staatsman.

 ?? Foto AFP ?? Shimon Peres met Yasser Arafat, met wie hij de Nobelprijs voor de Vrede deelde.
Foto AFP Shimon Peres met Yasser Arafat, met wie hij de Nobelprijs voor de Vrede deelde.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium