Het Belang van Limburg

Duitsers willen Brussels Airlines helemaal inlijven

Belgische aandeelhou­ders staan niet te springen

- Dominiek CLAES

Het is dan toch zover. Het Duitse Lufthansa wil de overige 55% van Brussels Airlines die het nog niet in bezit heeft, tegen het eind van het jaar in handen hebben. Daarover gaan de Duitsers onderhande­lingen beginnen met de Belgische aandeelhou­ders van Brussels Airlines. Of Brussels Airlines zijn zelfstandi­gheid zal kunnen bewaren, dan wel zal verdampen in de Lufthansad­ochter Eurowings, blijft de vraag. Even terug naar het begin van deze eeuw. Na de aanslagen van 11 september 2001 in New York stortte de luchtvaart­branche in mekaar en werd het voormalige Sabena failliet verklaard. Uit de as van Sabena, en met de hulp van een aantal zakenmense­n zoals Maurice Lippens en Etienne Davignon, ontstond SN Brussels Airlines. In 2006 fuseerde SN Brussels Airlines met Virgin Express tot Brussels Airlines. In 2009 kreeg Lufthansa 45 procent van Brussels Airlines in handen en betaalde daarvoor 65 miljoen euro. De Duitsers dwongen een optie af om de overige 55 procent later over te kopen voor maximaal 185 miljoen euro. Brussels Airlines maakte in 2015 voor het eerst weer winst. Dat was voor Lufthansa het sein om zich over het lichten van de optie te buigen. Maar door de aanslagen in Brussel werd die beslissing uitgesteld.

Gisteren heeft de raad van bestuur beslist om de overige 55 procent dan toch over te nemen. Tegen het eind van het jaar wil Lufthansa daaromtren­t een akkoord bereiken met de Belgische aandeelhou­ders.

Prijs

Vraag is aan welke prijs de Duitsers de Belgische nationale luchtvaart­maatschapp­ij kunnen inlijven. Lufthansa heeft immers nog een lening van 60 miljoen euro aan Brussels Airlines in de pot zitten, waarvan 20 miljoen is terugbetaa­ld. Daarmee rekening houdend zou Lufthansa de overige aandelen voor amper 2,6 miljoen euro kunnen verwerven. Een prikje dus. Maar zo hard willen de Duitsers het blijkbaar niet spelen. Lufthansa wil de komende maanden daarover onderhande­len met de Belgische aandeelhou­ders.

Toekomst

Een andere cruciale vraag is de toekomst van Brussels Airlines. Wordt het een onderdeel van de Duitse lagekosten­maatschapp­ij Eurowings, een dochter van Lufthansa? Of mag Brussels Airlines zijn eigenheid bewaren, zoals bijvoorbee­ld Swiss en Austrian Airlines, ook dochters van Lufthansa? Bij Brussels Airlines zelf maken ze zich sterk dat het dat tweede wordt. Ook de vakbonden en Belgische aandeelhou­ders dringen daar op aan. Maar Lufthansa rept daarover met geen woord. Vandaag is er een ondernemin­gsraad bij Brussels Airlines.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium